Poważny problem z laptopem ASUS X73s

LestatBiker
Kontakt:

Poważny problem z laptopem ASUS X73s

Post autor: LestatBiker »

A zatem laptop wrócił z naprawy gwarancyjnej, naprawiane było gniazdo ładowania, lecz pojawia się problem, mianowicie moja narzeczona nie może odpalić żadnej zainstalowanej gry ponieważ pojawia się blue screen... System operacyjny to Windows 7 64 bit, kod błędu to 0X00000116, błagam pomocy ! Ratunku ! Moja panna jest straszną fanką gier i jak nie gra jest nie do zniesienia, bije, wyzywa wszystko, kopie, gryzie, ratunku....
Back in black
Krzychu547
Kontakt:

Post autor: Krzychu547 »

Postaw system od nowa, przy okazji formatnij jakim dobrym programem...
Tadziuu
Kontakt:

Post autor: Tadziuu »

Przy okazji zgraj save'y coby kobitka się jeszcze bardziej nie rozzłościła ;)
http://tadziu-.pinkbike.com/album/2k12-Riding/
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

Pojawia Ci sie tylko blue screen ? Nie masz zadnych paskow i dziwolagow na ekranie ?BS o tym kodzie jest zwiastunem uwalonej grafiki
n0 ridE n0 fUN
galgan
Kontakt:

Post autor: galgan »

Może spróbuj zmienić sterowniki od karty graficznej na starsze/nowsze niekiedy to pomagało :roll:
Speed95c
Kontakt:

Post autor: Speed95c »

Galgan ma racje wgraj sterowniki od nowa i bedzie chodzic jak nowka
ari4
Kontakt:

Post autor: ari4 »

Mi wyskakiwały bluescreeny, jak na dysku porobiły się bad sectory. Później system mi się nie uruchamiał, a na koniec nie mogłem nawet zainstalować świeżego systemu.
Ja bym najpierw sprawdził dysk jakimś benchmarkiem.
Też mam Asusa, ale inny model. Dysk mi padł po niecałych 2 latach - 640GB Seagate Momentus ;/ .
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

ari4 pisze:Dysk mi padł po niecałych 2 latach - 640GB Seagate Momentus ;/ .
Heh a ja w 2006 roku kupiłem dysk 250GB maxtora i nadal działa bardzo dobrze(choć nie wiem czy nie jest czasem jakimś wąskim gardłem już).

Inna sprawa że przy takich błędach pierwsza rzecz jaką bym zrobił to faktycznie sterowniki od grafiki. Jak nie pomoże to system i reinstall gier. Jak to nie zadziała to znowu do naprawy.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Było kupić maca ;)
pietryna
Kontakt:

Za 3x tyle żeby miał 15" raptem? Nie da się ukryć że taniego gówna tam nie wciskają ale cena jaką żądają jest powalająca. Da się za to kupić mały(seicento np.) samochód w niezłym stanie...
Spaced
moderator
Kontakt:

pietryna pisze: Za 3x tyle żeby miał 15" raptem? Nie da się ukryć że taniego gówna tam nie wciskają ale cena jaką żądają jest powalająca. Da się za to kupić mały(seicento np.) samochód w niezłym stanie...
Nabijam się bo Lestat też pieprzy od rzeczy jak na dhz wchodzi ;) Mam Maca i ta cena jest nieuzasadniona. Ludzie, którzy uważaja, ze mac jest lepszy do wszystkiego potrzebują tablet, nie laptopa. To produkt premium gdzie płacisz za jakość wykonania tylko i wyłącznie ale masz tone irytujących funkcji i na prawde cięzki system. A no i gratis jest czasem wymówka ze cos nie działa ;)
juraski
Kontakt:

