Dartmoor Hornet, NS Surge czy coś innego - Tania rama HT
Dartmoor Hornet, NS Surge czy coś innego - Tania rama HT
Witam, szukam w miarę taniej ramy wchodzą w grę używki. Amortyzator 130mm do 160mm. Długość górnej rury w poziomie większa niż 582mm. Zastosowanie raczej AM/Enduro choć czasem poszaleć gdzieś na jakiejś lekkiej trasie DH. NO i tutaj pytanie czy takie Hornet w 16" nie będzie zbyt mały żeby czasem pojechać gdzieś dalej bądź przejechać 10km po płaskiej ścieżce rowerowej? Albo czy 18" rama w sumie zrobiona w tym roku nie będzie na tyle duża aby przeszkadzała przy odrobinie szaleństwa. Dyskusję zacząłem w innym wątku i nie chcę robić tam koledze syfu a tutaj może ktoś jeszcze doradzi. Bo przeszukał/przepytałem i zdania są podzielone.
Wzrost 183cm nogawka 85cm. Wysokość od mufy suportu do szyn siodełka która pozwala mi na normalną jazdę to 66cm.
Celem jest zbudowanie roweru w miarę lekkiego, ze skokiem z przodu 150mm i prawdopodobnie regulowaną sztycą choć na chwilę obecną wystarczy szybko zamykacz.
Przy 16" boję się że będę miał problem przy dłuższej jeździe z rękoma nogami itp. Ale za to będzie większa zabawa i możliwość odrywania się od podłoża szybkich technicznych odcinków czy zaliczenia trasy DH.
A znów przy 18" może będzie się wygodnie jeździło ale nawet jak wsunę sztycę w ramę to będzie wyglądało to tragicznie jak XC bez sztycy i górna rura będzie na tyle wysoko że uniemożliwi mi zabawę.
Wzrost 183cm nogawka 85cm. Wysokość od mufy suportu do szyn siodełka która pozwala mi na normalną jazdę to 66cm.
Celem jest zbudowanie roweru w miarę lekkiego, ze skokiem z przodu 150mm i prawdopodobnie regulowaną sztycą choć na chwilę obecną wystarczy szybko zamykacz.
Przy 16" boję się że będę miał problem przy dłuższej jeździe z rękoma nogami itp. Ale za to będzie większa zabawa i możliwość odrywania się od podłoża szybkich technicznych odcinków czy zaliczenia trasy DH.
A znów przy 18" może będzie się wygodnie jeździło ale nawet jak wsunę sztycę w ramę to będzie wyglądało to tragicznie jak XC bez sztycy i górna rura będzie na tyle wysoko że uniemożliwi mi zabawę.
-
- Kontakt:
Jesteś niewiele wyższy ode mnie - ja jeżdżę na 15" i jest ok, j/w - bierz 16".
Hornet chyba będzie genialną opcja - na Surge ciężko Ci będzie zbudować lekki rower - różnica wagowa miedzy Surge a Hornet'em to około 0,5 kg.kepa416 pisze:Celem jest zbudowanie roweru w miarę lekkiego, ze skokiem z przodu 150mm i prawdopodobnie regulowaną sztycą choć na chwilę obecną wystarczy szybko zamykacz.
Z automatu będzie musiał zapchać surge'a ciężkimi gratami? Po prostu na hornecie będzie pół kilo lżejszy. Jest to śmieszna masa. Mój waży jakieś 16-17kg i wcale nie czuję żeby był jakiś ociężały a w łodzi naprawdę płasko mamy...Banan725135650 pisze:na Surge ciężko Ci będzie zbudować lekki rower - różnica wagowa miedzy Surge a Hornet'em to około 0,5 kg.
-
- Kontakt:
Nie zasugerowałem nigdzie, że musi "zapchać ciężkimi gratami", więc nie wiem czego się czepiaszpietryna pisze:Z automatu będzie musiał zapchać surge'a ciężkimi gratami? Po prostu na hornecie będzie pół kilo lżejszy. Jest to śmieszna masa. Mój waży jakieś 16-17kg i wcale nie czuję żeby był jakiś ociężały a w łodzi naprawdę płasko mamy...

Jeśli autor tematu szuka roweru z przeznaczeniem przede wszystkim do AM/Enduro to masa ma ogromne znaczenie - a w tej kwestii jest ogromny plus dla Hornet'a, do tego jest sporo tańszy - a cena to też jeden z priorytetów kupującego więc wybór chyba jest dosyć prosty.
-
- Kontakt:
"Co waży więcej, kilogram stali czy kilogram pierza?"kepa416 pisze:Tylko przy Surge dla stali te 0.5 kg było by do przyjęcia

Pół kilo to w chuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj jak się chce lekki rower.pietryna pisze:Z automatu będzie musiał zapchać surge'a ciężkimi gratami? Po prostu na hornecie będzie pół kilo lżejszy. Jest to śmieszna masa. Mój waży jakieś 16-17kg i wcale nie czuję żeby był jakiś ociężały a w łodzi naprawdę płasko mamy...
Jak lubisz za duże ramy i jednak nie chcesz sie odrywać od ziemi, to 18", jak lubisz w sam raz, to 16". Ot, preferencje. Co do samego tematu 2 uwagi:kepa416 pisze:Tylko pozostaje pytanie 16 czy 18"
- Hornet. Surge do AM to kiepski pomysł. Już bym się bardziej zastanawiał nad Dragiem/Undergroundem 16" niż stalą.
- było porównanie tych dwóch ram dosłownie pare dni temu, długi, obszerny temat.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Właśnie od kilku dni mam horneta 2k12 w rozmiarze 16" i jak dla mnie rower świetny. Jeżdżę czasami trasy nawet po 20 km lasami i w połączeniu z marzokiem 55 z blokadą dobrze daje radę
Przy skakaniu siodełko do dołu i również jest elegancko, bierz nawet się nie zastanawiaj 

Dartmoor Hornet + bomber 55
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=73873
Ojj dawno nie mierzyłem, ale coś około 180 

Dartmoor Hornet + bomber 55