Rama Santa CruZ V10 2004r.

dawidex88
Kontakt:

Rama Santa CruZ V10 2004r.

Post autor: dawidex88 »

Witam, mój kolega posiada ramę bez dampera Santa cruz v10 2004r.

rama była już lakierowana ale wygląda biednie trzeba będzie znów lakierować... niestety nie posiadam żadnych zdjęć, zastanawiam się nad kupnem jej i składaniem, ile byście dali za tą ramę?? z tego co mi wiadomo ta rama była używana 2-3 sezony i od tego czasu leży w garażu...

http://www.manufacturer.com/cimages/pro ... Tapers.jpg

tak wygląda rama Photo wyżej.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!
kuklis
Kontakt:

Post autor: kuklis »

dawidex88 pisze:rama była używana 2-3 sezony i od tego czasu leży w garażu
dawidex88 pisze:wygląda biednie trzeba będzie znów lakierować
dawidex88 pisze:rama była już lakierowana
Zapomniałeś dodać że podczas tych 2-3 sezonów jeździł tylko po bułki :D A tak do rzeczy.. bez dampera, 2004 rok, do malowania po malowaniu, myślę że koło 1000-1200. Na allegro były zadbane z damperem po 1600-1800. To tak na oko, ale inni na pewno skorygują mnie. A nie lepiej Ci kupić coś innego, co ma mniej mieszanych opinii niż ta rama?
Szakall
Kontakt:

Post autor: Szakall »

kuklis pisze:A nie lepiej Ci kupić coś innego, co ma mniej mieszanych opinii niż ta rama?
z ciekawosci, jakie to mieszane opinie ma ta rama? sam kupilem identyczna ramke na poczatku tego sezonu razem z dhxem 5 i tylnym kolem za 1300 (wydaje mi sie ze dobra okazja :P). Rama bardzo fajnie pracuje, moglaby byc nieco sztywniejsza, ale i tak nie jest zle
http://www.pinkbike.com/u/szakal/album/
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Ktoś tam kiedyś napisał, że nowsza wersja lepiej radzi sobie z takim skokiem. I że ta jest koszmarnie brzydka. I tyle :D
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

To jest kiepska rama. Nie panuje nad skokiem, ciezka, srednie kąty. Jedyną zaletą jest wytrzymałosć. Zależnie jaki damper. Z dhxem 1100zł bym dał, z 5them mniej. Tak to wolalbym big hita, faitha, norke czy cokolwiek co troche dłużej aktualne było.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Big Hit wcale nie ma takich lepszych kątów. No i V10 po pierwsze ma dużo skoku, a po drugie lubi dużo sagu, więc główka wypłaszcza się w czasie jazdy bardziej niż w innych ramach. Najnowsze aluminiowe V10 2010 też miało przecież niewyobrażalne 67 stopni. Btw ile g goła rama?
Spaced
moderator
Kontakt:

Ale ma support gdzies mniej wiecej na wysokosci satelity pogodowego. Do tego nie spodziewalem sie, ze nalezysz do ludzi szerzacych supportowy argument. Jasne, ze jest niżej tym bardziej, ze rama leci przez skok jak nienormalna ale mialem wlasnie taka rame - nisko w skoku a dziwne kąty i powiem ci że jakoś wcale dobrze nie było. Rama z dobrymi kątami siedząca wyżej w skoku jest 10000x lepsza. Dlatego Big hit ma lepsze kąty.
Szakall
Kontakt:

Post autor: Szakall »

eee panowie przesadzacie, ja przesiadlem sie wlasnie z big hita na v10 i jezdzi sie bardzo przyjemnie
http://www.pinkbike.com/u/szakal/album/
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Bo wg mnie trochę bez sensu rozkminiają to co dla przeciętnego użytkownika nigdy nie będzie miało znaczenia.
Jak kłótnia o 63-64 stopnie. Ja poczułem różnicę w tym jak rower reaguje na skręcanie przy przesiadce z 66 na 63 ale różnicy 1* nie czuję właściwie wcale.

Suport bardzo nisko to też sprawa względna. Owszem 40cm to nie jest może rozsądna wysokość ale wszystko w przedziale 38-33 będzie pewnie dla zwykłej osoby bezproblemowe.

I możecie sobie wysnuwać teorie niestworzone ale ja zdania nie zmienię.

http://www.pinkbike.com/video/73687/ - tu występuje rama poruszana w wątku. Zielona - jakby ktoś nie rozpoznał...
Spaced
moderator
Kontakt:

To na trasach bez zakretów jezdzisz. Nikt tu ramy < 65 stopni nie sugeruje wiec nie wiem skad to tego doszedłes ale skad wiesz, ze 1 stopnia nie czujesz? Mierzyłes 2 ramy i byles pewien róznicy? Bo pamietam rowerek z regulacja o 1 stopien i o ile na parkingu nie czuć to na trasie niektore rzeczy idą łatwiej.
No i v10 04 ma ponad 38cm support. Jasne 1cm nie poczujsz ale tu jest pakiet ładnych pare cm ponad bh czy faitha. To są zauwazalne róznice.

No i nawet zakłądajac, ze geo ci nie przeszkadza to pomijasz niedopracowane zawieszenie. Wiem, ze jarasz sie starymi ramami ale czemu fani starych ram nie moge myslec obiektywnie i przynajmniej polecać te lepsze z dawnych lat, a nie tylko te co były w filmach i katalogach rowerowych?
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Spaced pisze:No i v10 04 ma ponad 38cm support. Jasne 1cm nie poczujsz ale tu jest pakiet ładnych pare cm ponad bh czy faitha. To są zauwazalne róznice.
No dobra, to faktycznie do dupy. Jeszcze jakiś 1cm więcej niż Faith z nieobróconymi linkami? Seerax gdzieś chyba 375 i 365mm podawał. I ile waży, że tak spytam jeszcze raz? :D
Jest jeszcze aspekt, że stary BH ma tylko koło 24" z tyłu, niby spory minus, ale możnaby zawsze takie do Santy dać i geo robi się nagle dużo lepsze niż w BH. Zależy do czego chce się używać.
Spaced pisze:No i nawet zakłądajac, ze geo ci nie przeszkadza to pomijasz niedopracowane zawieszenie. Wiem, ze jarasz sie starymi ramami ale czemu fani starych ram nie moge myslec obiektywnie i przynajmniej polecać te lepsze z dawnych lat, a nie tylko te co były w filmach i katalogach rowerowych?
A jakie masz dobre ramy z 2004, takie lepsze od V10? Osiągalne jakoś drogą kupna realnie. Ta V10 przynajmniej jest wytrzymała, widziałem przez te osiem lat może jedną pękniętą. Albo żadnej, już nie pamiętam.
ODPOWIEDZ