Specyficzna rama FULL pod Singla.

diesel2117
Kontakt:

Specyficzna rama FULL pod Singla.

Post autor: diesel2117 »

Siema.
Po rehabilitacji mam zamiar znów wrócić na rower. Poszukuję ramy, o dość specyficznych właściwościach. Jestem mały 51-52kg ze sprzętem i 172cm wzrostu, wymaganiami jest na pewno to, żeby nie miała za dużo skoku (160-170 maks) i zależy mi bardzo na single speedzie, najlepiej poziome haki. Czy znacie jakieś inne propozycje niż shine (mało skoku jednak) albo soda ? Do przodu planuje 66 rc2x 150mm/fox 36. Drugim problemem jest cena, maks przeznaczyć będę mógł około 2000zł :).
Pozdrawiam !
http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286
SkowronWro
Kontakt:

Post autor: SkowronWro »

poziome haki nic ci nie dadzą poza tym nie robią ram z większym skkoiem pod ss niz 120mm. Przerzutka nie gryzie:)
MaciekFR
Kontakt:

Post autor: MaciekFR »

Solid Flair: http://www.solidbikes.de/eng/bikes_flair.html
Commencal Absolut SX: http://www.commencal.com/web/bicycles/b ... absolut-sx

Ale w tej cenie bedzie ciezko ...
For sale: [url=http://tiny.pl/hwt49]Boxxer Team - Tanio![/url]
LisuKrakow
Kontakt:

Post autor: LisuKrakow »

transition bottlerocket http://www.pinkbike.com/news/transition ... -2007.html fajny set z 66 wyjdzie (dwoch kumpli mialo z tego jeden na singlu).
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

diesel2117 pisze:Po rehabilitacji mam zamiar znów wrócić na rower. Poszukuję ramy, o dość specyficznych właściwościach. Jestem mały 51-52kg ze sprzętem i 172cm wzrostu, wymaganiami jest na pewno to, żeby nie miała za dużo skoku (160-170 maks) i zależy mi bardzo na single speedzie, najlepiej poziome haki. Czy znacie jakieś inne propozycje niż shine (mało skoku jednak) albo soda ? Do przodu planuje 66 rc2x 150mm/fox 36. Drugim problemem jest cena, maks przeznaczyć będę mógł około 2000zł .Pozdrawiam !
Jest pare ram z duzym skokiem pod SS ale jest jedne DUŻY problem.

Zawieszenie pod single jest GÓWNIANE pod FR, a sądząc po skoku to chcesz robic. I nie mam na mysli troche gorsze mam na mysli najgorsze możliwe. Bedzie sie usztywniac przy hamowaniu, pedałowac tak zle jak sie tylko da i wybierac mega słabo.
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Pod prawdziwego singla masz tak naprawdę ze znanych marek Commencala i Solida. Jeśli już chcesz z jakimś napinaczem to każdy producent ma dla Ciebie ramkę - możesz szukać np.Wildcarda. Jest bardzo dużo takich ramek tyle budżet jest mocno ograniczający. W sumie tego co szukasz to znajdziesz tylko w rowerach do slopa,ale one mają 100mm skoku i na pewno nie są pod takiego byczego amora (najłatwiej wyrwać Bassa/Cowana DS) Tutaj masz cały rower, nówkę za 5tyś. http://allegro.pl/kona-bass-dirt-jeszcz ... 30365.html Takie rowery ogarniają wszystkie dropy,hopy jeśli mają normalnie lądowania,a nie płasko ...
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Wiesz co, kup lepiej coś do FR, co mało ciągnie łańcuch [SX Trail? Shore? Reign X?] i daj napinacz z fałbrejka.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Bedzie sie usztywniac przy hamowaniu, pedałowac tak zle jak sie tylko da i wybierac mega słabo.
Bo jest tylko i wyłącznie po to, żeby zbierać siłę uderzenia przy lądowaniu - warto dodać.

Kup sobie Scotta Voltaga i załóż bieg 6,7,8 z kasety MTB i Sorę.
nopainnogame
Kontakt:

EZrider pisze:Bo jest tylko i wyłącznie po to, żeby zbierać siłę uderzenia przy lądowaniu - warto dodać.
Warto dodać,że jest to powtarzana głupota zrodzona na forum :lol: ( bez jakiś osobistych urazów EZrider ) .
Po pierwsze proszę zobaczyć ile osób ma takiego fulla na forum.
Po drugie najczęściej piszą to osoby,które nie miały takiego roweru nawet pół sezonu i są przyzwyczajone do jazdy na dużym fullu ( różnica sagu 30%,a 10% - oznacza to tylko,że rower jest twardy,a nie że nie pracuje,bo u mnie chodzi 70-80% ). Mam kolegę ,który waży prawie 30kg mniej i też powtarza,że to nie pracuje - do jasnej cholerki jak to ma działać jak przy mojej masie ma 10% ...
Po trzecie warto patrzeć do czego rower jest wykorzystywany :
- rowery do dirtu,czy slopa są twarde,bo po ciula normalny sag ,który "zjada wybicie"
- najgorsze stereotyp jest nt roweru do bikepark - zastanówcie się co piszecie ... Po co komuś rower,który nie pracuję,a tylko wybiera strzały na normalnych traskach ?
Przyk. Wildcard ma mieć według producenta sag 15-25% Niech mi ktoś powie niby czemu to nie ma normalnie pracować jak rower do FR ?

