Trudny wybór (amortyzator).
Trudny wybór (amortyzator).
Witam.
Od jakiegoś czasu toczę ciężka batalię sam ze sobą.
Otóż, zamierzam sprawić Sb nowy amortyzator przedni.
Byłem zdecydowany na Dorado Pro 2011, jednakże z powodu pewnych kłopotów wszystko się zachwiało i znów pojawiły się wątpliwości.
Mogę pozwolić Sb na zakup Manitou Dorado Pro 2011, z podlem, 2 kompletami półek pompeczka / Fox 40 cashima coat 2012 ( w tej samej cenie co Dorado) / Rock Shox Boxxer Wc keronite 2012 ( około 200 zł taniej niż Dorado i fox) / marzocchi 888 RC3 evo ti v2 2012 (400-500 zł taniej niż Dorado/fox), z tym że nosi on największe ślady użytkowania.
Amorki jak widać są z najwyższej pólki.
Znając życie czego nie wezmę, z tego będę zadowolony. Wojna właściwie toczy się o detale.
Jako że sam już mam mentlik w głowie zwracam się do Was.
Który z powyzszych wybrać ?
Jeżeli możecie to jakoś zaargumentujcie swoje opinie, ponieważ zapewne mi to bardzo pomoże.
Serdecznie dziękuje Wam za przyszłe odpowiedzi w temacie !
Od jakiegoś czasu toczę ciężka batalię sam ze sobą.
Otóż, zamierzam sprawić Sb nowy amortyzator przedni.
Byłem zdecydowany na Dorado Pro 2011, jednakże z powodu pewnych kłopotów wszystko się zachwiało i znów pojawiły się wątpliwości.
Mogę pozwolić Sb na zakup Manitou Dorado Pro 2011, z podlem, 2 kompletami półek pompeczka / Fox 40 cashima coat 2012 ( w tej samej cenie co Dorado) / Rock Shox Boxxer Wc keronite 2012 ( około 200 zł taniej niż Dorado i fox) / marzocchi 888 RC3 evo ti v2 2012 (400-500 zł taniej niż Dorado/fox), z tym że nosi on największe ślady użytkowania.
Amorki jak widać są z najwyższej pólki.
Znając życie czego nie wezmę, z tego będę zadowolony. Wojna właściwie toczy się o detale.
Jako że sam już mam mentlik w głowie zwracam się do Was.
Który z powyzszych wybrać ?
Jeżeli możecie to jakoś zaargumentujcie swoje opinie, ponieważ zapewne mi to bardzo pomoże.
Serdecznie dziękuje Wam za przyszłe odpowiedzi w temacie !
Czego wymagasz od amorytzatora? Dobrej pracy przy wszystkich regulacjach odkręconych, regulacji, sprężyna / powietrze, bezobsługowośc, sztywność, waga, łatwość serwisu, modyfikacje tłumików, dostęp do części? Ile ważysz, ile jeździsz? Co miałeś wcześniej, co tam było dobre a co złe?
Amortyzatory używane czy nówki z pudełka z gwarancją?
Amortyzatory używane czy nówki z pudełka z gwarancją?
Miałem Idylle.
Fajnie się spisywał.
Waga 65 kg, więc powietrze dla mnie jest na +.
Amorek nie będzie stricte do ścigania, więc miło jeżeli nie pierdzielnie na 17m hopce.
Gwara - wszystko kupione w stanach.
Możliwość modyfikacji - obojętne.
Regulacje - zawsze się przydają.
Sztywność - jak napisałem wyżej waze niedużo więc różnica nie powinna być dla mnie mocno odczuwalna.
Co do stanu. Wszystkie są używane. Dorado zdecydowanie wygląda najlepiej, ponieważ jest ściągnięte z roweru służącego na pokazach/targach.
Na czym mi zależy ? Płynnej pracy pełnym skokiem, sporym wariancie regulacji, trwałości. Serwis mogę robić często z tym że w foxie ponoć jest on nie wygodny więc mnie to odstrasza.
Fajnie się spisywał.
Waga 65 kg, więc powietrze dla mnie jest na +.
Amorek nie będzie stricte do ścigania, więc miło jeżeli nie pierdzielnie na 17m hopce.
Gwara - wszystko kupione w stanach.
Możliwość modyfikacji - obojętne.
Regulacje - zawsze się przydają.
Sztywność - jak napisałem wyżej waze niedużo więc różnica nie powinna być dla mnie mocno odczuwalna.
Co do stanu. Wszystkie są używane. Dorado zdecydowanie wygląda najlepiej, ponieważ jest ściągnięte z roweru służącego na pokazach/targach.
Na czym mi zależy ? Płynnej pracy pełnym skokiem, sporym wariancie regulacji, trwałości. Serwis mogę robić często z tym że w foxie ponoć jest on nie wygodny więc mnie to odstrasza.
Rozważ najniższy model boxxera + tłumik avalanche 
Dostajesz świetną pracę, mniejszą wagę, i totalnie bezobsługowy sprzęt
Działa to tak: jest czułe, nie zapada sie, jest stabilne i nie dobija
Właściwie której puszki nie wybierzesz
FOX 40, Boxxer czy Marzocchi możesz tam zainstalować ave
W każdym bądź razie boxx + ava to sprawdzony set 

