luzy na amorach XCR. pomocy

Areeek
Kontakt:

luzy na amorach XCR. pomocy

Post autor: Areeek »

Cześć.Mam mały problem.Okazało się że to nie przez stery mam luz ze gdy trzymam przedni hamulec to rower się buja przód i tył.Okazało się że mam luz na amorkach.Tu miedzy goleniami górnymi (lagami ) a uszczelniaczem.
Od razu mówię nie piszcie mi żebym zmienił amora bo ja nie mam na razie kasy a na tym amorze jeździ mi się ok.
Przyczyną tego luzu mogą być już zużyte lub wytarte uszczelniacze? Bo gdy go rozebrałem i wyjąłem te tulejki długie z dziurą ( to chyba są ślizgi i nałożyłem je na lagi to żadnego luzu nie ma ;/ i pomyślałem własnie o uszczelniaczach.Może to być właśnie to? proszę o pomoc.Jeżeli to uszczelniacze to od razu je zmienię.

Z góry dzięki.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Nie. To luz na ślizgach. Wg albo jeździsz na tym co masz albo wymieniasz amora. W tej chwili nie masz innej opcji.
k1kaka
Kontakt:

Post autor: k1kaka »

Areeek pisze: na tym amorze jeździ mi się ok
To chyba nie jeździłeś na prawdziwym amorze ;) A do tematu nie da się nic z tym zrobić (chyba że gdzieś dostaniesz ślizgi) .
Fonika

Post autor: Fonika »

Na ślizgi szkoda kasy, ten luz zawsze się pojawi i niekoniecznie przez ślizgi, może to po prostu przez schodzącą (pseudo) anode z lag ;)
Areeek
Kontakt:

Mój kolega kiedyś do swojego amorka dorabiał po znajomości u tokarza metalowe ślizgi.Mówił że może mi załatwić :) więc chyba się skuszę :)
crossfader18
Kontakt:

Post autor: crossfader18 »

ja tam mam teflonowane w marcochu :P nic z tym się nie zrobi zabieg reanimacji tak jak już pisali koledzy nieopłacalny. Zalecam zbierać kasę na nowy :) Luzy się nie robią przez ścierającą się anodę bez przesady po prostu kompozyt który ładuje do środka suntour jest słabej jakości i szybo się wyciera bądź też wygniata.

Zębów narazie nie powinieneś stracić aczkolwiek gwarancji nie dam :D
Jeśli kolega nawet dorabiał to wątpię że do tej klasy amortyzatora, tu są zwykłe plastikowe wsady i nie ma tulei ślizgowych takowych wyciągalnych
Areeek
Kontakt:

w Xcr sa slizgi wyjmowane.Jak rozbieralem to slizgi sa normalnie wyjmowane.
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Areeek pisze: w Xcr sa slizgi wyjmowane.Jak rozbieralem to slizgi sa normalnie wyjmowane.
Tak, plastikowe które się ugniatają przy pierwszym hamowaniu. Wiem co mówi bo miałem. Jak nie masz kasy na przyzwoity amortyzator to chociaż wsadź tam jakieś Duro ;)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Mentos95
Kontakt:

Post autor: Mentos95 »

Nie wiem jak, ale kolega wsadził miedzy slizgi czy jakoś tam kawałek puszki po piwie :) i smigało nawet nawet, luzu przynajmniej nie było :d Gdybyś chciał to napisz to dowiem się jak to zrobił xd
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Mentos95 pisze:Nie wiem jak, ale kolega wsadził miedzy slizgi czy jakoś tam kawałek puszki po piwie i smigało nawet nawet, luzu przynajmniej nie było :d Gdybyś chciał to napisz to dowiem się jak to zrobił xd
COOO???!?!!
Weź kawalek puszki między dłonie, potem potrzyj dłonie o siebie przez 10 minut, i potem jak umyjesz sie z krwii zobacz na dłonie i zastanów się jak wyglądają golene po takim zabiegu...
Z gówna bata nie ukręcisz.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Jak wsadzisz między ślizgi a golenie dolne to nie powinno być efektu wytarcia goleni.

Inna sprawa że szybko to się wytrze wg mnie.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

No w sumie, bo pomyślałem, ze między ślizgi a górne...
Z gówna bata nie ukręcisz.
ODPOWIEDZ