Problem z allegro

dirtzone
Kontakt:

Problem z allegro

Post autor: dirtzone »

Witam wszystkich.

Wylicytowałem na allegro używany obiektyw. Dzisiaj przyszła paczka i okazało się, że obiektyw ma inne mocowanie niż było w opisie aukcji. Na zdjęciach był z założonym tylnym dekielkiem, więc nie widziałem co on tam ma. Od razu napisałem do sprzedawcy o zaistniałej sytuacji, który odpisał mi, żebym odesłał obiektyw, a on wtedy odda mi pieniądze.
Teraz moje pytanie.
W jaki sposób odbywają się takie zwroty na allegro?
Mam tak po prostu odesłać paczke, nie mając żadnej pewności, że odzyskam pieniądze?
Jak ktoś wie albo był w podobnej sytuacji, to prosił bym o pomoc.

luke_
Kontakt:

Post autor: luke_ »

Tak, właśnie w taki sposób odbywają się zwroty na allegro.

Wyślij obiektyw kurierem albo paczką poleconą jeśli koniecznie chcesz korzystać z usług poczty i czekaj na kasę.
HCC Components - z dumą wyprodukowane w Polsce
www.hcc-components.pl
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Wyślij paczkę za pobraniem na kwotę obiektyw i wysyłka pierwsza + koszt ponownej wysyłki - gość nie odbierze obiektywu jeśli nie zapłaci, a jak odmówi odbioru, to zakładasz sprawę na allegro.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Zrób tak jak mówi SegatiV, tylko poinformuj gościa o tym, że idzie paczka. Ewentualnie możesz wysłać nie za pobraniem, ale wtedy koniecznie za potwierdzeniem odbioru.
Z gówna bata nie ukręcisz.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

SegatiV pisze:
Wyślij paczkę za pobraniem na kwotę obiektyw i wysyłka pierwsza + koszt ponownej wysyłki - gość nie odbierze obiektywu jeśli nie zapłaci, a jak odmówi odbioru, to zakładasz sprawę na allegro.
Ale koniecznie paczkę z możliwością sprawdzenia, bo bez tego ja też bym nie odebrał, może tam być ziemniak zamiast obiektywu.
luke_
Kontakt:

rany, co za kombinacje.
Wiem, że oszustów ostatnio sporo, ale nie róbmy jaj.
Najdziwniejsze że zamiast zadzwonić i z gościem pogadać to pytanie na forum od razu.

Rusz tyłek, weź telefon i umów się tak czy inaczej. Jeśli się boisz że nie dostaniesz kasy z powrotem, powiedz to gościowi wprost i zaproponuj wysyłkę za pobraniem zamiast zadawać głupie pytanie na forum.

Nie wiem czy tylko ja, ale mam wrażenie że obecne młode pokolenie jest naprawdę nieprzygotowane do normalnego życia.
www.hcc-components.pl
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Po co ma się z nim kontaktować i marnować pieniądze na telefony - napisał do niego, gość przyznał rację i kazał sobie odesłać, nie powiedział nic o metodzie zwrotu, a za obiektyw dostał z góry, więc równie dobrze może "poszkodowany" tego zażądać, przy pobraniu po prostu odbierze paczkę z gotówką w ręce.
Firebird
Kontakt:

Post autor: Firebird »

dirtzone pisze:odesłał obiektyw, a on wtedy odda mi pieniądze.
Tak właśnie masz zrobić, koszt wysyłki nigdy nie podlega zwrotowi.
Jeśli jednak kupiłeś obiektyw od osoby prywatnej, wcale nie musi ona przyjąć zwrotu, tak więc ciesz się z dobrej woli sprzedającego.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Firebird pisze:Jeśli jednak kupiłeś obiektyw od osoby prywatnej, wcale nie musi ona przyjąć zwrotu, tak więc ciesz się z dobrej woli sprzedającego.
Musi, na podstawie niezgodności towaru z umową.
Z gówna bata nie ukręcisz.
luke_
Kontakt:

SegatiV, nie osłabiaj mnie. Tyle kasy kosztuje minutowa rozmowa telefoniczna?
chłopak nie ustalił jak zrobić zwrot, wiemy co zaproponował sprzedający.
Nie wiem ile kosztował ten obiektyw, ale nie każdemu wygodnie nosić przy sobie gotówkę w portfelu, w końcu mamy XXIw, karty płatnicze, przelewy internetowe etc.
Gość oczekuje obiektywu i po otrzymaniu go wyśle przelew. Prosta sprawa.
Za pobraniem może go nie odebrać, bo latanie do bankomatu nie każdemu jest na rękę i jak na razie nie taka była propozycja sprzedającego. Tak ciężko to zrozumieć?
Wiem, że gość może chcieć wysłać za pobraniem - ale fajnie byłoby chociaż odbiorcę uprzedzić, co? Niekoniecznie mailem i smsem bo nie są to 100% pewne metody czasami.

Ja qrwa nie wiem skąd w tym nowym pokoleniu takie dziwactwa. Kiedyś to się załatwiało w prosty sposób. Teraz wolą się na forum spytać, zamiast stracić 20gr na jeden krótki telefon i ustalenie szczegółów.
www.hcc-components.pl
ODPOWIEDZ