Marzocchi Z3 qr20 bardzo mała czułość

maciekerze
Kontakt:

Marzocchi Z3 qr20 bardzo mała czułość

Post autor: maciekerze »

Witam, mam problem z amortyzatorem, mianowicie ma bardzo małą czułość, a właściwie reaguje tylko na większe dziry czy tam inne przeszkody terenowe. Posiada on dwa tłumiki ssv, każdy w jednej ladze, wymieniałem juz olej, rozbierałem go i czyściłem, przeglądałem wszystkie części i wydaję się być ok. Ważę 80 kg więc myśle, że nie w tym problem, zastanawiam się jeszcze nad sprężynami (twarde) czy może wymienić, czy może uszczelki (kurzowe juz stare, olejowe niedawno zmieniane, z tym że na nieorginalne), czy może poprostu już koniec amora (ma juz z 12 lat). Macie może jakieś sugestie co może być nie tak?
Z góry dzieki za odpowiedź.
BlackForest
Kontakt:

Post autor: BlackForest »

spróbuj wyciągnać jedną sprężyne zobaczyć wtedy jak chodzi .
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Czołem. Starość widelca oraz uszczelki nie mają nic do rzeczy jeśli chodzi o twardość. Jaki olej mu wlałeś? Fabrycznie jest 7,5W, ja jednak do wszystkich moich starych Ztek lałem 5W. Rozebrałeś widelec? Jak wyglądają teflon oraz szpilki w tłumikach? Problemu upatrywałbym w sprężynach. Ciężko będzie dostać nowe, a nawet jak dostaniesz to będą kosztowały sporo. Ja kiedyś dorabiałem sprężyny w specjalistycznym zakładzie. Zrobili i je pod wagę, na wzór starych. Kosztowało mnie to ok. 30 zł za komplet. Warto pamiętać przy takiej operacji, żeby zrobić je od 1-1,5 cm dłuższe od starych, ponieważ po tylu latach na bank się uklepały.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
ODPOWIEDZ