Olej do marzocchi 66
Olej do marzocchi 66
Szukałem i nie znzlazłem, planuje wymienić uszcelki w moim 66 (05r), uszczelki raczej zamienniki włoże do uginacza, ale pojawia się problem oleju. Preferowany olej to 7,5W, lecz niestety nie mam dostepu do takiego. Czy moge zastosowac tam olej np. 5w40, 15w40, 10w40 czy inny tego typu. Prosze o pomoc, bo nie znam sie na wnętrznościach amortyzatorow a nie chce nic spierdaczyć 

http://cezar-mtb.pinkbike.com/
Bo nic mu nie będzie. Zimowy olej silnikowy nie jest ani trochę stabilny temperaturowo bo ma pracować w temperaturze -30 do 100+. On ma w tych warunkach zmieniać swoją lepkość aby cały czas dobrze przylegał do smarowanych elementów. Gdyby tego nie robił to przy 100*C by natychmiast spływał.
W amortyzatorach zmiany temperatury są po pierwsze mniejsze(ale mogą być już wystarczające do zmiany lepkości oleju silnikowego), po drugie olej w tłumiku głównie ma przelewać się przez otwory o stałej średnicy. W otwartej kąpieli niby jeszcze smaruje ślizgi ale tak naprawdę ze względu na warunki tj. wstrząsy i wstrzykiwanie przez tłumik(w marzocchi ślizgiem tłumika olej leci w górę przy powrocie) wnętrze goleni i tak jest cały czas zalane wiec nie musi się ich kurczowo ten olej trzymać.
W amortyzatorach zmiany temperatury są po pierwsze mniejsze(ale mogą być już wystarczające do zmiany lepkości oleju silnikowego), po drugie olej w tłumiku głównie ma przelewać się przez otwory o stałej średnicy. W otwartej kąpieli niby jeszcze smaruje ślizgi ale tak naprawdę ze względu na warunki tj. wstrząsy i wstrzykiwanie przez tłumik(w marzocchi ślizgiem tłumika olej leci w górę przy powrocie) wnętrze goleni i tak jest cały czas zalane wiec nie musi się ich kurczowo ten olej trzymać.
-
- Kontakt:
jezusie o czym tu się pisze.... olej silnikowy do amortyzatora !? kolega "pietryna" dobrze prawi, niestety kolego sobie wybrałeś taki sport a nie inny nikt nie mówił ze jest tani.. żadne hobby nie jest tanie a skoro stać Cie było na 66 to weź nie cuduj bo za chwile napiszesz ze 66 to największy badziew na świecie bo ci się zatarło, rozerwało tłumik, uszczelki nie trzymają, połamał sie itd...
rowerek PB Spider Suspensions boss!