jakie łożyska do Santa Cruz Bullit 2005
jakie łożyska do Santa Cruz Bullit 2005
Witam wszystkich, chciałbym zapytać czy wymieniał ktoś łożyska w w/w ramce i wie jakie oznaczenia mają? chciałbym kupić łozyska z normalnego sklepu z łozyskami... Czy opłaca się zaoszczędzić parę groszy czy kupic lepiej enduro? Proszę o opinie i Wasze doświadczenia.
Bla bla bla, just RIDE!
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
tak z ciekawosci, jak maja sie lozyska fag, ina, ntn do skf pod wzgleda jakosci? uzywal ktos moze lozysk tych firm?
a tak przy okazji, czy lozyska ntn 6000 lu c3 moge zastapic lozyskami skf 6000 2rsh? wydaje mi sie ze ze tak ale nie jestem pewien co do tych oznaczen. niby oba maja uszczelki z kauczuku nbr wzmacniane blaszka ale nie wiem czy nie roznia sie jakimis luzami
a tak przy okazji, czy lozyska ntn 6000 lu c3 moge zastapic lozyskami skf 6000 2rsh? wydaje mi sie ze ze tak ale nie jestem pewien co do tych oznaczen. niby oba maja uszczelki z kauczuku nbr wzmacniane blaszka ale nie wiem czy nie roznia sie jakimis luzami
http://www.pinkbike.com/u/szakal/album/
szukaj łożysk z uszczelnieniem 2RS bądź RS (to samo tylko różne oznaczenia ale symbolizują 2 uszczelki z tworzywa sztucznego z metalowym pierścieniem usztywniającym, generalnie RS oznacza zastosowanie jednej uszczelki, ale nie zawsze, wiec lepiej się upewnić czy są dwie). Takie uszczelnienie posiadają łożyska seryjne montowane w ramach i takie też proponuje ENDURO... Z oznaczeniem LU C3 nie kupuj gdyż są to łożyska jednostronnie uszczelniane(LU) z większym niż normalnie luzem promieniowym (C3), jak juz to LLU --> (dwustronnie uszczelniane, dobrze chroniące przed wszelkimi pyłami i wodą, o wystarczającej nośności do zastosowań rowerowych, temperatura pracy -25'C do 110'C). Można poczytać: http://www.ntn.co.jp/english/products/p ... eal_en.pdf... wystarczy pogrzebać w necie, "wygooglic" sobie katalog łożysk np. NTN, NACHI czy KOYO itp. 
A tu link, żeby się przekonać o zastosowaniu RS'ów w niemalże wszystkich ramach: http://hawleyusa.com/THCSTORE/Catalog/I ... ge+Bearing

A tu link, żeby się przekonać o zastosowaniu RS'ów w niemalże wszystkich ramach: http://hawleyusa.com/THCSTORE/Catalog/I ... ge+Bearing
Bla bla bla, just RIDE!
dzieki, pytalem o lozyska lu c3 bo akurat takie oznaczenie wyczytalem z lozysk zalozonych w ramie (uzywana santa v10 04), ale widocznie poprzedni wlasciciel zalozyl to co mial akurat pod reka :P
ale mam konkretne pytanko, czy moge wymienic lozyska na skf 6000 2RSH (nie za bardzo wiem czym sie rozni 2RSH od 2RS) bo akurat takie znalazlem po 6zl za sztuke. znalazlem tez lozyska koyo 6000 2RS ale te z kolei kosztuja juz ponad 10zl za sztuke
ale mam konkretne pytanko, czy moge wymienic lozyska na skf 6000 2RSH (nie za bardzo wiem czym sie rozni 2RSH od 2RS) bo akurat takie znalazlem po 6zl za sztuke. znalazlem tez lozyska koyo 6000 2RS ale te z kolei kosztuja juz ponad 10zl za sztuke
http://www.pinkbike.com/u/szakal/album/
Szakall,
10ZŁ to nie jest dużo za łożysko, normalnie trzeba dać od 20zł za sztukę i drożej, kupisz gowniane łożyska to zaraz posypie sie wszystko, śruby, tuleje gniazda w ramie itd.szukaj wśród koyo, nachi, ezo, skf, ntn, ogolnie to najlepiej japońskie brać, polskie i chińczyki ryzykownie, chyba, że ktoś sprawdził i może jakieś konkretne polecić. Pamiętaj, że powinny to być łożyska przystosowane do dużych obciążeń wzdłużnych i małych prędkości obrotowych, z uszczelnieniem najlepiej 2RS lub LLU, 2RSH nie zanalzłem opisu, zapewne podobne od 2RS... Nikt nie mówił, że jazda na fullu to tania zabawa ;/ niestety. Z drugiej strony dobre łozyska nie posypia sie w 1 sezon, pojeździsz na nich min. 3 sezony w zależności gdzie i jak jezdzisz... Posprawdzaj w necie zastosowania konkretnych uszczelnień w łozyskach, znajdz katalog łożysk, porównaj i wybierz najbardziej odpowiednie, sprawdz jakie nośności mają 6000 2RS i porównaj.
10ZŁ to nie jest dużo za łożysko, normalnie trzeba dać od 20zł za sztukę i drożej, kupisz gowniane łożyska to zaraz posypie sie wszystko, śruby, tuleje gniazda w ramie itd.szukaj wśród koyo, nachi, ezo, skf, ntn, ogolnie to najlepiej japońskie brać, polskie i chińczyki ryzykownie, chyba, że ktoś sprawdził i może jakieś konkretne polecić. Pamiętaj, że powinny to być łożyska przystosowane do dużych obciążeń wzdłużnych i małych prędkości obrotowych, z uszczelnieniem najlepiej 2RS lub LLU, 2RSH nie zanalzłem opisu, zapewne podobne od 2RS... Nikt nie mówił, że jazda na fullu to tania zabawa ;/ niestety. Z drugiej strony dobre łozyska nie posypia sie w 1 sezon, pojeździsz na nich min. 3 sezony w zależności gdzie i jak jezdzisz... Posprawdzaj w necie zastosowania konkretnych uszczelnień w łozyskach, znajdz katalog łożysk, porównaj i wybierz najbardziej odpowiednie, sprawdz jakie nośności mają 6000 2RS i porównaj.
Bla bla bla, just RIDE!