problem z piastą NOVATEC D812

bakubrody
Kontakt:

problem z piastą NOVATEC D812

Post autor: bakubrody »

W zimie kupiłem sobie tą piastę tylną i chodziła świetnie , teraz zauważałem że jej praca się pogorszyła (obraca się odrobinę ciężej ~10% tak na oko ),
dodam ze w zimie sporo jeździłem , wszystkie łożyska w piaście są maszynowe uszczelniane , to normalne czy jakieś syfy dostały się do łożysk i będę zmuszony rozebrać całość i wyczyścić ? :?
I co myślicie o smarach jakie są dawane do łożysk fabrycznie , sam jakoś wątpię żeby te smary były dobrej jakości a poza tym jak ściągnąłem uszczelkę z jednego łożyska to w tym novatecu to strasznie ubogo było tego smaru , zastanawiam się czy z wszystkich łożysk nie usunąć fabrycznego smaru i nasmarować syto jakimś dobrym smarem FL .
poeta
Kontakt:

Post autor: poeta »

Skoro masz zamknięte łożyska to co ci da smarowanie. Smaruje się żeby wstawić łożyska i zabezpieczyć. Wymień łożyska jak coś jest z nią źle
trzymajmy się ramy to się nie posr...
bakubrody
Kontakt:

z tego co wiem każde łożyska należy smarować , ślizgowe maszynowe czy śrutowe . A co do tego co mi to da to cichszą prace , mniejsze opory i podniesiona żywotność łożyska i na pewno nie będę wymieniał prawie nowych łożysk.
Tadziuu
Kontakt:

Post autor: Tadziuu »

Zdejmij bębenek i nasmaruj cienką warstwa smaru zapadki i punkty zaczepu w korpusie piasty. Możesz zamiast tego dać kroplę czy dwie jakiegoś oleju. Powinno pomóc.
http://tadziu-.pinkbike.com/album/2k12-Riding/
bakubrody
Kontakt:

to od razu zrobiłem , wieczorem rozbroję wszystko na części pierwsze , wyczyszczę i dam nowy smar , jeśli uda mi się wykombinować jak delikatnie wyjąć łożyska z tego modelu
Tadziuu
Kontakt:

Jedyny sposób na wyjęcie łożysk z tej piasty to ich wybicie np. prętem.

BTW. Po co smarować łożyska jeśli można iść do sklepu i kupić nowe po 6 zł za sztukę? A poza tym nasmarowanie na nowo tych łożysk nic ci nie da, bo jeśli łożysko jest już zjechane to nawet jakbyś nasrał tam smaru tyle, że by wyłaziło bokami to i tak będzie się kijowo kręcić.
bakubrody
Kontakt:

w sumie nie wiedziałem ze łożyska są takie tanie , pobawię się z tymi jak nic to nie da to kupie nowe
Tadziuu
Kontakt:

Nie ma sensu się bawić bo zniszczysz jeszcze gniazdo łożyska w piaście podczas wybijania i wbijania łożysk. Obczaj oznaczenia łożyska na uszczelce, idź z tym do sklepu i oni już ci dobiorą dobre sztuki.
poeta
Kontakt:

z tego co wiem każde łożyska należy smarować , ślizgowe maszynowe czy śrutowe . A co do tego co mi to da to cichszą prace , mniejsze opory i podniesiona żywotność łożyska i na pewno nie będę wymieniał prawie nowych łożysk.
To przeczytaj "poradnik mechanika" bo coś źle wiesz. Jak łożysko uszczelnione nasmarujesz! A jak je rozbierzesz to już się nadaje do śmietnika. Po to jest uszczelnione my tu na nie potocznie mówimy maszynowe (a przecież każde łożysko jest maszynowe) żeby smar był podczas produkcji raz nałożony i żeby już nie wyszedł ani też się do środka nic nie dostało. I cała ta historia na temat kiepskiej jakości smaru i jej małej ilości jest śmieszna. Kup kilogram ŁT43 i całą piastę utop. A podczas jazdy dokładaj z plecaka. Jak już pisałem jak się źle kręci łożyska do wymiany
Tadziuu
Kontakt:

poeta
Po co ta spina? Wystarczy normalnie wytłumaczyć, a nie "piastę utop". Widać, że koleś jest laikiem w tych sprawach.
poeta
Kontakt:

No spoko. Faktycznie trochę mnie poniosło, ale często tak bywa na forum że pierwsza odpowiedź na post to już gotowe rozwiązanie,a kolesie kombinują zamiast posłuchać kogoś doświadczonego i wykształconego w tym kierunku. Pozdrawiam! I życzę dobrze kręcących się łożysk
Tadziuu
Kontakt:

Widocznie drążył temat po to aby dowiedzieć się o tym więcej. A poza tym dla laika, który uważa, że każde łożyska można przesmarować na nowo pisanie żeby wymienił je na nowe jest takim swoistym przerostem formy nad treścią.
Trochę cierpliwości i całe te forum byłoby bardziej przyjazne dla nowych.
poeta
Kontakt:

No na pewno pomożemy w wymianie łożysk, a ja też jestem na forum "nowy"
bakubrody
Kontakt:

dzięki za wiadomości , łożyska sam wymienię , na stronie novateca znalazłem schemat a w domu mam już zrobioną prostą praskę do łożysk
Tadziuu
Kontakt:

Pisząc "nowy" miałem na myśli, że jest jeszcze niedoświadczony. Nie każdy po latach praktyki rejestruje się na forum. Inni robią to na początku przygody z rowerem po to, aby dowiedzieć się czegoś lub znaleźć radę.

bakubrody Jako podkładek do praski pod nowe łożyska możesz użyć starych. Będą idealnie pasowały w miejsce od strony bębenka.
ODPOWIEDZ