manual na przednim kole

shinobi
Kontakt:

manual na przednim kole

Post autor: shinobi »

Jak to najlepiej robic? podobnao latwiej z ham. tarczowym,dlaczego? A jezeli latwiej czy jest jakas roznica czy hydraulik czy mechaniczny?
Mqx
Kontakt:

Post autor: Mqx »

avidy są najlepsze nawet linkowe są porównywane do hydraulików
Dejv_d3
Kontakt:

Post autor: Dejv_d3 »

musisz miec wyczuty hamulecz gigantyczna modulacja :D

mi wychodzi okolo pol metra na mojeje centrze i nie wyregulowanym heblu

a na kumpla deore (v-ka) tak kolo 1,5 m
shaman
Kontakt:

Post autor: shaman »

na starym forum sie dużo o tym rozpisaywałem, nie chce mi się już... :/ hamujesz wstajesz i jedziesz na przednim, tylko wszystko to delikatnie i z wyczuciem. jak jakieś problemy/pytania to wal na gg 5024336
what can I say... ;)
Silent
Kontakt:

Post autor: Silent »

z tarcza jest faktycznie latwiej, jak zalozylem u siebie avida 160 to 2m loozem robie, i jest duuuzo prosciej niz na fałbrejkach :p
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

najlatwiej sie cwiczy z jakiejs stromej gorki :) tylko nie za durzej zeby potem nie bylo durzego lotu na morde ;P
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

najlepiej najpierw jeździj wolno i czym bardziej będziesz czuł hampel tym szybciej. jak robisz nose manuala(tak się nazywa) to musisz tak samo jak przy zwykłym wyczuć moment w którym jedziesz prawie nie używając hamulca, ale nie przecholuj, bo zaliczysz glebę.

co do manuala nie będę się chwalił ile potrafię, bo mam to w dupie i nie chce by jakiś koł mnie potem od pozerów nazywał.

powodzenia
shaman
Kontakt:

a ja sie pochwalę, na płaskim 1m, na pochyłym do 2m. ale w/g mnie najdluzsze nose manuale da sie robic na płaskim. no.. tyle :D
what can I say... ;)
-Przemooo-
Kontakt:

Post autor: -Przemooo- »

wiesz to nie jest nose manual ale endo z motocyklowego swiatka trick a nie rowerowy ale nic nei szkodzi nose manuual to jest jak jedziesz i nie uzywajac hampla robisz manuala na przednim kole bo z hamplem jak juz napisalem to sie endo zwie ...
http://przemooo.pinkbike.com/album/photos/
shaman
Kontakt:

dokładnie. z tym że endo jest w sumie neitrudne, a nose manual bardzo trudny, zwłaszcza na poczatku, bo trzeba wiekszej pewnosci, trzeba przełamac strach w ogóle zapomniec o strachu. i nawet jak nose manual czysto bez hampla wychodzi to takie dziwne uczucie jest jakby nad niczym sie nie panowało w sumie... przynajmniej dla mnie :] i sproboj zrobic endo do zatrzymania - bezproblemowo. a nose manuala do zatrzmania? (bez hampla) :D heheh, ale trening czyni poobijanym, więc ćwiczmy :D:D:D
what can I say... ;)
Karko
Kontakt:

Post autor: Karko »

Przemooo małe sprostowanko Endo nie pochodzi jak mowisz ze światka motocyklowego a z BMX konkretnie z Flatlandu i nie polega (jak twierdzisz) na jeździe na przedniem tylko na stanieciu na przednim kol opuszczeniu tylu i jeździe dalej :) To może odrazu przybliże tricki na przednim kole
- nose manual -manual na przedznim kole czyi poprostu jedziesz (można uzyć hampla)
- stoppie - jazda na przednim do zatrzymania
- Endo - przy pomocy hampla stajesz na przednim (czyli nie jedziesz ani nic) podnosisz przy tym oczywiscie tył , potem opuszczasz i jedziesz dalej .
GG: 1725215 Jelenia Góra
-Przemooo-
Kontakt:

Post autor: -Przemooo- »

wiesz w programie o motocyklach twierdza inaczej ... mowia ze to jest popularnie nazywane stoppie ale prawidlowa nazwa to endo ja sie nie znam ani na motorach ani na nazwach trickow ale poprostu tak widzialem to napisalem :)
http://przemooo.pinkbike.com/album/photos/
shaman
Kontakt:

ok, to wszystko już wiemy chociaż teraz to już nikt nie wie o co chodzi, więc proponuję na rowerki i trenować :)
what can I say... ;)
frirajder
Kontakt:

Post autor: frirajder »

Karko dobrze mówi!
wujek
Kontakt:

Post autor: wujek »

cała magia tego jakże wysimienitego triku opiera się na modulacji twojego hamulca (bez wzgledu na to czy robisz to z tarczą czy v brekem ) po za modulacją ważny jest także element balansowani aktóry jest uzależniony od tego czy robisz ten trik na płaskiej nawieszchni czy z gróki jeżeli napłaskiej twój sirodek cięszkości ciała musi się znaleść nad mostkiem (ale to powoduje że znajdują się tam również jaja więc straj się uwarzać ) jeżeli z gurki to twój sirodek cięszkości ciała musi się znaleść za siodełkiem pedały siciągaj nogami cały czas jak do banego i delikatnie operuj klamką a po miesiącu trwałych ciwiczeni już tak ok 10m bedziesz prejeżdał bez większego trudu
pozdro all pozytywni wariaci
gg3465517
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

ak wyczujesz hamulec to wystarczy ci nawet 2 tygodnie i możesz zacząć się bawić w no footed nose man i takie tam
8!k3r
Kontakt:

Post autor: 8!k3r »

ja juz dosc dobrze umialem jezdzic na przednim kole ale jak zobaczylem ze klocki wtrzymaly 3 tyg to zwatpilem pozdr
8!k3r
Kontakt:

Post autor: 8!k3r »

teraz uzywam tej umiejetnosci tylko w ciasnych zakretach zeby tylem dobrze manewrowac
KARL
Kontakt:

Post autor: KARL »

hamulec nie ma znaczenia ja robilem i na vce i na tarczy tarcza roznie byla albo zapowietrzona albo brak klockow wiec nigdy nie chamowala tak samo najwazniejsze to zeby wyczuc hamulec i umiec utrzymac rownowage ja robie endo na stojaco wygodnij mi pozatym na siedzaco ciezko podnies dupe bo jest dosyc nisko w mojim biku lekko pochylkasz sie do przodu i starasz sie nei ruszac tylko manewrowac dlonia. moj rekord kolo 8 m ale moge wiecej tylko potrzeaba mi 16 zl na klocki:) a cio do hamulca musi blokowac kolo inne sie nei nadaja najtanszy jaki widzialem to vka alivio za 35 zl czy jakos tak kumpel bardzo ladnei na niej robi
JA www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=235917
ODPOWIEDZ