Skręcanie zawiasów w ramie

bg_sz
Kontakt:

Skręcanie zawiasów w ramie

Post autor: bg_sz »

Powitać.
Przychodzi czas (może niekoniecznie w sezonie), kiedy należałoby rozkręcić ramę na czynniki pierwsze, wyczyścić i na nowo przesmarować, a na koniec wszystko to skręcić do kupy i tu pojawia się moje pytanie: czy każdy z Was stosuje się do zaleceń producenta i skręca zawiasy z określoną siłą za pomocą klucza dynamometrycznego, czy robicie to "na wyczucie"?

U mnie sprawa wygląda tak, że klucza dynam. nie posiadam, a rama jest to model Mongoose NX 9.5 z '99 roku, więc ciężko o manuala. Rama jest czterozawiasowa i zawsze zawiasy skręcałem do oporu - tam gdzie są łożyska, czyli w trzech miejscach. Opór w tych miejscach jest wyczuwalny, więc nie da się za bardzo "ukręcić" śruby. Natomiast jeden zawias, to niewielkie tulejki i w jego miejscu można kręcić aż się tylne widełki zablokują. Ogólnie stosuję się do zasady, że ma być skręcone solidnie i bez luzów, ale... no właśnie, wolałbym to robić, jak producent nakazuje.

A może są jakieś ogólne standardy "siłowe" w dokręcaniu zawiasów? :wink:
No i jak to u Was wygląda?

Dzięki.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Ja swojego Mongoosa skręcam jak mocno mogę.
Łożyska masz w dobrym stanie?
Z gówna bata nie ukręcisz.
bg_sz
Kontakt:

Post autor: bg_sz »

No właśnie w miejscach, gdzie są łożyska również skręcam na max. i wahacz pracuje bez żadnych oporów i luzów, chyba tak, jak powinien.
Łożyska są w porządku póki co, choć już swoje latka mają. Stare i japońskie, nie to co wszechobecna chińszczyzna ;)

A nie spotkałeś się Kuba, z jakimś "service guide" do tych Mongoose-ów?
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Ja mam EC-D więc ciut nowszy.
Z gówna bata nie ukręcisz.
ODPOWIEDZ