Fachowe pytanie - odliczanie kosztów zakupu części
Fachowe pytanie - odliczanie kosztów zakupu części
Hej,
Pytanie dla zorientowanych w tematach księgowo-podatkowych.
Założyłem niedawno działalność gospodarczą. Zastanawiam się, czy na jakiejś podstawie mogę odliczyć VAT od zakupu części rowerowych/ wrzucić zakupione części w koszty? (zakładając, że w przedmiocie działalności gospodarczej mam coś wspólnego ze sportem).
A może ochraniacze itp. da się wciągnąć?
Pytanie dla zorientowanych w tematach księgowo-podatkowych.
Założyłem niedawno działalność gospodarczą. Zastanawiam się, czy na jakiejś podstawie mogę odliczyć VAT od zakupu części rowerowych/ wrzucić zakupione części w koszty? (zakładając, że w przedmiocie działalności gospodarczej mam coś wspólnego ze sportem).
A może ochraniacze itp. da się wciągnąć?
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1075066
Ciężka sprawa. Jeśli będziesz potrafił wykazać US, że jest to wyposażenie potrzebne Ci, byś mógł zarabiać na swojej działalności/niezbędne do funkcjonowania firmy, to tak, możesz wtedy nawet rower wrzucić w koszty. Ale wtedy dobrze by było mieć również f-ry na inną reklamę, koszulki, naklejki, itp itd. Generalnie BARDZO naciągana sprawa i BARDZO się można na tym przejechać. Generalnie bez kombinowania i liczenia na szczęście nie ma takiej możliwości.
Z gówna bata nie ukręcisz.
wszystko zależy jak się dogadasz- co będzie wpisane na fakturze.
ja brałem od gregoria amory i hamulce,bez wpisywania modeli.
amor to amor-hebel to hebel. wszystko szło do odpisu na samochód.
a tworząc zakres działalności mogłeś tam wpisać praktycznie wszystko ,
od handlu,przez działalnośc kulturalną,organizację hepeningów i zawodów sportowych-w tym również sponsoring.
odpisać, sobie możesz co chcesz- kwestia tego,czy cię sprawdzą-i jak ewentualnie to wytłumaczysz.
ja mam działalność od 6 lat- nigdy nie miałem żadnej kontroli.
ja brałem od gregoria amory i hamulce,bez wpisywania modeli.
amor to amor-hebel to hebel. wszystko szło do odpisu na samochód.
a tworząc zakres działalności mogłeś tam wpisać praktycznie wszystko ,
od handlu,przez działalnośc kulturalną,organizację hepeningów i zawodów sportowych-w tym również sponsoring.
odpisać, sobie możesz co chcesz- kwestia tego,czy cię sprawdzą-i jak ewentualnie to wytłumaczysz.
ja mam działalność od 6 lat- nigdy nie miałem żadnej kontroli.
-
- Kontakt:
Sprawa jest bardzo prosta - robię tak od sześciu lat, miałem kontrole i jeszcze się nikt do tego nie przyczepił. Mianowicie: Wpisujesz rower do środków trwałych firmy, deklarujesz wartość (ja dałem wtedy 6 tys.) i bike idzie w amortyzację jako środek transportu. Takie jest prawo. Rower jest takim samym środkiem transportu jak samochód. Wcale przy tym nie musisz prowadzić działalności związanej ze sportem. Po prostu jeździsz w sprawach firmowych na zmianę rowerem lub samochodem, jesteś eko
. To jest duża oszczędność. Wszystko, co kupuję do roweru wpuszczam w koszty i mam taniej o vat i dochodowy. Sprawa jest pewna, jestem rozliczany przez solidne biuro rachunkowe więc gdyby coś było nie tak wiedziałbym o tym.

Jest ryzyko, jest zabawa, albo piargi (gleba) albo sława
Mam podobne pytanie. Otóż kiedyś na tym forum(bodajże w temacie o kamerach go pro) przeczytałem że kupując coś od dystrybutora jako firma od razu dostajemy rabat, bez względu na rodzaj prowadzonej działalności gospodarczej. Czy ktoś z was kupował tak kiedyś części? Jaka to różnica dla dystrybutora czy sprzedaje osobie prywatnej czy firmie?
To jakiś żart ?:)miechooo pisze:Mam podobne pytanie. Otóż kiedyś na tym forum(bodajże w temacie o kamerach go pro) przeczytałem że kupując coś od dystrybutora jako firma od razu dostajemy rabat, bez względu na rodzaj prowadzonej działalności gospodarczej. Czy ktoś z was kupował tak kiedyś części? Jaka to różnica dla dystrybutora czy sprzedaje osobie prywatnej czy firmie?
http://www.pinkbike.com/photo/4852398/