Problem z długością sterówki
Problem z długością sterówki
Witam. otóż mam problem w swoich ósemkach. Sterówka jest zbyt krótka o ok. 1cm. Dodam ,że mam mostek zintegrowany sunline i sterówka sięga do połowy w/w mostka. Są jakieś patenty na to ? Dodam ,że główka w moim faithcie ma 14cm. A sterówka dłg. 18,2 . Może wymiana sterów wystarczy by zyskać około 0,5 - 1 cm ?
Stery to - Sunline v2
Amor to - Marzo 888vf 05r.
Stery to - Sunline v2
Amor to - Marzo 888vf 05r.
Jeżeli masz zintegrowany mostek to sterówka w ogóle nie musi do niego sięgać... może być nawet na płasko z półką.
Na wymianie sterów można zyskac calkiem sporo ale to też zależy od tego jakie obecnie masz. Ja po zmianie FSA Pig DH Pro (29,5mm) na kulkowe PRO MT-44 (najniższe stery jakie znalazłam 22,5mm) zyskałam 8mm czyli wystarczająco
.
Najniższe stery maszynowe jakie znalazłam mają 25mm, więc warto te PRO rozważyć (ponad 2,5mm niższe).
Na wymianie sterów można zyskac calkiem sporo ale to też zależy od tego jakie obecnie masz. Ja po zmianie FSA Pig DH Pro (29,5mm) na kulkowe PRO MT-44 (najniższe stery jakie znalazłam 22,5mm) zyskałam 8mm czyli wystarczająco

Najniższe stery maszynowe jakie znalazłam mają 25mm, więc warto te PRO rozważyć (ponad 2,5mm niższe).
Obecnie mam stery Sunline maszynowe. Ich wysokość to ponad 30mm(chyba 35 ,ale reki nie dam sobie za to uciac
). Więc dużo bym chyba zyskał zmieniając stery.
PS. Mam lekką niechęć do sterów na łożyskach kulkowych , po tym jak rozsypał mi sie dolny wianek na ostrym zjezdzie i mi zablokowało kierownice. Chyba nie musze się dalej rozpisywać. Fakt, faktem ,że wogóle o nie nie dbałem i były suche jak pieprz.

PS. Mam lekką niechęć do sterów na łożyskach kulkowych , po tym jak rozsypał mi sie dolny wianek na ostrym zjezdzie i mi zablokowało kierownice. Chyba nie musze się dalej rozpisywać. Fakt, faktem ,że wogóle o nie nie dbałem i były suche jak pieprz.
jakies dartmory moloko maja wysokosc 25mm http://rowerowy.com/czesci/stery/moloko
boogiel Słyszałem o tym patencie.Ale pewnie swoje kosztuje.
Myślicie ,że jazda w moim przypadku ,bez robienia czegokolwiek ,bedzie w miare bezpieczna ?
W tym roku się już w góry nie wybieram. A chwilowo z kaską cienko.
Zawsze mostek zintegrowany trzyma się na tych 2 śrubach + kapsel od sterów . Może nic się nie stanie.
Myślicie ,że jazda w moim przypadku ,bez robienia czegokolwiek ,bedzie w miare bezpieczna ?
W tym roku się już w góry nie wybieram. A chwilowo z kaską cienko.
Zawsze mostek zintegrowany trzyma się na tych 2 śrubach + kapsel od sterów . Może nic się nie stanie.