[pawel.tulaczko] Kona Stab Deluxe + 66 RC3 Ti

pawel.tulaczko
Kontakt:

[pawel.tulaczko] Kona Stab Deluxe + 66 RC3 Ti

Post autor: pawel.tulaczko »

Też postanowiłem się pochwalić cóż to przez zimę udało mi się poskładać ;)

Rama: Kona Stab Deluxe 2010
Widelec: Marzocchi 66 RC3 Ti 2010
Damper: Manitou Swinger 6-Way

Kierownica: Dartmoor Nitro 780mm
Mostek: Dartmoor Fury 31,8mm
Gripy: Dartmoor Race
Barendy: j/w
Stery: Dartmoor Dive

Siodło: Selle Italia Shiver
Sztyca: Truvativ Team
Zacisk: GUBbike

Korby: Truvativ Hussefelt
Support: Truvativ Howitzer
Zębatka: Dartmoor Sting 38z + oryginalny rockring z Truvativa, wszędzie brakło Dartmoor Conquest
Łańcuch: Yaban SLF-H8 Ti 8 rz.
Pedały: Dartmoor Fever

Napinacz: Dartmoor Rush
Przerzutki: Shimano Sora
Manetki: Shimano Alivio
Kaseta: Shimano HG-50 8rz.

Koło przód:
Obręcz: SunRims DoubleWide 26" 36otw.
Szprychy: Dartmoor
Piasta: NS Coaster qr20
Opona: Maxxis Minion Front 2,35"; Maxxis Wetscream 2,5"; Schwalbe BigBety 2,4"
Dętka: Maxxis Downhill

Koło tył:
Obręcz: SunRims DoubleWide 26" 36otw.
Szprychy: Dartmoor
Piasta: Dartmoor Quantic 150x12mm
Opona: Maxxis Minion Rear 2,35"; Maxxis Wetscream 2,5"; Schwalbe BigBety 2,4"
Dętka: Maxxis Downhill

Hamulec przód, klamka: Hayes Stroker Ace V8
Hamulec tył, klamka: Hayes Stroker Ace V8

Punkty dodatkowe, nieobowiązkowe
Modyfikacje: Na razie brak
Waga: 19,250kg
SAM_0022.jpg
SAM_0027.jpg
SAM_0020.jpg
90% części jest nowych prosto ze sklepu. Z uwagi na status studenta nie jestem wstanie wziąć rat, także musiałem zrezygnować z zakupu nowej ramy Demo 2009 i zadowolić się kupnem używanego Staba. Niby był na aukcji zaznaczony stan "prawie idealny", lecz nie obeszło się bez zonków.. Rura pod siodłowa była skrzywiona, ponieważ poprzedni właściciel przyciął sztyce do 15cm i z moich domyśleń wynika iż nie włożył jej zbyt głęboko co mogło być powodem skrzywienia - tak więc nabiłem większą rurkę na rurę pod siodłową i kosztem lakieru naprostowałem to sobie. Damper też skrzypiał i trzeszczał niemiłosiernie, ale rozebrałem, przesmarowałem i już jest w 100% sprawny.

Spodziewam się też komentarzy odnośnie DoubleWidów, tak więc nie mam zamiaru się ich pozbywać ;) Waga wagą, ale szkoda by mi ich było. Jestem pierwszym właścicielem już od ładnych prawie 5 lat - były w agonalnym stanie wizualnym, także zaniosłem je do wypiaskowania i pomalowano mi je proszkowo. Byłem w szoku jak je odnowiono - teraz wyglądają niczym nowe ze sklepu.
marcin.g
Kontakt:

Post autor: marcin.g »

Bardzo fajny rowerek! Dobrze dobrana kolorystyka i części,
co prawda te doublewide faktycznie chyba mogłeś zmienić ale sentyment to sentyment ;)
http://www.pinkbike.com/u/gajosae/
Michal9999
Kontakt:

Re: [pawel.tulaczko] Kona Stab Deluxe + 66 RC3 Ti

Post autor: Michal9999 »

Ładnie ;) Ale jednak szkoda że nie ma Demo :(
Kross Level A8 + RS Tora 318SA
http://ujeb.se/wFhyoQgkNANT
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

hm.... masz identyczny blok jak mój, nawet kostkę w okół ^^

a co do roweru, to podoba mi sie :) nie przepadam za Konami, ale ta mi sie podoba :)
pawel.tulaczko
Kontakt:

marcin.g, z kolorystyki mi tylko amortyzator nie pasuje, ale w pierwszej kolejności liczy się dla mnie działanie.

Michal9999, Fajnie by było mieć Demo, ale na Staba póki co nie narzekam ;) Czekam, aż śnieg w górach stopnieje, a póki co testuje go po okolicy. Cały czas jaram się tym pływającym zaciskiem hamulca i zastanawiam czy rzeczywiście poprawia prace zawieszenia w DH. Jedyny minus w zakupie ramy to była gotówka - raty po kilka stówek miesięcznie, a jednorazowo wywalić tyle hajsu, to mnie pociągło po kieszeni..

MUSZEL, haha, sory ale taki mam tynk na ścianach domu :D nie mieszkam w bloku ;) To że na Kone się zdecydowałem to zasługa poprzedniej ramki, Kona Stuff '05 (hard tail)
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Bardzo ładna! Ja natomiast mam słabość do kony, i chwała Ci, że nie brałeś demo(które mi się nie podoba) ;) Piona za najlepszą kierownicę ;)
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

Bardzo mi się podobają zjazdówki z jednopółkami (może dlatego jestem właścicielem takiej? :D), Fajny, mimo że nie lubię Kon.
kamil4772

Post autor: kamil4772 »

Cały czas jaram się tym pływającym zaciskiem hamulca i zastanawiam czy rzeczywiście poprawia prace zawieszenia w DH.
Cały czas jaram się tym pilotem do telewizora i zastanawiam czy rzeczywiście zmienia programy w TV.

Czego się spodziewasz po DOPE? Czy nie za wiele?

DOPE - rurka dzięki której zawieszenie pracuje niezależnie od tylnego hamulca.

Czy działa?
Tak, efekt usztywniania zawieszenia nie występuję, można hamować na tarce i nie martwić się, że stracimy przyczepność(z powodu nieprzewidywalnego zachowania na wpół usztywnionego zawieszenia).

btw w FR bezużyteczne, stuka, przeszkadza, ciężkie i problemy z piastą(bodajże w 2010 problem zlikwidowali), na szczęście ten rower z założenia nie jest do FR.
pawel.tulaczko
Kontakt:

nhp890, Właśnie założyłem sobie, że chcę fulla z jedną półką.. Teraz nie wiem czy to się przypadkiem na mnie nie zemści - uważanie mi nic nie da, tylko po każdej glebie muszę sprawdzić, czy mam jeszcze korki do regulacji w amortyzatorze, bo dokładnie tym elementem haczę o ramę przy skręcie. Wykręcać ich nie widzę powodu, bo po to je tam zamontowano, abym mógł regulować pracę bez konieczności używania problematycznych kluczy.

kamil4772, Dziękuję za wyjaśnienie w jaki sposób działa system DOPE ;) Problemów z piastą nie miałem.
boogiel
Kontakt:

To masz za niskie stery. Kup coś wyższego lub dorób bieżnię u tokarza, bo przy glebie może być nieładnie.
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

Uważaj na to czerwone pokrętło kompresji na dole lewej lagi, ostatnio zgubiłem bo mi się chyba od wstrząsów ta śrubka poluzowała :(
Kamil31100
Kontakt:

Post autor: Kamil31100 »

Piękny rower tylko 66 mi tu nie siadły kolorystycznie. :D
Fajna kiera bo mam taką. :wink: :D :lol:
StinkySanta
Kontakt:

Post autor: StinkySanta »

