Rock Shox Totem - cieknie POMOCY!!!
Rock Shox Totem - cieknie POMOCY!!!
Witam!
Mam problem:
Kupiłem Totema Coila z Mission Control - rocznik jakiś wczesny.
Widelec poci się z górnego pokrętła od wolnej kompersji - tego srebrnego (olej leci po trzpieniu).
Ponadto - po rozebraniu okazało się, że cieknie też z tłumika - po trzpieniu tłumika odbicia- czyli olej z tłumika dostaje się do goleni dolnej.
Jakby tego było mało - jest wilgotny na samym dole przy regulatorze odbicia (pokrętle).
Miał ktoś taki problem? - czy da się to naprawić wymieniając jakieś oringi, czy trzeba kupić 2 nowe tłumiki za 200 zł każdy.
Proszę o jakąś radę jak to naprawić.
Mam problem:
Kupiłem Totema Coila z Mission Control - rocznik jakiś wczesny.
Widelec poci się z górnego pokrętła od wolnej kompersji - tego srebrnego (olej leci po trzpieniu).
Ponadto - po rozebraniu okazało się, że cieknie też z tłumika - po trzpieniu tłumika odbicia- czyli olej z tłumika dostaje się do goleni dolnej.
Jakby tego było mało - jest wilgotny na samym dole przy regulatorze odbicia (pokrętle).
Miał ktoś taki problem? - czy da się to naprawić wymieniając jakieś oringi, czy trzeba kupić 2 nowe tłumiki za 200 zł każdy.
Kiedy kupiłeś? Przez Allegro? Wiedziałeś o wadach? Nie znam się na Totemach, ale jeśli się okaże, że to droga naprawa to wal śmiało, pomogę wywalczyć zwrot kasy, sam przez podobny interes przechodziłem.dziecko pisze:Kupiłem Totema Coila z Mission Control - rocznik jakiś wczesny.
Z gówna bata nie ukręcisz.
Re: Rock Shox Totem - cieknie POMOCY!!!
Do wymiany będziesz miał kilka o-ring'ów, wymiana tego jest bardzo prosta a i koszt nie za duży. https://www.youtube.com/watch?v=xMN8sM5 ... ature=plcpdziecko pisze:
-
- Kontakt:
A to w dolnych goleniach nie powinno być oleju? Śrubki są, jedna na każdą goleń (na dole, na kluczyk typu torx). Tam wlewa się (najlepiej strzykawka z końcówką jak do odpowietrzania avidów) olej, z tego co pamiętam to 20ml 15W i jest to olej smarujący lagi. Do tego joddy butter albo wazelina pod uszczelki i olej do tłumika. Więcej smarów/olejów nie ma w totemie.dziecko pisze:po trzpieniu tłumika odbicia- czyli olej z tłumika dostaje się do goleni dolnej.
Przy regulacji tłumienia powrotu nie powinno nic cieknąć, tam chyba nie ma nawet oringów tylko śruba wkręcana w dół tłumika.
Zależnie od Twojej wiedzy na temat serwisu zrób go sam albo oddaj komuś, kto się na tym zna

S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
Re: Rock Shox Totem - cieknie POMOCY!!!
Na filmie jest pokazane jak zmienić o-ring z tłumika powrotu.Miałem to samo wymiana uszczelek pomaga 

Wkręć pełną śrubę. Tego tłumika nie naprawisz żeby nie ciekł(miałem tak w domainie), pełna śruba załatwiła sprawę, jak chce zmienić tłumienie to muszę ją wykręcić, przekręcić tłumik i wkręcić śrubkę znowu. Nie ma innego wyjścia niż wymiana tłumika. Diesel z naszego forum pracował tam z silikonem ale u mnie to nie zadziałało ;p
Siemka.
Mam w domu olej Castrol Edge 5W-30. Możecie mi powiedzieć czy mogę zalać nim mojego totema ? Chodzi mi o to czy nie będzie jakoś źle reagował z gumowymi uszczelkami itp. W dolne lagi mam zapodać 15W z tego co doczytałem. Na jakim Wy jeździcie ? Możecie coś polecić? Jeżeli chodzi o smar Juddy butter to czy są jakieś zamienniki o podobnym działaniu czy lepiej kupić to masło ? Piszę w tym temacie, żeby nie zakładać nowego o podobnej tematyce.
Pzdr. i dzięki z góry.
Mam w domu olej Castrol Edge 5W-30. Możecie mi powiedzieć czy mogę zalać nim mojego totema ? Chodzi mi o to czy nie będzie jakoś źle reagował z gumowymi uszczelkami itp. W dolne lagi mam zapodać 15W z tego co doczytałem. Na jakim Wy jeździcie ? Możecie coś polecić? Jeżeli chodzi o smar Juddy butter to czy są jakieś zamienniki o podobnym działaniu czy lepiej kupić to masło ? Piszę w tym temacie, żeby nie zakładać nowego o podobnej tematyce.
Pzdr. i dzięki z góry.
-
- Kontakt: