Serwis Manitou Swinger 6 spv

Foks87
Kontakt:

Serwis Manitou Swinger 6 spv

Post autor: Foks87 »

Witam.
Mam zapytanko, jaki olej sie leje do niego ??? bo nigdzie nie moglem tego wyszukac w necie. A jezeli robil ktos owy serwis prosilbym o jakies wskazowki odnosnie serwisu. Pozdrawiam.
crossfader18
Kontakt:

Post autor: crossfader18 »

hymm albo 2,5W albo 5W powinno być dobrze :) przy 2,5 nie muli tak na platformie :)
DustiN
Kontakt:

Post autor: DustiN »

Ja przed Spinnerem, miałem tego amorka, i lałem Motorex-a. Koszt butelki to 50 zł :)

Doskonały olej renomowanej firmy MOTOREX stosowany przez najlepszych producentów takich jak: Marzocchi, Manitou itd.

Olej MOTOREX zapewnia zmniejszone tarcie przez co doskonałą pracę amortyzatora oraz optymalne tłumienie. Nie pieni się, doskonale chroni przed korozją.

Oleje Motorex są stosowane przez wszystkie autoryzowane serwisy amortyzatorów, dlatego bez obaw możesz ich używać do amortyzatorów następujących firm:

- marzocchi
- rock shox
- manitou
- suntour
- rst
- mozo
i innych.

Pojemnik zawiera 1 litr oleju, do każdego opakowanie dołączony jest wygodny lejek.

Fabrycznie w amortyzatorach Manitou, Marzocchi stosuje się olej 7,5W zapewniający optymalną charakterystykę pracy amortyzatora.

Więc kupuj Motorex-a 2,5 w i zalewaj :)
Dh To moja Druga połówka S**o !
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

DustiN pisze: Nie pieni się, doskonale chroni przed korozją.

:lol: :lol: :lol: ha ha ha!

Lepiej jest kupić olej Rock Shox, on naprawdę się nie pieni i naprawde chroni przed korozją, no i cieżej go zmęczyć. Jest tańszy i nie wyglada i pachnie jak kompot babuni z zeszłego roku, dobrze trzyma parametr W.
Back in black
Foks87
Kontakt:

Re: Serwis Manitou Swinger 6 spv

Post autor: Foks87 »

Serwis zostal zorobiony i zalalem go 5 bo potrzebowalem roweru z dnia na dzien. Musze tylko dowiedziec sie jak wypierniczyc spv i bedzie gitara :)
Dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Nie wiem kto wywalił mój post...
DustiN pisze:Doskonały olej renomowanej firmy MOTOREX stosowany przez najlepszych producentów takich jak: Marzocchi, Manitou itd.
Marzocchi stosuje Golden Spectro Cartridge Fork Fluid (125/150) a nie żadne motorexy. Aczkolwiek i motorex, i olej marzocchi to podobne gówno. Jak chcesz dobry olej to kupuj silkolene, redline, olej RSa...
DustiN pisze:Oleje Motorex są stosowane przez wszystkie autoryzowane serwisy amortyzatorów
Autoryzowane serwisy używają olejów brandowanych. Cult bikes leje olej foxa, gregorio leje olej marzocchi, harfa leje olej RSa.

Ja leje motula bo parametrami nie odbiega a w sumie nawet przewyższa nieco motorex. I jest tańszy. Ja daję +- 35zł za litr.
DustiN pisze:Fabrycznie w amortyzatorach Manitou, Marzocchi stosuje się olej 7,5W zapewniający optymalną charakterystykę pracy amortyzatora.
Tak opisują swoje oleje firmy i tyle. Wartość podawana jest dla 100*C i większość olejów w miarę tej wartości się trzyma. To co się dzieje w niższych temperaturach to już bajka. Bez dokładnych dokumentacji olejów nie dobierzesz sobie niczego "precyzyjnie". Ja na przykład leję do marzocchi motula 5 i 10 w stosunku 80/20. Wymyśliłem to sobie na chybił trafił i jest ok. Bo na czystej piątce zakres regulacji przesunął się w nieco szybsze "pasmo".

Inna sprawa że w sumie chciałbym dowiedzieć się jakie parametry ma ten Damping Oil dla manitou... bo nawet wartości w serwisówce do mojego amora nie ma.
crossfader18
Kontakt:

Post autor: crossfader18 »

Ja mam ten sam problem i słyszałem że miedzy te dwie części można włożyć podkładkę i podobno platforma znika ( nie mam pewności)

Drugą opcją jest zastąpienie SPV Shimami działa dużo dużo lepiej :) Lub jak nie masz czasu, ochoty, boisz się przerabiać to możesz zalać go 2,5 W :D
DustiN
Kontakt:

Post autor: DustiN »

Nie wiem kto wywalił mój post...

DustiN napisał(a):"Doskonały olej renomowanej firmy MOTOREX stosowany przez najlepszych producentów takich jak: Marzocchi, Manitou itd."

Marzocchi stosuje Golden Spectro Cartridge Fork Fluid (125/150) a nie żadne motorexy. Aczkolwiek i motorex, i olej marzocchi to podobne gówno. Jak chcesz dobry olej to kupuj silkolene, redline, olej RSa...

DustiN napisał(a):"Oleje Motorex są stosowane przez wszystkie autoryzowane serwisy amortyzatorów"

Autoryzowane serwisy używają olejów brandowanych. Cult bikes leje olej foxa, gregorio leje olej marzocchi, harfa leje olej RSa.

Ja leje motula bo parametrami nie odbiega a w sumie nawet przewyższa nieco motorex. I jest tańszy. Ja daję +- 35zł za litr.