Post autor: juraski »

a ja udzielę Ci odpowiedzi z doświadczenia. Poczytaj jaką masz kartę graficzną, osobiście mam asusa f5rl gdzie karta graficzna jest zintegrowana i połączona jest dużą ilością kuleczek wielkości główki szpilki. Nakładane są na sito i nanoszone na kartę po czym podgrzewane do temperatury topienia cyny, trzeba mieć specjalną stację. U mnie również zaczynało się od niebieskiego ekranu, później nie reagował już na przycisk "power". Pojawia się tzw. zimny lut, np. jedna z kuleczek nie styka i przerwane jest przewodnictwo. Koszt tzw. reballingu, czyli naniesienia nowych kulek to ok 400zł w zależności od serwisu, koszt nowej płyty głównej w moim przypadku to 900zł. Postanowiłem, że jak padnie kupie nowy na razie bawię się własnymi metodami. Odradzam podgrzewanie w piekarniku, osobiście zrobiłem osłonkę z pleksi i podgrzewam opalarką z wyczuciem, robiłem tak 2 razy i problem pojawiał się po 4-6mies., teraz po trzecim razie udało się tak że śmiga już prawie rok.
http://www.youtube.com/watch?v=nUHhrpodNqc
http://www.youtube.com/watch?v=GaZ3y_eb7lk
tak to wygląda na filmie
pietryna
Kontakt:

Robienie BGA we własnym zakresie to naprawdę kiepska sprawa. De facto bez lutowania w piecu i roentgena nie da się tego zrobić profesjonalnie. Ale jak wsadzisz do piekarnika płytkę drukowaną druwstonną to najprawdopodobniej elementy z drugiej strony odpadną bo klej który je trzymał na czas lutowania już dawno przestał.

A główka szpilki to jest olbrzymia wg mnie xD.
juraski
Kontakt:

Post autor: juraski »

pietryna pisze:Ale jak wsadzisz do piekarnika płytkę drukowaną druwstonną to najprawdopodobniej elementy z drugiej strony odpadną bo klej który je trzymał na czas lutowania już dawno przestał.
Właśnie dlatego nie wsadzam do piekarnika, opalarka na pierwszym biegu do 350*C, duża odległość i osłonka z pleksi, robię sam bo sprzęt na straty nie wart naprawy za takie pieniądze. Ale ktoś kto ma to pierwszy raz robić powinien naprawdę uważać
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Podczas wgrywania sterowników też Blue screen wyskakuje, raczej pora na nowy system...

Spaced... Pieprzę na forum mniej od Ciebie, często zachowujesz sie jakbys na komunię dostał sanki a nie rower ;)
Back in black
Spaced
moderator
Kontakt:

LestatBiker pisze:Spaced... Pieprzę na forum mniej od Ciebie, często zachowujesz sie jakbys na komunię dostał sanki a nie rower ;)
Kochany tylko ja to robie na temat. To duża róznica.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Po pierwsze użyj windows debuggin tools ;)

Caly czas myslałem ze bład D1 to cos z dyskiem a okazało się ze to sterownik do zew. karty muzycznej...

Warto najpierw tym narzędziem ogarnać.
Co do problemów z BGA, 450zł kosztuje nowy mostek północny, 560zł zapłaciłem razem z wysyłką w obie strony i usluga jego wymiany, dosłownie na dniach mi laptop HP z takiej naprawy przyszedł.
Reballing tak naprawde rozwiązuje problem na max 3-6 miesiecy... dla tego też na reballing ma sie wyjątkowo krótką gware, w przypadku wymiany BGA dostałem 12 miechów.

Robiłem swojego tu:
http://www.mdk.com.pl/bga/bga.htm

Miesiąc zeszlo z naprawdą ale z jednego powodu nie mieli mojego układu na stanie do tego okres świąteczny. Jeśli układ mają na stanie to wymiana trwa od wysyłki do powrotu faktycznie 7 dni :)

Ładny opis jak użyć debug tools wraz z linkami do pobrania itp:
http://forum.purepc.pl/topic/104416-deb ... -i-resety/
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
galgan
Kontakt:

Post autor: galgan »

O ile dobrze zrozumiałem to ty jeszcze masz gware na niego?
luk992
Kontakt:

Post autor: luk992 »

jak wyskakuje blue screen to na 90% bad sectory na dysku takze zalecam wymiane dysku najlepiej przetestuj go programami sluzacymi do tego najlepiej w dosie np. HDAT2, jak by sie grafika sypała to by wyskakiwaly artefakty lub nie chcial by sie uruchomic...
ODPOWIEDZ