Spaced dobrze napisał,bo sam taki rower przerabiałem - takie rowery jak Absolut SX mają tendencję do bujania przy pedałowaniu , ludziska chcąc to zlikwidować zdrowo przeginają z napomowaniem dampera co powoduję,że ten rower słabo pracuje - tyle,że to wynika z winy użytkowników nie kumających przeznaczenia roweru. Rowery z punktem obrotu na suporcie wcale źle nie pracują , wręcz są na moje za bardzo wrażliwe. Chyba tylko za wyjątkiem starego rowerku marki Cove i chyba niemieckiego fulla do DH wszystkie takie rowery są do slopestylu.
diesel2117
Kontakt:

Dzięki za zaangażowanie. Na cały rower będę mieć 4.5k i szkoda mi (z doświadczenia) przepłacić na ramce i potem rwać na gorszych komponentach. Ogólnie zależy mi na ss (preferencje, miałem już 4 fulle i żaden mi nie spasował, nawet glory dh 08). Skok jaki podałem ramki to jest maksymalny, minimum to gdzieś tak około 110-120mm i maks 160-170mm, więcej nie ma sensu. Co do amorka to przeanalizowałem i skuszę się na coś mniejszego, walę w recon/pike/revelation wszystko na QR20 oczywiście. Rowerek będzie na lokalne traski, żadne duże dropy i przelotki oraz trochę w mieście urbanu czy tam dojazd do szkoły :).
Napinacz łańcucha zamiast przerzucajki mam na stanie nawet, ale problem jest w tym, iż dużo ram mocno "rwie" i obawiam się spadania łańcucha.
Udealnie by mi spasował wildcard, ale niestety ma ten problem który opisałem wyżej ;/
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Mój znajomy w Signie miał taki napinacz i nie spadało, a mało jest ram, które tak kopią. Poza tym znajdź taką, co nie kopie [z 3 Ci podałem wyżej] i po problemie...
diesel2117
Kontakt:

Sx-traila w takiej cenie nie znajdę raczej. Mam jeszcze czas, poczekam co inni dopowiedzą :)
Spaced
moderator
Kontakt:

nopainnogame pisze:Warto dodać,że jest to powtarzana głupota zrodzona na forum ( bez jakiś osobistych urazów EZrider ) . Po pierwsze proszę zobaczyć ile osób ma takiego fulla na forum.
Ale zawieszenie z pkt. obrotu na supporcie jest własnie tylko po to i to własnie zła praca. Bo nawet jak taki rower będzie czuły bo łańcuch nie będzie przeciwdziałał ugięciu w ogóle to będą wybierać jak gówno totalne. Takie zawieszenie poza rowerem typowo na dirt i slope jest zwyczajnie głupie i nie ma sensu. Nie nie przesadzam.
diesel2117 pisze: Dzięki za zaangażowanie. Na cały rower będę mieć 4.5k i szkoda mi (z doświadczenia) przepłacić na ramce i potem rwać na gorszych komponentach. Ogólnie zależy mi na ss (preferencje, miałem już 4 fulle i żaden mi nie spasował, nawet glory dh 08). Skok jaki podałem ramki to jest maksymalny, minimum to gdzieś tak około 110-120mm i maks 160-170mm, więcej nie ma sensu. Co do amorka to przeanalizowałem i skuszę się na coś mniejszego, walę w recon/pike/revelation wszystko na QR20 oczywiście. Rowerek będzie na lokalne traski, żadne duże dropy i przelotki oraz trochę w mieście urbanu czy tam dojazd do szkoły .
Co wspolnego z tym, ze ci rowery nie pasowały ma wspolnego single speed? Weź kup pożądną rame bo masz na to budżet, żałóz jakąs tanią przerzutke typu krótki sram x-5 i zostaw w kasecie 3 biegi. Ogólnie jak lokalne traski nie wymagaja dobrego zawieszenia to kup hardtaila bo nie wymagaja w ogole zawieszenia. Jak wymagaja to kup cos dobrego, a nie półśrodek bo taki rower ma sens tylko jako playbike stricte na dirty czy ss. Pomijam juz fakt, ze sporo rowerów z takim zawieszeniem ma dirtowe geo i to nie koniecznie na jakies szybsze traski ci podejdzie.
Spaced
moderator
Kontakt:

nopainnogame pisze:Warto dodać,że jest to powtarzana głupota zrodzona na forum ( bez jakiś osobistych urazów EZrider ) . Po pierwsze proszę zobaczyć ile osób ma takiego fulla na forum.
Ale zawieszenie z pkt. obrotu na supporcie jest własnie tylko po to i to własnie zła praca. Bo nawet jak taki rower będzie czuły bo łańcuch nie będzie przeciwdziałał ugięciu w ogóle to będą wybierać jak gówno totalne. Takie zawieszenie poza rowerem typowo na dirt i slope jest zwyczajnie głupie i nie ma sensu. Nie nie przesadzam.
diesel2117 pisze: Dzięki za zaangażowanie. Na cały rower będę mieć 4.5k i szkoda mi (z doświadczenia) przepłacić na ramce i potem rwać na gorszych komponentach. Ogólnie zależy mi na ss (preferencje, miałem już 4 fulle i żaden mi nie spasował, nawet glory dh 08). Skok jaki podałem ramki to jest maksymalny, minimum to gdzieś tak około 110-120mm i maks 160-170mm, więcej nie ma sensu. Co do amorka to przeanalizowałem i skuszę się na coś mniejszego, walę w recon/pike/revelation wszystko na QR20 oczywiście. Rowerek będzie na lokalne traski, żadne duże dropy i przelotki oraz trochę w mieście urbanu czy tam dojazd do szkoły .
Co wspolnego z tym, ze ci rowery nie pasowały ma wspolnego single speed? Weź kup pożądną rame bo masz na to budżet, żałóz jakąs tanią przerzutke typu krótki sram x-5 i zostaw w kasecie 3 biegi. Ogólnie jak lokalne traski nie wymagaja dobrego zawieszenia to kup hardtaila bo nie wymagaja w ogole zawieszenia. Jak wymagaja to kup cos dobrego, a nie półśrodek bo taki rower ma sens tylko jako playbike stricte na dirty czy ss. Pomijam juz fakt, ze sporo rowerów z takim zawieszeniem ma dirtowe geo i to nie koniecznie na jakies szybsze traski ci podejdzie.
diesel2117
Kontakt:

Spaced pisze:Co wspolnego z tym, ze ci rowery nie pasowały ma wspolnego single speed? Weź kup pożądną rame bo masz na to budżet, żałóz jakąs tanią przerzutke typu krótki sram x-5 i zostaw w kasecie 3 biegi. Ogólnie jak lokalne traski nie wymagaja dobrego zawieszenia to kup hardtaila bo nie wymagaja w ogole zawieszenia. Jak wymagaja to kup cos dobrego, a nie półśrodek bo taki rower ma sens tylko jako playbike stricte na dirty czy ss. Pomijam juz fakt, ze sporo rowerów z takim zawieszeniem ma dirtowe geo i to nie koniecznie na jakies szybsze traski ci podejdzie.
Problem w tym, że chce wrócić do rowerowania po dwukrotnym odnawianiu zerwanego więzadła ścięgien w kolanie, nie mogę sobie pozwolić na coś większego (góry, dropy etc) dlatego zależy mi na lekkim fullu w normalnej cenie którym będe mógł sobie podjechać wszędzie :).
poeta
Kontakt:

Post autor: poeta »

Przeczysz sam sobie
Chcesz full'a którym wszędzie chcesz podjechać i to na SS większej głupoty nie słyszałem. Tobie jest potrzebny normalny endurak i to najlepiej z kasetą 9'tką i min 2 blaty przód!!! Strasznie wymyślasz.

A co do nopainnogame to pisanie o sagu nie ma się nijak do pracy ramy, niestety... to że będziesz miał sag 35% na takiej ramie nic nie pomoże. Miałem taką ramę Merida AM400 miała bardzo nisko punkt obrotu (jednozawias) i to praktycznie nie pracowało choćby nie wiem jaki był sag
trzymajmy się ramy to się nie posr...
Spaced
moderator
Kontakt:

diesel2117 pisze:Problem w tym, że chce wrócić do rowerowania po dwukrotnym odnawianiu zerwanego więzadła ścięgien w kolanie, nie mogę sobie pozwolić na coś większego (góry, dropy etc) dlatego zależy mi na lekkim fullu w normalnej cenie którym będe mógł sobie podjechać wszędzie .
A co wspolnego ma SS z wagą roweru? I do podjeżdzania swiadomie wybierasz rower bez przerzutki i z najgorzej pedałującym zawieszeniem? Gdzie tu logika?
nopainnogame
Kontakt:

poeta ale mi chodzi głównie o ściemy z wybieraniem tylko strzałów,bo jeśli ktoś oczekuje,aby rama wybierała wszystko to niech kupuje rower do DH - nie bez powodu jest tyle rodzajów rowerów ;)
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Podjeżdżanie = dojazdy
O to chyba mu chodziło ;)
ODPOWIEDZ