Dostajesz świetną pracę, mniejszą wagę, i totalnie bezobsługowy sprzęt

Działa to tak: jest czułe, nie zapada sie, jest stabilne i nie dobija

Właściwie której puszki nie wybierzesz

kuklis - przyszły sezon wśród elity będzie Doradowy i foxowy. Boxxerów będzie mało i to one jak i 8 będą traciły na wartości potwornie.
matidh1 - Podaj mi nr do siebie na PW.
Chętnie zobaczę co tam w dorado piszczy i świszczy
Jakaś opinia na temat boxa by się w sumie przydała.
Na tą sekundę moje zainteresowanie plasuje się w takiej kolejności :
1. Dorado
2. Boxxer / Fox
3. 888
matidh1 - Podaj mi nr do siebie na PW.
Chętnie zobaczę co tam w dorado piszczy i świszczy

Jakaś opinia na temat boxa by się w sumie przydała.
Na tą sekundę moje zainteresowanie plasuje się w takiej kolejności :
1. Dorado
2. Boxxer / Fox
3. 888
-
- Kontakt:
mam foxa 40 jestem zadowolony z pracy ,a teraz jak jeszcze mam sprężynę pod swoją wagę to jest extra ,ogólnie nie zamienił bym go na boxxa,888 i dorado ,ja wiem ze wygląd to nie wszystko ale boxx przy foxie wygląda jak zabawka dla dzieci i aż dziwne ze box ma skok 200 i fox 203 ,a jeszcze propo dorado to na gole te golenie trzeba dbać bo są narażone na kamyki i takie tam podczas jazdy ,no chyba że są cale zasłonięte żeby się nie porysowały .
Jestem w teamie KONA FACTORY TEAM !!!
-
- Kontakt:
Dorado ma na tyle fajną sprężynę powietrzną, że nawet nie poczujesz że to powietrze. Częsci dostępne na crc, bo u nas w polsce nawet nie potrafia odpisać na maila. Serwis łatwy jak we wszystkim co nie jest foxem - trochę oleju do smarowania, normalne gniazda klucz itp. Braku sztywności względem 38mm 888 nei czuję (ważę 90kg)
GgG - Dzięki wielkie za informacje ! 
Miałbym do Ciebie ogromną prośbę.
Byłbyś w stanie zmierzyć mi wysokość dorado ? Tj od osi do górnej półki.
Części na CRC to dla mnie plus
Z tego co widziałem ceny również nie są w tym wypadku kosmiczne, więc jak najbardziej na + to będzie
off_road - Tu masz rację. Nie dość że laga w dorado ma tylko 203 mm (jest mniejsza o wysokość montażową półek), to w dodatku jest zabezpieczona od przodu. Zwykle wszystkie rysy powstają z przodu, więc pod względem bezpieczeństwa goleni pracujących dorado wychodzi na+

Miałbym do Ciebie ogromną prośbę.
Byłbyś w stanie zmierzyć mi wysokość dorado ? Tj od osi do górnej półki.
Części na CRC to dla mnie plus

Z tego co widziałem ceny również nie są w tym wypadku kosmiczne, więc jak najbardziej na + to będzie

off_road - Tu masz rację. Nie dość że laga w dorado ma tylko 203 mm (jest mniejsza o wysokość montażową półek), to w dodatku jest zabezpieczona od przodu. Zwykle wszystkie rysy powstają z przodu, więc pod względem bezpieczeństwa goleni pracujących dorado wychodzi na+

Do tego pare innych faktów 
ŻADEN aleto ŻADEN syf nie leci na lagi nawet w czasie jazdy w konkretnym syfie
Dowód? Mój przejazd na Kiczerze w warunkach mocno śliskich 
Kuknijcie jak uwalona jest rama i górne golenie
Dolne czyściutkie cały dzień były 
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=q9sPxdzLcmY
Co do uderzeń to musiało by być bezpośrednie przywalenie od tyłu... ale jak skoro jeździmy do przodu?
Co jak co ale osłony to ja mam sprane dość dość, za to golenie dolne są w mega lux stanie a nie raz glebiłem na kamorach
Więc proszę wywody co do wytrzymałości dolnych lag zostawić dla siebie 

ŻADEN aleto ŻADEN syf nie leci na lagi nawet w czasie jazdy w konkretnym syfie

Kuknijcie jak uwalona jest rama i górne golenie

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=q9sPxdzLcmY
Co do uderzeń to musiało by być bezpośrednie przywalenie od tyłu... ale jak skoro jeździmy do przodu?

Co jak co ale osłony to ja mam sprane dość dość, za to golenie dolne są w mega lux stanie a nie raz glebiłem na kamorach

Jak tylko bedę w domu to CI sprawdzę tą wysokość. Co do używanego dorado to podobno były przypadki, że się zacierały, dlatego bądź uważny. Ogólnie dziwne jest to, że dorado owszem działa w miejscu albo jadąc po parkingu / do pracy (tak jak ja
) jak duro, nie ma takiej płynności jak wszystkie inne amortyzatory ale za to na trasie gładzi jak wściekłe.