Pływające tarcze ;]
-
- Kontakt:
Pływające tarcze ;]
Siema ;] mam pytanie czym różnią się pływające tarcze hamulcowe od zwykłych ?;> i czy trzeba do nich jakiś inny adapter 

-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Masą, sztywnością. Oraz przy mocnym przegrzaniu, nie krzywią się.KubaDownHill pisze:Siema ;] mam pytanie czym różnią się pływające tarcze hamulcowe od zwykłych ?
Jak stygną fajnie cykają.

Nie trzeba, ale istnieje możliwość, że tarcza może delikatnie obcierać o adapter.KubaDownHill pisze: i czy trzeba do nich jakiś inny adapter
Ja mam hamulce Hope V2, to u mnie luz między adapterem a tarczą wynosił poniżej 0,5mm. Dlatego zdecydowałem się na adaptery Hope'a, są ładnie wyfrezowane, dzięki czemu przerwa jest większa.
Tarcze Shimano na alu pająku, to nie są tarcze pływające.=disbrainer= pisze:powinny pasowac, nie bada natomiast pasowac do wszystkich elixiro-pochodnych tarcze Shimano XT na alu pajaku.

Baradiny stosunkowo niedawno wyszły, więc ciężko je tak wcześnie oceniać.
Ja bym zdecydował się na Hope'a. Baradiny ciężko będzie kupić używki, a po drugie cena jest ta sama, a Hope jest sprawdzony. Oczywiście nie zakładam z góry, że Baradine są złe (możliwe, że nawet lepsze są). Na ich temat powinien się wypowiedzieć ktoś, kto je używa.
Ja bym zdecydował się na Hope'a. Baradiny ciężko będzie kupić używki, a po drugie cena jest ta sama, a Hope jest sprawdzony. Oczywiście nie zakładam z góry, że Baradine są złe (możliwe, że nawet lepsze są). Na ich temat powinien się wypowiedzieć ktoś, kto je używa.
-
- Kontakt:
Tak jak napisał timon92, kolego.przemek_06 pisze:To w takim razie kolego ari4 czym wq Ciebie różnią się pozostałe tarcze na alu pająku od tarcz Shimano, że tamte są "pływające" a te nie są?
Pływające mają jak sama nazwa wskazuje luźne połączenie z alu pająkiem. A nitowane mają nity na sztywno.
Wystarczy zobaczyć to na zdjęciach

co to znaczy półpływająca? Hope nie jest pływająca? Szczerze mówiąc nigdy na oczy nawet nie widziałem, więc nie wiem czy ma luz na nitach, osobiście posiadam XT na pająku i wiem że tego nie można nazwać pływającą tarczą.m2sc pisze:Jak już panuje czepialstwo , to nei istnieją tarcze pływajace do roweru ( przynajmniej mi o nich nie wiadomo) a tylko półpływajace Istota takiej tarczy to lepsze odprowadzanie ciepła poprzez zastosowanie pajaka z aluminium no i trudniej się krzywi taka tarcza
hope nie mają totalnie żadnego luzu na nitach i nigdy nie miały chyba że macie zjebane tarcze albo z was dobrzy teoretycy są to nazwiecie tarczę pływającą
to jest tarcza na alu nośniku i ròżnica do XT jest czysto konstrukcyjna a cel jeden odprowadzić jak najwięcej ciepła do otoczenia. Pływające są tylko zaciski! ! ! a raczej jeden Magura Gustaw i powszechnie stosowane zaciski w motoryzacji na trzpieniu smarowanym mają możliwość przemieszczania sie względem tarczy a nie odwrotnie. A tarcze Hope cykają bo materiał nagrzany się rozpręża a jak stygnie wraca do stanu pierwotnego. Mam nadzieje ze pomogłem, jak dużo latasz w górach to warto w nie zainwestować starczą na lata a na wartości nie tracą.

No ride... No Life...
ee właśnie, że tarcze hope'a w przeciwieństwie do XT jest pływająca. XT jest zbite na sztywno, a aluminiowy pająk ma tylko za zadanie lepiej odprowadzać ciepło, natomiast w hope'ie stalowa część porusza się względem aluminiowego pająka dzięki czemu nie ociera o klocki nawet jak jest lekko krzywa, co wcale nie jest równoznaczne z luzem na nitach bo taki w sprawnej tarczy nie występuje.
Miałeś tą tarcze w ogóle w rękach? U mnie kółko z mega krzywym hopem kręci się bez problemu - zwykła tarcza nie miałaby przy takim wygięciu prawa działać.
Miałeś tą tarcze w ogóle w rękach? U mnie kółko z mega krzywym hopem kręci się bez problemu - zwykła tarcza nie miałaby przy takim wygięciu prawa działać.