hayes Tłoczki nie działają

endi25l
Kontakt:

hayes Tłoczki nie działają

Post autor: endi25l »

Mam problem i nie wiem jak to zrobić. Problem pojawił się wczoraj jak wymieniałem okładziny. Nie chcąco kilka razy poruszałem klamką jak nie było jednej okładziny na tłoczku. Ten tłoczek niestety wyszedł i wyleciał płyn hamulcowy. Dziś kupiłem płyn hamulcowy i chciałem zalać ale tłoczki się nie ruszają. Jak wlałem płyn to minimalnie tłoczki działają ale to prawie nic. Co cza zrobić żeby działało najlepiej niech ktoś kto się zna odpowie szczegułowo co zrobić i jak zrobić
Kammil
Kontakt:

Post autor: Kammil »

Po pierwsze to wziąc słownik do ręki i się trochę wyedukowac... Piszesz tak że ciężko zrozumiec o co ci chodzi :lol:

A co do tematu to pewnie masz zapowietrzony hamulec. Odpowietrz i powinno byc ok
Fonika

Post autor: Fonika »

Najpierw wciśnij tłoczki z powrotem na miejsce (tak żeby się maksymalnie rozszerzyły) potem odpowietrz hamulec i powinno być ok ;)
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Proponuję odszukać na YT jakiś filmik instruktażowy. Najlepiej wylej cały płyn, rozbierz zacisk, wyczyść, złóż wszystko od nowa, ale pamiętaj aby przed włożeniem tłoczków, nasmarować uszczelki płynem. Dalej zalanie i odpowietrzenie i po temacie.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Ja się boję jak "wlałeś płyn". Zrób jak kaktus mówi, ogarnij no jutubie tutorial.
A zestaw do hayesa jest bajecznie łatwo zrobić- 10cm węzyka, jedna srubka baryłkowa od przerzutki i jakaś buteleczka ( ja dałem rękawiczkę ;P ).
Odpowietrza się mega łatwo i w 30 sekund ;P
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Ja korzystam z wężyka akwariowego - idealnie pasuje na odpowietrznik oraz z dużej strzykawki, tu wężyk też dobrze się sprawdza.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
endi25l
Kontakt:

ja zrobiłem tak jak jest tutaj http://www.ekursy.pl/typo3/content/index.php?id=103 i potem zrobiłem tak jak tutaj http://www.ekursy.pl/typo3/content/index.php?id=104 i powiem że hamulec działa ale nie do końca ściska tarcze. Jak ruszam klamką szybko to tak jakby się pompował i działa elegancko. Niestety jak przestaje ruszać klamką i jak po chwili naciskam klamkę to ona schodzi na sam dół i słabo łapie tarcze. Jaka jest tego przyczyna kto wie ???
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Lipnie odpowietrzone

endi25l
Kontakt:

A od uszczelki na tłoczkach tez to może być ??? czy raczej nie
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Jak cieknie, to tak. Jak masz szczelny układ, to to wina odpowiedniego odpowietrzenia.
endi25l
Kontakt:

Oki dzięki za porady wszystkim i myślę że temat będzie dobry dla tych co będą to robić pierwszy raz informacje bardzo cenne dla kogoś kto nie wie. Teraz mam problem bo jak hamuję tą tarczówką to tak mi czasami zapiszczy. Zdaje mi się że to wina płynu hamulcowego bo poleciało trochę na tarczę i na okładziny. Czyściłem to ale chyba lipnie. A czym najlepiej wyczyścić tarczówkę i okładziny???
ari4
Kontakt:

Post autor: ari4 »

endi25l pisze:A czym najlepiej wyczyścić tarczówkę i okładziny???
Tego raczej nie wyczyścisz. Wiem z doświadczenia. Moczenie w różnego rodzaju rozpuszczalnikach, wypalanie i itp. Kup nowe klocki.

PS.
Dlatego wszyscy zalecają przy odpowietrzaniu zdjąć klocki z zacisku ;) .
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Jak masz opalarkę to klocki potraktuj nią.
U mnie aż ten płyn na klockach się zagotował, było widać takie bąbelki jakby naprawde się gotował. Potem drobny papier ścierny np 350 i zetrzyj troche, tak z 0,5mm. Tarcze broń boże opalarką bo rozhartujesz, Traktujesz ją acetonem, a jak nie masz to płyn do mycia naczyń i szorujesz, potem wycierasz do sucha i przecierasz papierem np 350, ja tak mam zrobione i do puki nie kupie nowych klocków to nawet ogarnia na przodzie

ODPOWIEDZ