Marzcocchi 66 RC3 Ti - zmiana twardości

pawel.tulaczko
Kontakt:

Marzcocchi 66 RC3 Ti - zmiana twardości

Post autor: pawel.tulaczko »

Siema,

Mam pytanie odnośnie 66 w wersji z tytanową sprężyną. Czy da radę go "zmiękczyć" bardziej niż pozwala na to regulacja ilości zwojów? Od razu zaznaczam iż owa zmiana powinna się odbyć bez wymiany sprężyny. Zastanawiam się od czego jest dolny korek na prawej ladze - nie odnalazłem tego w instrukcji. Jeśli trzyma sprężynę to czy da radę jeszcze nim coś podkręcić?

Chodzi o zwiększenie SAGu z ~20 na 30%.

Pozdro
F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

napij sie wiecej wody przed jazdą ;)
a jak nie to chyba tylko inna sprężyna albo wyjęcie jakichś podkładek , bo tej srubki na dole to bym nie ruszał
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Śrubka na dole łapie całość. Nie zmienisz twardości inaczej, jak poprzez zmianę sprężyny. Masz tam asystę powietrza? Jak tak to możesz zrobić podciśnienie, ale ono lubi często uciekać i trzeba zabiego powtarzać
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

20% Sagu poza na prawde wolnymi trasami jest ok jeśli chodzi o przyczepność. Co najwyzej łapy bardziej bolą. Pocisnij mocniej w zakrętach, a sie przyzwyczaisz ;) A tak powaznie to albo podcisnienie albo nic.
pawel.tulaczko
Kontakt:

Post autor: pawel.tulaczko »

Co do podciśnienia to ten amor ma tak, że przy zwykłym spuszczeniu powietrza, sam się z powrotem nim nabije, więc podciśnienie nic nie wniesie, bo znów zrobi się z tego zwykłe ciśnienie (próbowałem nim napisałem post).

Aż tak osobiście mi to nie przeszkadza, ale po prostu chciałem mieć równowagę między miękkim zawieszeniem w ramce, a twardszym widelcem.

Mimo to dzięki za odpowiedzi ;)

Ps. wypicie wody raczej nic nie da. Ludzki żołądek ma ~1,5l pojemności, więc 1,5kg ciężej nic nie wniesie :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Miekki tył i twardy przód to dobre zawieszenie na strome trasy, teraz tylko w alpy musisz sie wybrać ;)

PS. Ludzki żołądek ma 1.5l pojemnosci chyba, że go rozepchasz. Ludzie startujący w konkursach na żarcie bodajze do 8l dochodzili ;)
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

pawel.tulaczko pisze:Co do podciśnienia to ten amor ma tak, że przy zwykłym spuszczeniu powietrza, sam się z powrotem nim nabije, więc podciśnienie nic nie wniesie, bo znów zrobi się z tego zwykłe ciśnienie (próbowałem nim napisałem post).
Może da się uszczelnić zaworek. Tzn. jeśli jest tam jakaś wkręcana zatyczka to na nią taśmy teflonowej obficie dać. A jak nakręcana to wepchnąć do niej uszczelkę odpowiednią żeby przy dociśnięciu się uszczelniła(jak pompka do amora).
ODPOWIEDZ