korby truvativ hossefelt ukręcona tulejka(chyba) pomocy !
korby truvativ hossefelt ukręcona tulejka(chyba) pomocy !
kupiłem rok temu korby takie jak w tytule, i była od razu przykręcone z pedałami, chciałem je odkręcić nie szło za ni chu*ja :/ nawet WD40 pryskałem moczyłem korby z pedałami cały dzień i noc i nic, i dzisiaj po roku czasu postanowiłem spróbować znowu . I wziąłem klucz w łapę i odkręcam jeden pedał i coś lekko poszło :/ ! Patrze ze się odkręca i widzę tulejka się obraca ! I posrany jestem , ale coś zauważyłem, jak odkręcałem to tulejka się odkręciła tak jak by i jak chciałem w stronę zakręcania zrobić to się tak jak by przykręciło bo ciasno szło ale mocno nie przykręcałem żeby się nie ujebało w drugą stronę żeby można trochę jeździć,a wczoraj kupiłem ochraniacze :/ a zdaje mi się ze nowe korby będzie trzeba a kasy nie ma :/ wiec pytam się was ktoś miał z nimi problem ? Czy to możliwe ze tulejka się ujebała czy ona jest jakoś nakręcana[- tam ? Te korby :
http://www.rotorburn.com/images/user/d3 ... 7cb7ce.jpg
http://www.rotorburn.com/images/user/d3 ... 7cb7ce.jpg
co to wnosi do tematu?pager pisze:a wczoraj kupiłem ochraniacze
Ja miałem problem z insertami. Zaniosłem tokarzowi nowe platformy i korby, i dorobił mi tulejki, zostały one wkręcone na jakimś specyfiku na którym wkręca się np. coś do silników (nie jest jak klej, tylko takie ciągłe, klej można zerwać - tego nie). Tokarz wziął za to 30zł.
Nie za bardzo idzie zrozumieć tego co napisałeś, jednak trochę światła na sprawę może rzucić fakt, że po jednej stronie (nie tej, gdzie przykręcasz korbę z zębatką, tylko po drugiej) jest lewy gwint, mogłeś go zwyczajnie zerwać kręcąc w lewo.
Swoją drogą sam się teraz zabrałem za to i mam pytanie - jak odkręcić te "inserty" (?) od pedałów (platformy NS), bo chciałem zajrzeć co i jak w środku (jeden pedał coś oporowo się kręci)?
Swoją drogą sam się teraz zabrałem za to i mam pytanie - jak odkręcić te "inserty" (?) od pedałów (platformy NS), bo chciałem zajrzeć co i jak w środku (jeden pedał coś oporowo się kręci)?
Damek-GDA ich się nie da chyba specjalnie wykręcić 
ale jakbyś chciał koniecznie to możesz wkręcić w to jakiś pręt z gwintem, z jednej i drugiej strony dopie***lić insert nakrętkami i jakoś próbwać to odkręcać, tylko pamiętaj, że nowsze modele hussefeltów mają taki bolec, który właśnie zabezpiecza przed odkręceniem insertów (nie wiem czy on jest wkręcany czy wsadzony jakoś)

ale jakbyś chciał koniecznie to możesz wkręcić w to jakiś pręt z gwintem, z jednej i drugiej strony dopie***lić insert nakrętkami i jakoś próbwać to odkręcać, tylko pamiętaj, że nowsze modele hussefeltów mają taki bolec, który właśnie zabezpiecza przed odkręceniem insertów (nie wiem czy on jest wkręcany czy wsadzony jakoś)

