Ustawienie geometrii ramy a długość dampera

GrzesiekDH
Kontakt:

Ustawienie geometrii ramy a długość dampera

Post autor: GrzesiekDH »

Witam, posiadam ramę CMP Supermoto, system zawieszenia jest podobny jak w BH, problem polega na tym, że wydaje mi się, że mam zbyt krótki damper, ponieważ tylne koło lubi czasem dobić do ramy. Rama posiada kilka możliwości ustawień, w ramie są 3 oczka a w linku 4, które z tych ustawień odpowiadają za skok a które za geometrię? koło jest najdalej od ramy przy ustawieniu dampera w ramie na najniższym oczku a w linku na pierwszym od strony ramy, z tym, że koło nie porusza się po "równym łuku" bo to 4 zawias, w tym temacie chodzi mi głównie o to czy zmiana dampera na dłuższy rozwiąże problem dobijania, dodaje zdjecie roweru żeby łatwiej wam było zobaczyć o co mi chodzi http://www.pinkbike.com/photo/8533257/ z góry dzięki za pomoc i proszę o wyrozumiałość bo to mój pierwszy full :)
http://www.pinkbike.com/u/grzesiekdh/
lollex
Kontakt:

Post autor: lollex »

W linku za skok, w ramie za geometrie, wyjmij sprezyne i zobacz tak na sucho jak to wygląda.
GrzesiekDH
Kontakt:

patrzyłem mniej więcej bez dampera, tylko nadal nie wiem czy zmiana dampera na dłuższy rozwiąże ten problem, zależy mi też na tym żeby zachować znośną geometrię
lollex
Kontakt:

Nie bez dampera tylko z damperem a bez springu. Wydaje mi sie że zmiana dampera na wiekszy da niewiele, nawet jak cofniesz oczko, bo wtedy tymbardziej bedzie dobijać. A jak oczka niezmienisz to o znośnym geo zapomnij.
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

dłuższy damper będzie miał zapewne większy skok-i efekt bedzie taki sam.(w każdym razie trudno to przewidzieć.
zamiast zmiany dampera-możesz założyć tulejki offsetowe. wydłużą ci damper do 8mm- a skok zostanie ten sam.
w efekcie koło nie powinno już podbijać do ramy
lollex
Kontakt:

ale geo padnie
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

A to nie jest ramka pod 24"?
Z gówna bata nie ukręcisz.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Przecież to proste że za krótki damper. Supermoto miało staroświeckie geo, a tutaj jest normalne bo krótki odbijak czego efektem jest ocieranie. Wrzuć o jeden stopień dłuższy (wygląda na 216 to wrzuć 222). A powinieneś chyba 241...
DcMonsterfelt
Kontakt:

Post autor: DcMonsterfelt »

Ztego co mi się wydaje to w tych ramkach z tyłu było montowane kółko 24' . Podobnie jak w BH
GrzesiekDH
Kontakt:

rama jest napewno pod koło 26, ma nawet mocowanie po V-break'i :D patrzylem po necie na zdjecia tych ram i na niektórych inaczej zamontowane są linki, przełożę je na odwrót i zobacze czy to coś da. Jeszcze takie pytanie, bo z tego co wiem to koło nie idzie po równym łuku w stronę ramy, czy odpowiednie ustawienie spowoduje, że będzie szło tak, że nie będzie juz tak dobijać? EZrider - damper mam 200mm, podnieść ramy dużo się juz nie da, dłuższy damper będzie wtedy na ostatnim oczku, tylko czy to załatwi problem?
lollex
Kontakt:

Nie załatwi problemu bo rama bedzie mieć przy dluzszym damperze wiecej skoku i rura podsiodłowa bedzie bardziej jeszcze stykać sie z kołem przy dobiciu. Wydaje mi sie że chyba najprostrzym i najskuteczniejszym sposobem bedzie wsadzenie na tył koła 24" bo damper dłuższy o 1,6cm skopie resztki dobrego geo jakie jest.
ODPOWIEDZ