Noo ramka kolorystycznie serio ładnie. Nie masz może drugiego DOPE na sprzedaż? ;) Przydałby mi się... A ta kiera naprawdę taka dobra? Też myśle nad zmianą. Pozdro!
In Trance We Trust
pawel.tulaczko
Kontakt:

Ze sterami jest o tyle problem, że rama jest tak niestandardowa i z ogólnodostępnych pasowały mi tylko te dartmoorowskie (nie dość, że taper, to w dodatku górna miska w standardzie nieco szerszym). Dystansów pod spód dawać nie chcę bo po 1) jak to będzie wyglądało, a po 2) też nie wiem jak z wytrzymałością takiego patentu. Pojeździmy zobaczymy.

Na pokrętła rzeczywiście trzeba uważać w 66 ;) Górne lewe zgubiłbym już 1 dnia, także dla pewności chwycone jest taśmą izolacyjną.

A kiera naprawdę godna polecenia ;) Strasznie szeroka i strasznie wygodna.

ps. niestety, nie posiadam drugiego DOPE'a
boogiel
Kontakt:

pawel.tulaczko pisze:
Ze sterami jest o tyle problem, że rama jest tak niestandardowa i z ogólnodostępnych pasowały mi tylko te dartmoorowskie (nie dość, że taper, to w dodatku górna miska w standardzie nieco szerszym). Dystansów pod spód dawać nie chcę bo po 1) jak to będzie wyglądało, a po 2) też nie wiem jak z wytrzymałością takiego patentu. Pojeździmy zobaczymy.
Dorobisz wyższa bieżnie u tokarza, to pewne i trwale rozwiązanie.
Wiesz, lepiej, żeby to gorzej wygladało, a mieć ramę/amor cały, bo przy dużym "dupnięciu" niezłe siły działają.
misiopysio
Kontakt:

Post autor: misiopysio »

Super secik, mi się przekornie podoba taki wideł w DH chociaż brakuje tych 2 centów skoku.Tylko na zdjęciu z boksem przydałby się boxxer:)
Mostek mi tu tylko nie pasuje ale kwestia gustu. Ja bym dał Funky.
Hempel pływający super sprawa.
pozdro 600
pawel.tulaczko
Kontakt:

No właśnie myślałem, dziś nad tą bieżnią. Tokarza mam dobrego znajomego, więc żaden problem, ale tutaj rodzi się inny problem.. Musiałbym dół podnieść o jakieś 10mm, czyli o 2 dystanse (bo oprócz korków, haczy półka), a pod mostkiem mam akurat 2 dystanse i rura sterowa przycięta na wymiar. Mimo to przygotuje wszystkie wymiary na taki dystans pod spód i dam to wytoczyć - zobaczę jak to będzie wyglądać, się sprawować i zdam relację. Wiadomo, nawet przy zwykłym poślizgnięciu się siła jest wystarczająca, żeby wyrządzić szkód.
Powiedzcie mi też jak to jest z dwupółkami? One na górnych lagach mają specjalne gumowe "zderzaki" - przy glebie dwupółką łatwo pogiąć ramę? bo może ew. bym sobie jakieś gumowe końcówki do amora sprawił.

misiopysio, rzeczywiście brakuje boxxera w takim przypadku :D Co do mostka. W pierwotnych planach miał być funky, ale jako że nie było go na stanie na velo to się wstrzymałem, ale koledzy na stanie w sklepie mieli czarny i niestety nie prezentował się tak ładnie jak na fotkach w necie ;) także Fury dużo bardziej mi spasował wyglądem.
rafi32
Kontakt:

Post autor: rafi32 »

mmm bardzo ładna kona :)
ps. jesteś z Bierunia tego koło Oświęcimia ?
pawel.tulaczko
Kontakt:

Na szczęście Bieruń jest tylko jeden ;) A dokładniej Stary. W sobote na hołdy chce skoczyć, także wpadaj jak coś.
ODPOWIEDZ