Błotnik RRP

tir31
Kontakt:

Błotnik RRP

Post autor: tir31 »

Witam. Posiada ktoś błotnik RRP (http://www.pinkbike.com/photo/2106100/). Potrzeba mi zdjęcie rozłożonego błotnika i jego wymiara. Jak by był ktoś tak miły i mogł mi pomóc wielkie dzięki.
Gąska
Kontakt:

Post autor: Gąska »

posiadam dokładnie taki jak na załaczonym zdjeciu w linku tez "L" i pasuje pod amor 180 dł 21.5 cm szerokosc 10.5 cm
tir31
Kontakt:

a jaka jest długośc tych pasków?
Gee Atherton
Kontakt:

Post autor: Gee Atherton »

na allegro jeden gość sprzedaje je do amortyzatorów koszta koło 50zl
Kona Factory Team
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Nie chce mi się mierzyć. M pasuje do każdej podkowy dla około 130-150mm.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Po co kraść cudzy pomysł?
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

Spaced pisze:Po co kraść cudzy pomysł?
Żeby mieć to samo za ułamek ceny. Jak na własny użytek to nie widzę problemu :P

Chociaż mnie bardziej przekonuje ten patent:
http://www.pinkbike.com/photo/8249411/
Jeszcze prostszy do zrobienia :)
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

miki_ck pisze:Chociaż mnie bardziej przekonuje ten patent:
http://www.freakyrippers.pl/zrob-to-sam.html
:mrgreen:
Z gówna bata nie ukręcisz.
miki_ck
Kontakt:

KubaLaPL
Do takich produkcji wolę zużyte bańki po chemii - idealna sztywność materiału.
I nawet pod kolor można dobrać: http://s9.postimage.org/rx0z5j9ym/IMG397.jpg :wink:
Spaced
moderator
Kontakt:

miki_ck pisze:Żeby mieć to samo za ułamek ceny. Jak na własny użytek to nie widzę problemu :P
Żyjemy w bardzo małej niszy i np. w Polsce już wiekszości normalnym dobrze opłacanym osobom nie opłaca sie wchodzić w branże rowerową, robiąc to tylko to wspierasz i zabijasz progres. Ktoś to wymyślił to kup albo używaj powertape.
miki_ck
Kontakt:

Spaced pisze:Ktoś to wymyślił to kup albo używaj powertape.
Jak ktoś jest leniwy i/lub sra kasą i/lub ma dwie lewe ręce i/lub nie ma czasu to kupi.

Bez przesady, nie jest to produkt bez którego rynek nagle by się drastycznie skurczył. Zanim się pojawił to ludzie kombinowali po swojemu (i dalej kombinują, nie tylko w PL) - dętki czy powertape, ale jak ktoś zdolniejszy to coś podobnego do RRP sam zrobił.
A jeśli ktoś kiedyś wpadł na pomysł, który potem RRP opatentował, to teraz ma wyrzucić swój wyrób i okleić amora taśmą? :lol:
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Spaced, czym się różni powertape od kawałka materiału? Swoją drogą, pomierzenie tego i własny projekt raczej nie wymagają ciężkich godzin...
Z gówna bata nie ukręcisz.
Spaced
moderator
Kontakt:

miki_ck pisze:Jak ktoś jest leniwy i/lub sra kasą i/lub ma dwie lewe ręce i/lub nie ma czasu to kupi.
To nie jest kwestia lenistwa tylko kradzieży czyjegoś pomysłu. Rozumiem, ze sam ktos sobie zrobi ale proszenie o kopie wymiarów? Przegięcie. Pewnie jakby ramy było łatwiej kopiować też byście korzystali, a potem byłoby narzekanie na brak sponsorów i drogi sprzęt.
miki_ck
Kontakt:

Spaced Uogólniasz za bardzo. Moje posty odnosiły się tylko do tego konkretnego produktu. Choć proszenie o konkretne wymiary to już lekkie przegięcie, właśnie z lenistwa wynikające.
Ale idąc Twoim tokiem myślenia, jeśli chciałbym kupić trampki, ale nie stać mnie na Conversy to mam chodzić boso albo wystrugać sobie chodaki z drewna :roll:

Ram nie mam zamiaru kopiować bo raz, że nie jestem w stanie, a dwa, że tutaj akurat kupowanie czegoś oryginalnego ma sens i wpływ na bezpieczeństwo chociażby. Choć i tak tylko na używki mnie stać więc nie wspieram rynku w stopniu, w jakim pewnie byś sobie tego życzył :(
Ale kiedyś kumpel wyspawał swojego "staba" bo nie miał kasy na ramę. Zrobił to tylko i wyłącznie dla własnego użytku, bez zamiaru sprzedania i robienia kasy na tym. Ja nie widzę w tym problemu, no ale widocznie mam wypaczone zasady moralne.
Spaced
moderator
Kontakt:

miki_ck pisze:Ale idąc Twoim tokiem myślenia, jeśli chciałbym kupić trampki, ale nie stać mnie na Conversy to mam chodzić boso albo wystrugać sobie chodaki z drewna
Albo kupić inne buty? Chcesz trampki to niech zarobi ktos kto to wymyślił.
miki_ck pisze:Choć i tak tylko na używki mnie stać więc nie wspieram rynku w stopniu, w jakim pewnie byś sobie tego życzył
Kupujac używki wspierasz rynek bo ludzie biora pod uwage odsprzedaż przy kupnie sprzętu
miki_ck pisze:Ale kiedyś kumpel wyspawał swojego "staba" bo nie miał kasy na ramę. Zrobił to tylko i wyłącznie dla własnego użytku, bez zamiaru sprzedania i robienia kasy na tym. Ja nie widzę w tym problemu, no ale widocznie mam wypaczone zasady moralne.
Ja rozumiem, ze nie masz kasy to robisz cos swojego prosto ale nie próbujesz kopiować. Odpowiednikiem Staba tutaj jest powertape, nie kopia z tego samego materiału.
I nie unoś się tak. To nie chodzi i moralność tylko wspieranie naszego niszowego hobby i nie pierdolenie potem, że jest źle. Tak jak slysze narzekanie, że źle bo nie ma filmów rowerowych w kinach, a potem jak jest Urlop to ludzie wyjebane mają
miki_ck
Kontakt:

Nie unoszę się, ale trochę mnie wczoraj rozwaliłeś tym strasznie kategorycznym zdaniem: "Ktoś to wymyślił to kup albo używaj powertape".
Powertape to jednak prowizorka totalna.

No i to Ty od razu wyjechałeś z kradzieżą cudzych pomysłów, gdy chodziło o zrobienie kopii na własny użytek (bo tak odebrałem ten temat).
Ale fakt - jak już ktoś nie chce się wykosztować na oryginał, to niech chociaż wykaże trochę własnej inwencji, a nie czeka aż mu ktoś poda gotowy przepis ;)
tir31
Kontakt:

Re: Błotnik RRP

dobra koniec tematu! Nie chciałem zrobic takiego samego błotnika tylko chciałem sie dowiedziec jaki jest jego wymiar. Czy to znaczy jak se z dętki wytnę prostokat i użyje jako błotnika to też bedę kradł czyjś pomysł.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Spaced pisze:Ktoś to wymyślił to kup albo używaj powertape.
Nie kpij. Po to mi bozia dała ręce i mózg żeby sobie takie pierdoły samemu wyciosać w ilości sztuk 1, ewentualnie parę dla bliskich osób. Z racji tego że dziś bycie technicznym debilem/humanistą/leśnym elfem jest modnie to klientów nie będzie brakowało. Tak jest tutaj, tak jest w motoryzacji, a najczęściej tak działam dlatego, żeby zastosować wyższej jakości materiały/zwiększyć trwałość/zmniejszyć cenę przy eksploatacyjnych.

Ja swój błotnik kupiłem w okolicy 2008/2009 roku i kosztował 30zł nowy. Dokładnie RRP. Nie wiem czy oryginał ale pełne papiery miał i jest niezniszczalny dosłownie.
Gąska
Kontakt:

Post autor: Gąska »

górna paski około 20 cm a dolna około 16cm
ODPOWIEDZ