Fox 36 RC2 --- co robię źle

ablee
Kontakt:

Fox 36 RC2 --- co robię źle

Post autor: ablee »

Witam,

Już kilka razy rozbierałem tłumik w swojej 36. Serwis przeprowadzałem zgodnie instrukcją dostępną na ich stronie. Widelec działa przez 50-100km prawidłowo, następnie traci tłumienie początkiem skoku. Dokładna inspekcja i okazuje się, że olej przelewa się do "kondoma", ale olej nie przelewa się do smarowania. Ten element jest cały.
Może ma ktoś pomysł jak temu zaradzić?

pozdrawiam
kubuspunxdh
Kontakt:

Post autor: kubuspunxdh »

Witam :) jeżeli ci się przelewa do środka "kondoma" a ładnie fachowo nazwanego "bladder" to oznacza ze masz gdzieś w niej dziurkę, jeżeli traci ci sie tłumienie początku skoku to oznacza to tylko nieszczelność tłumika gdzieś ten olej musi uciekać chyba ze jest nieprawidłowo odpowietrzony :) napisz czy ci się ten brak tłumienia zwiększa ? czy cały czas jest na jednakowym poziomie, co było rozbierane przy zmianie oleju :) ?
rowerek PB Spider Suspensions boss!
ablee
Kontakt:

Post autor: ablee »

kubuspunxdh rozebrałem tłumik na czynniki pierwsze. Brak tłumienia jest stały, nie powiększa się, dopiero od 120-130mm łapie tłumienie. Kondon rozwijałem i wygląda na dobry.
Miałem już kilka foxów i znam ich choroby... i potrafiłem je wyleczyć :P
kubuspunxdh
Kontakt:

Post autor: kubuspunxdh »

ablee pisze:kubuspunxdh rozebrałem tłumik na czynniki pierwsze.
ok a w jakiej kolejności poskładałeś iglice tłumienia ? z zwłaszcza przy końcówce ?
Jeżeli to masz dobrze poskładane i olej nie wychodzi poza tłumik to tylko i wyłącznie masz dziurę w bladderze :) bo nie ma siły gdzieś ten olej musi ci uciekać skoro traci sie tłumienie po czasie, moja drobna rada... postaraj sie wytrzeć wymyć z tłuszczu cały bladder i starając sie wkładać go do tłumika tak żeby ci do środka nie naleciało ( to jest trudne ale jedyna opcja sprawdzić to jak nie masz nowego ) i nie wkładając (tłumik) go do amora poskręcać obie kompresje na max i dobijać go przez jakieś 5-10 min potem odkręcasz tłumienie i bardzo delikatnie wyjmujesz bladder jak będziesz miał mokro w środku to masz odpowiedz ... :] jak nie będziemy myśleć dalej :)
ablee pisze:Miałem już kilka foxów i znam ich choroby... i potrafiłem je wyleczyć :P
ja może nie miałem kilku... za to serwisuje je od lat paru :)
rowerek PB Spider Suspensions boss!
ODPOWIEDZ