Super T dziwna praca
Super T dziwna praca
Siema. Posiadam amortyzator Marzocchi super t, z tym, że posiada on jeden tłumik hscv, a druga laga jest jak w drop offie, czyli sprężyna+asysta powietrzna. Jego praca jest jakaś dziwna. Nie wykorzystuje całego skoku oraz ścina się przy uginaniu. Przy powolnym wciśnięciu dość gładko wchodzi, ale przy szybkich ugięciach zamula, ścina się od połowy skoku, czasem blisko końca skoku, wydobywają się z niego dziwne stuki. Co może być tego przyczyną ?
Stukać może sprężyna. Nie chodzi całym skokiem bo ma za dużo oleju. Przycina się bo dawno nie miał zrobionego porządnego serwisu.
Tak więc:
-obowiązkowy serwis wraz ze smarowaniem uszczelek
-opaska termokurczliwa na sprężynę
-wlanie tyle nowego oleju ile jest w tabelkach Marzocchi.
Tak więc:
-obowiązkowy serwis wraz ze smarowaniem uszczelek
-opaska termokurczliwa na sprężynę
-wlanie tyle nowego oleju ile jest w tabelkach Marzocchi.
http://tadziu-.pinkbike.com/album/2k12-Riding/
Re: Super T dziwna praca
No zajrzałem w końcu do amorka. Sprawa stukania rozwiązana -seger trzymający tłumik był luźny i stukał o korek. Druga sprawa odnośnie pracy małym skokiem: okazało się że poprzedni właściciel dał sprężynę negatywną i tulejkę pod górną lagę, co blokowało przy ugięciu. Wszystko pracuje teraz dobrze, poza tym dziwnym ścięciem, zwiększeniem twardości, któremu towarzyszy lekki stuk. W ladze mam założone 2 krótkie sprężyny o różnej twardości - czarną i czerwoną. Czy to jest przyczyną i jest normalne? Dzięki za porady 

-
- Kontakt:
Ja mam w juniorze też podobny stuk i też mam dwie krótkie sprężyny na lagę , więc to normalne. W moim przypadku założyłem na sprężyny opaskę termokurczliwą i nic nie puka ani nie stukaryder pisze:W ladze mam założone 2 krótkie sprężyny o różnej twardości - czarną i czerwoną. Czy to jest przyczyną i jest normalne?

Smarowanie w sensie gdzie ? między olejowymi, a kurzowymi ? Nie smarowałem, troszeczkę smaru tam było. To aż tak ważne ?
edit.
No doczytałem się, że dość ważne, bo same kurzowe dają już duży opór
jaaa, teraz czeka mnie ponowne rozbieranie amorka
da radę jakoś na skróty to zrobić, czyli wyjąć lagi nie wylewając oleju z nich, nasmarować i wszystko złożyć do kupy? 
edit.
No doczytałem się, że dość ważne, bo same kurzowe dają już duży opór

Nie zauważyłem żadnej poprawy. Same negatywy. Smarem wali dość długo zanim całego się pozbędzie i lepi się do tego cały syf.ryder pisze:Smarowanie w sensie gdzie ? między olejowymi, a kurzowymi ? Nie smarowałem, troszeczkę smaru tam było. To aż tak ważne ?
Ani w żadnym marzocchi ani w rebie którą mam teraz nie smarowałem uszczelek. Przed wsadzeniem goleni zwilżam lekko olejem smarującym(w rebie dodatkowo porządnie gąbki nasączam) uszczelki olejowe(w rebie olejowo-kurzową). Amory zawsze bardzo dobrze pracują. Olej z uszczelek schodzi bardzo szybko i amor bardzo mało syfu łapie przez to bo golenie są właściwie suche(tarcia nie ma prawie wcale poza tym z dual-air).
Da ale nie nazwałbym tego skrótowym. Musisz odkręcić korki z tłumików(jak masz super t 2004 to z tłumika hscv tylko) i wtedy lagi przejdą górą.ryder pisze:da radę jakoś na skróty to zrobić, czyli wyjąć lagi nie wylewając oleju z nich
A u mnie dało to odczuwalną poprawę płynności. Przy okazji jakoś nie zauważyłem żeby mi coś smarem waliło po lagach no i niedawno zlewałem 2-3 miesięczny olej motula z prawej lagi i wcale jakoś brudny nie był. Dodam, że mam tam tylko 50ml, bo w ladze siedzi komora Doppio Air.
http://tadziu-.pinkbike.com/album/2k12-Riding/
Jednak spróbowałem nasmarować te uszczelki. Bardzo duża poprawa płynności
Tylko miałem niemiłą przygodę przy składaniu. Wsadziłem sprężynę stroną z termokurczką do dołu i po kilku ugięciach całość zaczęła skrzypieć i trzeć. Wyjąłem sprężynę i założyłem ją na odwrót (termokurczką do góry) i już nic nie trze ani blokuje. Możliwe, że to było tylko to ? bo już się niepokoję. Ogólnie dzięki jeszcze raz za porady 

Kurde, dałem tawot, czyli łt-43, a one chyba lit zawierają. Mogę uszkodzić amor dając taki smar?
jeszcze nie jest za późno ? ok, biorę się do roboty i daję wazelinę... Kosmetyczną czy techniczną ? 

Jestem na etapie czyszczenia
mogę zostawić stary olej (wczoraj dopiero wlany) bez obaw? a smar mam wytrzeć szmatką, czy lepiej wypłukać czymś np denaturatem? 

Dzięki. To już 3 rozbiórka super t tego dnia
Mam nadzieję, że teraz słuchając się waszych rad w końcu złożę wszystko jak trzeba
Do 3 razy sztuka
Dzięki, pozdro !