http://hosting-zdjec.pl/view.php?filena ... 54b153.jpg
zaznaczone elementy to są inserty.
Damek, skoro nic sie z nimi nie dzieje, to nie odkręcaj ich, bo nie ma sensu :P
zaznaczone elementy to są inserty.
Damek, skoro nic sie z nimi nie dzieje, to nie odkręcaj ich, bo nie ma sensu :P
No właśnie jeden śmiga wyśmienicie, ale ma dosyć mocne luzy, a drugi z kolei jest jakby za mocno dokręcony/zabrudzony i ma mniejsze luzy, jednak słabo się kręci (z oporem). Wyczytałem, że da się to rozebrać, trzeba zdjąć plastikowa zaślepkę, potem jest jakaś podkładka i niejaki konus. Mam tylko problem, jak zdjąć/podważyć ów zaślepkę, jest w niej dziurka na środku, wygląda jakby ją ktoś samemu zrobił "dla patentu" ale małym śrubokrętem nic nie idzie. Myślicie, ze mogę na obrzeża psiknąć wd-40?
EDIT: Chyba wiem, czemu ten jeden chodzi tak ciężko. Między samą platformą, a tym mocowaniem do korbowodu jest taka jakby uszczelka i on prawie cała się zapadła do środka.
EDIT: Chyba wiem, czemu ten jeden chodzi tak ciężko. Między samą platformą, a tym mocowaniem do korbowodu jest taka jakby uszczelka i on prawie cała się zapadła do środka.
Damek-GDA
ziomeczku Ty mówisz o platformach a nie o insertach
platforma = pedał
jak masz luz/za ciasno chodzi to ściąg zaślepkę plastikową, odkręć konus, wyjmij oś, wyciąg kuleczki, idź do sklepu rowerowego i takowe kup, daj smaru w bieżnie, daj na to kuleczki, włóż oś, zakręć konus, obróć kilka razy pedałem żeby sprawdzić czy się dobrze kręci (jak za cięzko to poluzuj, jak za lekko-ma luz, to dokręć trochę) załóż zaślepkę
wd-40 nic nie pomoże, wd-40 wymywa smar

ziomeczku Ty mówisz o platformach a nie o insertach

platforma = pedał
jak masz luz/za ciasno chodzi to ściąg zaślepkę plastikową, odkręć konus, wyjmij oś, wyciąg kuleczki, idź do sklepu rowerowego i takowe kup, daj smaru w bieżnie, daj na to kuleczki, włóż oś, zakręć konus, obróć kilka razy pedałem żeby sprawdzić czy się dobrze kręci (jak za cięzko to poluzuj, jak za lekko-ma luz, to dokręć trochę) załóż zaślepkę

wd-40 nic nie pomoże, wd-40 wymywa smar
Damek-GDA wiesz co . . . własnie kreciłem ta druga korbą nie z zebatką , i kręciłem w strone tylnego koła a nie przedniego to chyba nie zerwałem, bo dalej nie odkręcałem bo sie posrałem ze razem z insertem to idzie to przykręciłem spowrotem i jak zakręcałem to juz ciasno było jak by sie ten insert dokręcił i byłem specjalnie sie przejechać pojeździć i nic sie nie dzieje .
@Maciex09, udało się, płaskim to wydobyłem 
@pager, jesteś pewien, że ten cały insert idzie luźno razem z tym bolcem od pedałów? Skoro puściło i odkręca się normalnie, to gdyby puścił insert, to raczej byś tego z powrotem nie dokręcił. Jeśli jednak to skręciłeś tak jak było i nie masz żadnych wątpliwości technicznych, to chyba nie ma sensu grzebać. Ja bym jednak uważał i najpierw to naprawdę porządnie sprawdził, zanim zaczniesz szaleć.

@pager, jesteś pewien, że ten cały insert idzie luźno razem z tym bolcem od pedałów? Skoro puściło i odkręca się normalnie, to gdyby puścił insert, to raczej byś tego z powrotem nie dokręcił. Jeśli jednak to skręciłeś tak jak było i nie masz żadnych wątpliwości technicznych, to chyba nie ma sensu grzebać. Ja bym jednak uważał i najpierw to naprawdę porządnie sprawdził, zanim zaczniesz szaleć.
Damek-GDA jestem pewnien , a chciałem odkręcic pedalce i je przesmarować ale jak zobaczyklem ze sie kreci z insertem kurwa pierdole zostawie to . No byłem pijezdzic poskakac zobaczyc co sie dzieje i nic . A moj kolega mi mowił zebym to odkręcił i zobaczył co tam jest i jak to sie trzyma . Ale sie boje