Tektro IO czy Shimano 475 ? ? ?
Tektro IO czy Shimano 475 ? ? ?
Ello.Co lepiej kupic tektro czy shimano chodzi oczywiscie o tarcze.
EmaUpEa.....
ja do mojego bika wziałem z przymusu tarczówke czyli tektro io, jutro bedzie , nie wiem co to jest ale 475 jakos mi nie podpasiło jak jezdziłem na nim u ziomków, tektro wziąłem bo tansze i tylko po to zebym mógł robic front piwot to fakie downstairs( jeszcze nie umiem 180 wiec narazie takim sposobem to robie)..
waze jakies 65 kg i mam tektro na tyle i hamoje genialnie bez problemu mnie zatrzymoje i modulacje tez ma swietna :] tylko jak go kupisz to bedzie sie dlugo docieral okolo 3 tygodni moze troche mniej ale uwazaj bo jak cos nie bedzie dzialac to dokrec tylko srubki obudowy w zacisku bo czasem sie popuszczaja i hamulec nie dziala , poza tym mozesz sobie ustawic napiecie sprezyny w nim :] do tego kup jakas fajna klamke i bedzie miodnie :]
dzis załozyłem nowego tektro io i powiem tak-zacisk lżejszy od 475, łatwo sie reguluje( jak sie załapie o co chodzi), słyszałęm ze sie długo dociera, nie wiem jaki bedzie jak sie dotrze ale dzis juz robiłem piwoty na przednim , nose manuale ze zjazdów dla wózków i ogólnie jak na pierwszy dzien używania jestem zajebiscie zadowolony, jeszcze musze spróbowac poregulowac naprzezenie sprezyny w zacisku i przestawic siłe klamki na h( klamka stx rc 2 pozycje siły) i zobaczymy jak bedzie hamowało...
-
- Kontakt:
Mialem okazje (nawet przyjemnosc :) ) ganiac na Tektro IO przez okres ok. roku. Trzeba przyznac, ze musialem poprawic moje wczesniejsze, nienajlepsze zdanie na temat tarczowek mechanicznych. Faktycznie, bardzo duzo zalezy od klamki - glownie od przelozenia, jakie oferuje. Byl czas, ze majac duza tarcze z przodu (203mm) udawalo mi sie bez problemu zblokowac przednie kolo, stosujac relatywnie duzy nacisk na klamke. Trzeba tez miec na uwadze, ze moja waga to 86 - 88kg, co jest dosyc istotnym czynnikiem.
Co zas tyczy sie Shimano 475 - wygladaja na bardziej przemyslane konstrukcyjnie. Skok klockow (ciezko ten element nazwac tlokiem) wydaje sie byc wiekszy, co ulatwia ustawienie zacisku wzgledem tarczy. Nie mialem okazji sprawdzic juz dzialajacego hamulca Shimano, ale zaraz po montazu rokowaly spore nadzieje. Na pewno beda porownywalne z Tektro.
Co zas tyczy sie Shimano 475 - wygladaja na bardziej przemyslane konstrukcyjnie. Skok klockow (ciezko ten element nazwac tlokiem) wydaje sie byc wiekszy, co ulatwia ustawienie zacisku wzgledem tarczy. Nie mialem okazji sprawdzic juz dzialajacego hamulca Shimano, ale zaraz po montazu rokowaly spore nadzieje. Na pewno beda porownywalne z Tektro.
http://tiny.pl/8mm
na allegro były a jak nie ma na allegro to powinny byc tu- http://www.cyprys.republika.pl/page5.html