Sztywniak a kolana

Yncy
Kontakt:

Sztywniak a kolana

Post autor: Yncy »

Jak to w końcu jest z tym zdrowiem ? Jeżdżę drugi rok na sztywniaku 3-4 razy w tygodniu, zaliczam wszystkie hopy i dropy. Wszystko amortyzuję kolanami i czuję te przeciążenia. Po jeździe też czuć zmęczenie.

Czy długotrwała jazda na sztywniaku trwale wpłynie na zdrowie stawów ? Jak wzmacniać kolana i czy downhill na sztywniaku rzeczywiście szkodzi kolanom ? Dodam, że chodzę na basen (intensywne treningi po 1500-2000m) 2 razy w tygodniu i na siłkę raz, a w okresie jesienno-zimowym dwa razy w tygodniu. Na siłce wzmacniam główie korpus i łapy, ale nogi oczywiście też.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Przysiady ze sztangą :D

Jednemu się spieprzą kolana, innemu nie, tyle ode mnie. Nie panikował bym.
UfuS78
Kontakt:

Post autor: UfuS78 »

Dużo zależy od tego czy miałeś już wcześniej jakieś problemy z kolanami czy też nie. Ja osobiście miałem nie za dobrze z moimi, jazda na sztywniaku bardzo męczyła mi stawy czułem to nawet po zwykłej jeździe po asfalcie.
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

ja kiedyś pożyczyłem bmxa na jakis czas , po tygodniu jazdy ledwo chodziłem , generalnie mam problemy ze stawami skokowymi jak jeżdżę na fullu to nic nie czuje.
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Mi tam kręgosłup wysiada a nie kolana ;)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Yncy
Kontakt:

Nie no, u mnie na razie nie ma problemów, twardy jestem. Nigdy nie miałem ze stawami problemu, ale tak profilaktycznie zapytałem.
Generalnie jestem dobrze zbudowany, dużo ruchu na codzien 190/70 kg
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Nie chwal sie wymiarami i sylwetką bo tu mało panienek na forum ;) mi po 4 latach na ht wielu glebach itp najpierw wysiadły kolana , potem zaczął kręgosłup, wielu moich kolegów poprzesiadało sie na fulle przez to. Poza tym na fulu w górach szybciej jeździsz.
Back in black
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

Yncy to jedz coś bo to anoreksja
Yncy
Kontakt:

agressor pisze:Yncy to jedz coś bo to anoreksja
Haha, wiem że mało ale na razie nie mogę dobić do 80 :x
LestatBiker pisze:Nie chwal sie wymiarami i sylwetką bo tu mało panienek na forum
Nie o sylwetkę tutaj chodzi tylko o to zebym przypadkiem za 30 lat nie uprawiał DH na wózku ze schodów albo trialu o kulach ;) Wiem, że panikuję ale wolę za wczasu reagować ;D
CAPEF
Kontakt:

Post autor: CAPEF »

Jeżeli nie jesteś w fazie rozwoju, to nie powinno Ci nic specjalnego się dziać ze stawami. Czasami jakieś bóle mogą wystąpić ale nie powinieneś od samej jazdy nabyć urazów które posadzą Cię na wózku ;)
Yncy
Kontakt:

No właśnie w tym jest problem, bo mam dopiero 17 lat i kości zapewne jeszcze rosną. Nabijam masę i siłę, ale po prostu boję się, że to może nie wystarczyć :) Dlatego pytam się czy można jeszcze jakoś dodatkowo i profilaktycznie wzmacniać stawy i ile mogę jeszcze na sztywniaku pośmigać (2-3 lata i zmiana na fulla ?)
;o
Kontakt:

Post autor: ;o »

Przysiady ze sztanga raczej na kolana dobrze nie zrobia;) Jesli masz w pelni zdrowe, to ok, wzmocnisz nogi itp. ale jesli juz Cie bola to bym nie polecal przysiadow akurat.

Poza tym, tez mam problemy z kolanami, jezdze od 7lat, to moj 3rok na fullu i czasem czuje zmeczenie i po jezdzie mnie strasznie bola kolana, czasem nie. Roznie bywa i nie przypominam sobie, zebym czyms konkretnym je uszkodzil ale u mnie to moze byc po mamie bo ona tez ma z kolanami problemy :/
www.szok.it - wchodzić, czytać, komentować i dać sie zaszokować!
BornINBlood
Kontakt:

Post autor: BornINBlood »

Co do kolan powiem Wam szczerze, że też nie miałem rozwalonych kolan niby nic normalnie ćwiczyłem na WF, uprawiałem sport z rozsądkiem i po prostu same z siebie się wykończyły. Byłem u ortopedy i powiedział mi, że gdy osoba szybko rośnie jest w fazie rozwoju to stawy nie nadarzają i ja np mam problem z chondromalacja coś w stylu martwica kolan (brakuje chrząstki w stawie kolanowym) i jak pójdę na rower niby nic, kolana mnie nie bolą, ale kolejnego dnia to jest dopiero masakra... rano np budzę się z powodu bólu kolan. Mówił mi, że nie mogę jeździć po nierównym terenie jak będę się tej zasady stosował to wszystko wróci do normy po roku - 2 latach.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

;o pisze:Przysiady ze sztanga raczej na kolana dobrze nie zrobia;)
Zrobią, byle do ziemi, a nie jakieś 1/2.

BornINBlood - no to masz jakiś większy problem...
BornINBlood
Kontakt:

Większość współczesnego społeczeństwa w wieku dojrzewania ma ten problem tylko rzadko kto w tym wieku chodzi do ortopedy ;p Naturalnie każdy ma inny organizm ale wielu moich znajomych ma z tym problemy, a np graja w kosza albo oprawiają sport gdzie są przeciążane kolana.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Ej, ale np. mnie i moich znajomych nie bolały i nie bolą kolana [no poza jednym, który po pijaku zerwał wiązadła], więc jak większość? :)
BornINBlood
Kontakt:

no wiesz zależy od społeczeństwa poza tym tak jak wspomniałem mogą o tym nie wiedzieć, bo mało kto chodzi do ortopedy, nie mówie że są to wielkie bóle ale bez nich byłoby mi znacznie lepiej ;) Ja akurat mam znajomych co grają w kosza parę razy w tyg, więc to też inna sprawa. Jeżeli 91 to Twój rocznik to się nie dziwie bo w tym wieku już się tak nie rośnie.
bigo
Kontakt:

Post autor: bigo »

zacznij smigac w ochraniaczach na kolana. Beda ci pomagaly trzymac temperature kolan. Zacznij sie rozgrzewac przed jazda i powinno byc dobrze.
Sklep Rowerowy Biketopia - http://biketopia.pl
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

BornINBlood pisze:bo mało kto chodzi do ortopedy
Bo szkoda kasy prywatnie(trochę za drogo sobie liczą - ale nie muszą się starać o biedniejszych klientów), a zanim do "darmowego" się dostaniesz to już ci wszystko zdąży się połamać, pozrywać i powycierać.
ODPOWIEDZ