Jak ważne jest tłumienie?

filipmel
Kontakt:

Jak ważne jest tłumienie?

Post autor: filipmel »

Czy to naprawde jest odczuwalne czy to tylko taka ściema? Jaka jest różnica w praktyce, jak to czujecie w czasie jazdy?
filipmel
slayerek
Kontakt:

Post autor: slayerek »

czy to sciema ? :))))))))))))))))
jest odczuwalen i to mocno.. np odrazu ci nieodskakuje amor/damper...
Prezes
Kontakt:

Post autor: Prezes »

moge zacytowac ci katalog: " w przypadku amortyzatora bez tłumienia przy jezdzie po wybojach przy prędkości powyżej 35 km/h taki amortyzator sparawia więcej kłopotu niz pozytku bo nie tłumi udeżenia jakie jest przekazywane na amortyzato tylko następuej jego przesunięcie w czasie co może spowodowac że zadziała jak katapulta i wywali cie z roweru" a tera po ludzku jak nie masz tłumienia to jak wyciągasz rowrer do góry to możesz sie wybiś z amora ale jednocześnnie jeśli to jais biedny amor typu rst lub santour to dolne golenie wychodza tak gwałtownie w dół że wenetrznie jest uderzenie części. Pozatym amor bez tłumienia do zjazdów sie nie nadaje bo koło traci przyczepność z podłożem wiem bo jak zjeżdzałem na delcie która niby ma tłumienie olejowe to było cieżko a teraz z bomberem z mocniejszym tłumieniem i większym skokiem to łatwiej go opanowac na tej samej ścieżce.

Inni napewno bedą marudzi na temat tego co napisałem ale ja tak uważam i tyle :P
gg 2566246

my ride - http://www.tinyurl.pl?YVxi0Awr
Junior T
Kontakt:

Post autor: Junior T »

Bez tłumienia, bez ramienia :-D

Ręce wysiadają po godzinie ostrzejszej jazdy bez tłumienia w amorku.
Jazda jest prosta, nie dorabiajcie do niej ideologii...
<<MASA>>
Kontakt:

Post autor: <<MASA>> »

Kumpel ma Cannondale F700 z head shockiem i mu poszło tłymienie. Przy pedałowaniu podrzuca przednie koło.
Rower ??? A co to ??
SiD
Kontakt:

Post autor: SiD »

to chyba pytanie w dziale "dla poczatkujacych" a nie sprzet :P

Tlumienie to po samych sprezynach najwazniejsza sprawa w amorku :D A jak jest jeszcze tlumienie dobicia... miodzio :D
Mati FR
Kontakt:

Post autor: Mati FR »

Sprubuj sobie pojeździc na biku z marketu, taki za 600 zeta który ma 2 półki, zeskocz nim z krawężnika, wyskocz z czegoś... wbijaj w miejscu a następni powtórz wyżej wymienione czynnosci np. w jakimś marzochu :D

No i odpowiedx sama Ci sie nasunie czy lepiej z tłumieniem czy bez ...
strongbikker
Kontakt:

Post autor: strongbikker »

Potwierdzam wcześniejsze wypowiedzi. Amor bez tłumienia robi więcej złego niz dobrego, szczególnie przy większych prędkościach.
ODPOWIEDZ