Marzocchi Drop Off 3 (2006) - Regulacja powietrza

djwiocha
Kontakt:

Marzocchi Drop Off 3 (2006) - Regulacja powietrza

Post autor: djwiocha »

Cześć, jako że to mój pierwszy pot chciałbym się po pierwsze przywitać.
A teraz do rzeczy, jakieś dwa tygodnie temu kupiłem nowy amorek, jest nim Marzocchi Drop Off 3 z 2006 roku, ogólnie spoko stan, wszystko to co chciałem (oś 20, 150 skoku, hebel na IS). Nurtuje mnie natomiast jedna rzecz, nadal nie potrafię ogarnąć czym różni się powietrze w lewej goleni od tego z prawej. Chodzi mi głównie o to jak zmienia się praca amora regulując ciśnienia w tych komorach, czy z lewej jest pozytywna, a z prawej negatywna? Z instrukcji nic nie mogę obczaić mimo że czytałem to chyba z 10 razy.

To jest niby w prawej goleni:
5.2 Spring preload
The best spring preload is the one allowing you
to obtain the desired SAG point due to the rider’s
weight (par. 5.4 SAG).
The preload spring may be adjusted, depending
on the model, through mechanical adjusters or
with pressurized air inside the fork’s leg.
On the models provided with mechanical
adjustment, each adjuster turn corresponds to a
1mm spring compression.
A to w lewej:
5.3 Positive Air
The positive air is the elastic factor for air forks.
The best positive air pressure allows you to
obtain the desired (par. 5.4 SAG).
Jakoś wstępnie ustawiłem SAG, ale chciał bym dokładniej wyregulować amor ale bez wiedzy co zmienia co, szukał bym igły w stogu siana. Dodatkowo dziwi mnie różnica ciśnień jakie zaleca producent do obu komór, przy moje masie (54 kg) dla lewej goleni jest to ok 30 psi, a dla prawej dla każdej masy jest to przedział od 0 do 15 psi. Czemu?

Proszę i z góry dziękuje za odpowiedzi.
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

w lewej goleni masz komore powietrzną. W prawej nie masz komory, masz po prostu tłumik i olej, ale jest możliwość dopompowania całej lagi powietrzem. Obie lagi traktuje sie w tym wypadku jako komory pozytywne utwardzające amora. Jeżeli Ci za miękko na samej sprężynie to pompowałbym lewą lage, do zalecanego max ciśnienia. Jeżeli dalej za miękko to prawą można też.
crossfader18
Kontakt:

Post autor: crossfader18 »

Dokładnie tak obie komory są pozytywne, swego czasu miałem off'a III i w ladze gdzie znajdował się spring zrobiłem tak na próbę negata i nawet to fajnie chodziło :)
ODPOWIEDZ