PYTANIA - napęd szosowy w DH/FR
-
- Kontakt:
PYTANIA - napęd szosowy w DH/FR
Witam..
Chcąc założyć pierwszy w życiu napęd szosowy do DH/FR chciałbym się dowiedzieć paru rzeczy.. Napęd ma być na 9 przełożeń. Obecnie posiadam standardowy napęd z manetką SLX, przerzutką tylną SLX i kasetą 9 rzędową Shimano, nie wiem jaką, ale za 160zł, więc raczej dobra.. Jak zajeżdżę ten napęd, chciałbym spróbować złożyć nowy na 9 rzędowej kasecie szosowej + przerzutka Shimano Sora..
1. pytanie - Czy kaseta Sora 9rz. z przerzutką Sora będzie kompatybilna z moją obecną manetką SLX ?
2. pytanie - Jak długo wytrzyma taka przerzutka przy w miarę bezglebowej jeździe zabawie we FR i czasem niedociąganych whip'ach? Podobno łapie duże luzy na korpusie, nie chciałbym co rok wymieniać..
3. pytanie - Czy Sora nie będzie się "tłukła" podczas jazdy, w sensie, czy nie ma słabej sprężyny?
4. ostatnie pytanie - Może ktoś ma lepsze rozwiązanie np. z napędem od SRAMa w przyzwoitej cenie tak jak Sora?
Chcąc założyć pierwszy w życiu napęd szosowy do DH/FR chciałbym się dowiedzieć paru rzeczy.. Napęd ma być na 9 przełożeń. Obecnie posiadam standardowy napęd z manetką SLX, przerzutką tylną SLX i kasetą 9 rzędową Shimano, nie wiem jaką, ale za 160zł, więc raczej dobra.. Jak zajeżdżę ten napęd, chciałbym spróbować złożyć nowy na 9 rzędowej kasecie szosowej + przerzutka Shimano Sora..
1. pytanie - Czy kaseta Sora 9rz. z przerzutką Sora będzie kompatybilna z moją obecną manetką SLX ?
2. pytanie - Jak długo wytrzyma taka przerzutka przy w miarę bezglebowej jeździe zabawie we FR i czasem niedociąganych whip'ach? Podobno łapie duże luzy na korpusie, nie chciałbym co rok wymieniać..
3. pytanie - Czy Sora nie będzie się "tłukła" podczas jazdy, w sensie, czy nie ma słabej sprężyny?
4. ostatnie pytanie - Może ktoś ma lepsze rozwiązanie np. z napędem od SRAMa w przyzwoitej cenie tak jak Sora?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Ok, wielkie dzięki..
Opcja z Dura-Ace SS jest niebotycznie drogi, bynajmniej dla mnie, za przerzutkę do DH dam nie więcej niż 160zł, ale jeśli chodzi o kasetę SunRace to dobry pomysł..
"Jeśli chcesz korzystać z większej liczby przełożeń i masz np.manetki na 9-przełożeń i przerzutkę która obsłuży z tyłu 9 biegów a niechcesz inwestować więcej pieniędzy w tylne koło..."
Mam rozumieć, że obecna przerzutka SLX obsłużyłaby szosowego SunRace?
Opcja z Dura-Ace SS jest niebotycznie drogi, bynajmniej dla mnie, za przerzutkę do DH dam nie więcej niż 160zł, ale jeśli chodzi o kasetę SunRace to dobry pomysł..
"Jeśli chcesz korzystać z większej liczby przełożeń i masz np.manetki na 9-przełożeń i przerzutkę która obsłuży z tyłu 9 biegów a niechcesz inwestować więcej pieniędzy w tylne koło..."
Mam rozumieć, że obecna przerzutka SLX obsłużyłaby szosowego SunRace?
-
- Kontakt:
Tak, obsłużyłaby.
Wiem, że Dura-Ace jest drogi, dlatego patrz na używane. Te przerzutki są nie do zabicia i raczej masz pewność, że nie kupujesz od kogoś, kto je katował w terenie i błocie. Za 100zł dorwiesz 7402SS albo 6600SS w bdb stanie. Tak, obsługują 9 przełożeń i tak, są lata świetlne lepsze od Sory czy SLXa.
Wiem, że Dura-Ace jest drogi, dlatego patrz na używane. Te przerzutki są nie do zabicia i raczej masz pewność, że nie kupujesz od kogoś, kto je katował w terenie i błocie. Za 100zł dorwiesz 7402SS albo 6600SS w bdb stanie. Tak, obsługują 9 przełożeń i tak, są lata świetlne lepsze od Sory czy SLXa.
U mnie wygladalo to tak, ze zamienilem Deorke na sore (uzywana, jezdzona na rowerze szosowym, przez okolo pol roku), zlamala sie ot tak po zeskoczeniu doslownie z kraweznika, po jakims roku intensywnego jezdzenia. Kupilem nowa, bo byla tania (70zl za nowke, not bad). Mam ja do dzisiaj razem z kaseta srama pg 970 i lancuchem pg 991 czyli jakies 5-6 miesiecy. Przerzutka troszke stuka, ma male luzy, ale ladnie przerzuca - nie oszczedzam jej wcale. Co do kasety, to moge smialo polecic, prezentuje sie zacnie, jakos wybitnie sie nie zuzywa, wszystko dziala super.
http://utn.pl/OKAZJE <-- Dobry sprzęt za dobre pieniądze! : )
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
raider1997 pisze:Załatwiłem już 4 razy srama x-5
Tiaaa... Nawet jak się nie łamało, to dalej mizerna taniocha i nie była projektowana żeby zajebiście i długo działać. Chociaż 4 sztuki to już sporo kasySpaced pisze:Stare x5 byly dobre.

A Sora jest klepana w Malezji za miski z ryżem i jest beznadziejnie wykonana. Sworznie z jakiegoś "gówolitu", co to ma być? Luz ma od nowości, powiększa się jeszcze szybko, przerzutka waży tonę... nie rozumiem ludzi, którzy to kupują.
-
- Kontakt: