Sztywniak a kolana
Sztywniak a kolana
Jak to w końcu jest z tym zdrowiem ? Jeżdżę drugi rok na sztywniaku 3-4 razy w tygodniu, zaliczam wszystkie hopy i dropy. Wszystko amortyzuję kolanami i czuję te przeciążenia. Po jeździe też czuć zmęczenie.
Czy długotrwała jazda na sztywniaku trwale wpłynie na zdrowie stawów ? Jak wzmacniać kolana i czy downhill na sztywniaku rzeczywiście szkodzi kolanom ? Dodam, że chodzę na basen (intensywne treningi po 1500-2000m) 2 razy w tygodniu i na siłkę raz, a w okresie jesienno-zimowym dwa razy w tygodniu. Na siłce wzmacniam główie korpus i łapy, ale nogi oczywiście też.
Czy długotrwała jazda na sztywniaku trwale wpłynie na zdrowie stawów ? Jak wzmacniać kolana i czy downhill na sztywniaku rzeczywiście szkodzi kolanom ? Dodam, że chodzę na basen (intensywne treningi po 1500-2000m) 2 razy w tygodniu i na siłkę raz, a w okresie jesienno-zimowym dwa razy w tygodniu. Na siłce wzmacniam główie korpus i łapy, ale nogi oczywiście też.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Haha, wiem że mało ale na razie nie mogę dobić do 80agressor pisze:Yncy to jedz coś bo to anoreksja

Nie o sylwetkę tutaj chodzi tylko o to zebym przypadkiem za 30 lat nie uprawiał DH na wózku ze schodów albo trialu o kulachLestatBiker pisze:Nie chwal sie wymiarami i sylwetką bo tu mało panienek na forum

No właśnie w tym jest problem, bo mam dopiero 17 lat i kości zapewne jeszcze rosną. Nabijam masę i siłę, ale po prostu boję się, że to może nie wystarczyć
Dlatego pytam się czy można jeszcze jakoś dodatkowo i profilaktycznie wzmacniać stawy i ile mogę jeszcze na sztywniaku pośmigać (2-3 lata i zmiana na fulla ?)

Przysiady ze sztanga raczej na kolana dobrze nie zrobia;) Jesli masz w pelni zdrowe, to ok, wzmocnisz nogi itp. ale jesli juz Cie bola to bym nie polecal przysiadow akurat.
Poza tym, tez mam problemy z kolanami, jezdze od 7lat, to moj 3rok na fullu i czasem czuje zmeczenie i po jezdzie mnie strasznie bola kolana, czasem nie. Roznie bywa i nie przypominam sobie, zebym czyms konkretnym je uszkodzil ale u mnie to moze byc po mamie bo ona tez ma z kolanami problemy :/
Poza tym, tez mam problemy z kolanami, jezdze od 7lat, to moj 3rok na fullu i czasem czuje zmeczenie i po jezdzie mnie strasznie bola kolana, czasem nie. Roznie bywa i nie przypominam sobie, zebym czyms konkretnym je uszkodzil ale u mnie to moze byc po mamie bo ona tez ma z kolanami problemy :/
www.szok.it - wchodzić, czytać, komentować i dać sie zaszokować!
-
- Kontakt:
Co do kolan powiem Wam szczerze, że też nie miałem rozwalonych kolan niby nic normalnie ćwiczyłem na WF, uprawiałem sport z rozsądkiem i po prostu same z siebie się wykończyły. Byłem u ortopedy i powiedział mi, że gdy osoba szybko rośnie jest w fazie rozwoju to stawy nie nadarzają i ja np mam problem z chondromalacja coś w stylu martwica kolan (brakuje chrząstki w stawie kolanowym) i jak pójdę na rower niby nic, kolana mnie nie bolą, ale kolejnego dnia to jest dopiero masakra... rano np budzę się z powodu bólu kolan. Mówił mi, że nie mogę jeździć po nierównym terenie jak będę się tej zasady stosował to wszystko wróci do normy po roku - 2 latach.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
no wiesz zależy od społeczeństwa poza tym tak jak wspomniałem mogą o tym nie wiedzieć, bo mało kto chodzi do ortopedy, nie mówie że są to wielkie bóle ale bez nich byłoby mi znacznie lepiej
Ja akurat mam znajomych co grają w kosza parę razy w tyg, więc to też inna sprawa. Jeżeli 91 to Twój rocznik to się nie dziwie bo w tym wieku już się tak nie rośnie.