DustiN napisał(a):"Fabrycznie w amortyzatorach Manitou, Marzocchi stosuje się olej 7,5W zapewniający optymalną charakterystykę pracy amortyzatora. "

Tak opisują swoje oleje firmy i tyle. Wartość podawana jest dla 100*C i większość olejów w miarę tej wartości się trzyma. To co się dzieje w niższych temperaturach to już bajka. Bez dokładnych dokumentacji olejów nie dobierzesz sobie niczego "precyzyjnie". Ja na przykład leję do marzocchi motula 5 i 10 w stosunku 80/20. Wymyśliłem to sobie na chybił trafił i jest ok. Bo na czystej piątce zakres regulacji przesunął się w nieco szybsze "pasmo".

Inna sprawa że w sumie chciałbym dowiedzieć się jakie parametry ma ten Damping Oil dla manitou... bo nawet wartości w serwisówce do mojego amora nie ma.

Skoro tak zaprzeczasz moim wypowiedzią, to może na początku przeczytaj to: http://www.rowerowy.com/narzedzia_serwi ... ow/motorex i dopiero później miej jakieś swoje za i przeciw.

Mi się raczej wydaję, że rowerowy.com ma większą wiedzę na temat amortyzatorów, i lepiej wiedzą jakie oleje stosują ... niż ty..

Co z tego że ty lejesz?

Ja się nawet pytałem mechanika samochodowego, oraz rowerowego (bo kolega jest tym i tym) i powiedział że on sam do swoich "ósemek" (888) leje Motorex 7,5 W i amorek (sam testowałem) chodzi mu dosłownie "zaje******" ... A na tym motorexie, ja jak i mój kolega, po jednym serwisie, przejedziemy nawet od 1,5 sezonu do nawet 2 sezonów bez wymiany oleju, bo olej ten starcza na bardzo, ale to bardzo długo. Nie stosowałeś tego oleju, więc się nie wypowiadaj kolego. Tyle w tym temacie.

Aa P.S

I my nie jeździmy po bułeczki do sklepu na tych amorkach z motorexem, tylko codziennie te amorki dostają od nas "po dupie" ...
Dh To moja Druga połówka S**o !
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Rowerowy.com to sklep. Całkiem niezły ale jak opierasz się na tym co jest napisane w ofercie sklepu to spoko. Tak się zastanawiam

Nie jestem osobą która odczuwa takie subtelne zmiany jak ty... widać nie potrzebuję takiego wspaniałego oleju jakim jest Motorex. Czy to 888rc2x, czy 66rc2x, czy 888rc3 ata, czy reba sl czy shiver czy cokolwiek mój żałosny motul mi starcza.

Motul który leję, motorex który ty lejesz to jeden pies. A inna sprawa to że jakby ci ktoś zalał amora motulem czy silkolene o odpowiedniej lepkości to pewnie nawet byś nie poczuł różnicy.
http://www.opieoils.co.uk/p-60183-red-l ... fluid.aspx
Tu masz olej... raptem 135zł za litr. Mniej z przesyłką dałem za 3l motula...
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

DustiN pisze: Nie wiem kto wywalił mój post...

DustiN napisał(a):"Doskonały olej renomowanej firmy MOTOREX stosowany przez najlepszych producentów takich jak: Marzocchi, Manitou itd."

DustiN napisał(a):"Oleje Motorex są stosowane przez wszystkie autoryzowane serwisy amortyzatorów"

DustiN napisał(a):"Fabrycznie w amortyzatorach Manitou, Marzocchi stosuje się olej 7,5W zapewniający optymalną charakterystykę pracy amortyzatora. "

Inna sprawa że w sumie chciałbym dowiedzieć się jakie parametry ma ten Damping Oil dla manitou... bo nawet wartości w serwisówce do mojego amora nie ma. "

Skoro tak zaprzeczasz moim wypowiedzią, to może na początku przeczytaj to: http://www.rowerowy.com/narzedzia_serwi ... ow/motorex i dopiero później miej jakieś swoje za i przeciw.

Mi się raczej wydaję, że rowerowy.com ma większą wiedzę na temat amortyzatorów, i lepiej wiedzą jakie oleje stosują ... niż ty..

Co z tego że ty lejesz?

Ja się nawet pytałem mechanika samochodowego, oraz rowerowego (bo kolega jest tym i tym) i powiedział że on sam do swoich "ósemek" (888) leje Motorex 7,5 W i amorek (sam testowałem) chodzi mu dosłownie "zaje******" ... A na tym motorexie, ja jak i mój kolega, po jednym serwisie, przejedziemy nawet od 1,5 sezonu do nawet 2 sezonów bez wymiany oleju, bo olej ten starcza na bardzo, ale to bardzo długo. Nie stosowałeś tego oleju, więc się nie wypowiadaj kolego. Tyle w tym temacie.

Aa P.S

I my nie jeździmy po bułeczki do sklepu na tych amorkach z motorexem, tylko codziennie te amorki dostają od nas "po dupie" ...
Skwituję to jednym zdaniem: "Nie znam się, ale się wypowiem."
Rowerowy do dla Ciebie wyrocznia? Oni piszą to, co im producent wyklepie. Ogarnij się, w jakim Ty świecie żyjesz? Sam mam 888 motorexem zalane, i nie jestem zadowolony. Wcześniej lałem midlanda i był ODCZUWALNIE lepszy. Była w jakimś temacie tabelka z olejami, ale nie umiem odszukać, ona by wszystko rozwiała.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

boogiel pisze:Skwituję to jednym zdaniem: "Nie znam się, ale się wypowiem."
Marketing panie - ślepe dzieci na cenową rzeź biegną. Gówno wiedzą, ale wiedzą i tak lepiej, bo jeden olej w życiu widziały.
ODPOWIEDZ