RS Recon, Reba, Sid, Tora itp itd - o co kaman...?

MUSZEL
Kontakt:

RS Recon, Reba, Sid, Tora itp itd - o co kaman...?

Post autor: MUSZEL »

Witam.

Chciałbym byście pomogli mi "odnaleźć" się w świecie RSa.
Nie łape się w modelach amorów przednich. Mowa tu o modelach typu Dart, Sid, Tora, Recon, Reba, Pike, Argyle, Lyric itp, jest tego troche i nie wiem co i jak (oczywiście nie piscie, że są jeszcze Domainy, Totemy czy Boxxy, bo w nich wiem o co kaman :) ).

Fajnie by było gdybyście uzupełnili modele, których nie wymieniłem, uporządkowali który lepszy, który gorszy, który do czego sie nadaje (wiem że są jeszcze odmiany sprężyn i tłumików, ale powiedzmy że to pomińmy) i może przedział cenowy opłacalności używanych :)

Z góry dzięki,
pozdrawiam.
karii111
Kontakt:

Re: RS Recon, Reba, Sid, Tora itp itd - o co kaman...?

Post autor: karii111 »

Jeżeli mówimy o amortyzatorach do xc to obecnie jest to tak, Dart<XC<Tora<Recon<Reba<Sid

To zacznijmy od początku:)
- Dart- podstawowy amortyzator do XC dla tych którzy wymagają żeby tylko było coś z przodu. Nie pracuje zbyt dobrze(wręcz wcale nie działa):)
- XC- Jest już troche lepiej z pracą ale ciągle to dolna półka i nie można się spodziewać po nich nic ciekawego.
-Tora - dosyć ciekawy amortyzator , praca zadowalająca , wychodził tylko na oś 9 , stalowe golenie,
- Recon - Bardzo podobny amortyzator do tory, sprężyna to zazwyczaj SoloAir, Od tory może różnić się aluminiowymi goleniami ale nie musi bo są też wersje ze stalowymi.
- Reba- bardzo dobry amortyzator , aluminiowe golenie , sprężyna DualAir, często z goleniami na oś 20, teraz już na 15.
- Sid- bogactwo wśród amortyzatorów do XC. Bardzo niska waga ,( w wersji WC karbonowa sterówka i korona). Oś 15 bądź 9:)

Wszystkie amortyzatory od od Tory w górę pracować będą podobnie, różnią się głównie wagą, wyglądem i ceną:)
MUSZEL
Kontakt:

dzięki, sporo wyjaśniłeś :)
karii111 pisze:i ceną:)
a nie wiesz może w jakich granicach cenowych chodzą opłacalnie w/w amortyzatory?

Do czego jest np Pike, jakieś all mountaint?
Wszystkie pytania z pierwszego postu dalej aktualne :)
karii111
Kontakt:

Post autor: karii111 »

dokładnie tak , Pike to jest w zamyśle konstruktorów AM:)

ceny mogą być strasznie różne w zależności od tłumików , sprężyn i głównie mocowania piasty, Taka reba np na oś 9 to koszt 800-900 a na 20 bliżej 1000 a nawet ponad:)
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

karii111 pisze:- Sid- bogactwo wśród amortyzatorów do XC. Bardzo niska waga ,( w wersji WC karbonowa sterówka i korona). Oś 15 bądź 9:)
Limit wagowy 85kg dolicz do tego.
MUSZEL
Kontakt:

może jeszcze ktoś coś się wypowie? :)
biadaczq
Kontakt:

Post autor: biadaczq »

A szukasz amorka ? To może sprecyzuj do czego, itp.
BMX National Champion
MUSZEL
Kontakt:

biadaczq pisze:A szukasz amorka ? To może sprecyzuj do czego, itp.
nie, po prostu chce wiedzieć :P czasem przeglądam allegro itp, widze różne amory, ale dużo mi nie mówi który gdzie "leży w hierarchii" i ile jest wart
ODPOWIEDZ