Hope Mono M4 na przód - Czy da radę?

lukasz_olawa
Kontakt:

Post autor: lukasz_olawa »

Witam :)

Poszukuję jakiegoś fajnego hamulca na przód. Nie ukrywam, że miałem nadzieję znaleźć jakieś opinie w sprzętowni, ale widzę, ze od mojej ostatniej wizyty na forum, trochę się pozmieniało ;)

Tak więc: Ważę ok 80-85 kg, rower z przeznaczeniem do dh/fr.
Na początku miałem z przodu Hayesa HFX 9 HD - Wszystko fajnie, ale za słaby :P
Teraz mam Grimecę s12- Ciągle coś się z tym hamulcem dzieje. Ciągle się zapowietrza, mimo, że po odpowietrzeniu jest dobrze przez 2 dni :P Ale myślę, ze już dosyć tego i czas na zmianę ;)

Na Allegro i na giełdzie na forum wisi Hope Mono M4. Czy ktoś z Was używał tego sprzęta? Jak się sprawuje? Czy w czasie dłuższych zjazdów się nie przegrzewa? Jak z modulacją? Oprócz tego chciałbym się dowiedzieć jak z ceną i dostępnością części do ewentualnego serwisu?

Oprócz tego znalazłem na Allegro czterotłoczkowego Hayesa Strokera ACE. Ponoś nie jest z wadliwej serii i nie cieknie.

Który hamulec byłby lepszy? Jeśli nie te dwa, to czego ewentualnie szukać? Raczej interesują mnie opcje z czterema tłoczkami. Kasa - do ok 250 zł.

Dzięki za pomoc ;) POZDR :]
Moja fura: http://www.pinkbike.com/photo/1059373/
FULL RULEZZZZ :)
speeddownhill
Kontakt:

Post autor: speeddownhill »

Hope nie jest za mocny
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Biorąc pod uwagę stosunek cena/(siła, dozowanie siły, niezawodność), to ACE jest moim zdaniem najlepszym hamplem na rynku.

Zdarza się bardzo dużo cieknących na tłoczkach, ale jeśli trafisz na szczelny to bedziesz bajecznie zadowolony.
W porównaniu do HFX-a to sprawa wygląda tak: ACE po ~10 hamowaniach od założenia na przodzie z 203 tarczą hamował mi 1,5 raza mocniej, niż NINE kiedykolwiek był w stanie tak zahamować - obydwa na półmetalikach. Moja waga to 69kg.
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Dwutłoczkowy slx 675 styknie ;) Ew xt.
Ride 4 Fun ! Biatch !
Ron2013
Kontakt:

Post autor: Ron2013 »

Moim zdaniem podany przez Ciebie hamulec też ma swoje humory i zdażały się producentowi nie najlepsze serie (uszczelnienia). Jeśli szukasz czagoś naprawdę bezobsługowego i odpowiedniej sile na przednie koło (a to w DH przenosi największe obciążenia) to sugerowałbym sie rozejrzeć za Shimano ZEE lub Saint.
KamilQ
Kontakt:

Post autor: KamilQ »

Polecam shimano xt.
Bardzo dobry hamulec, modulacja i siła hamowania na wysokim poziomie :)
lukasz_olawa
Kontakt:

Dzięki za pomoc i za wszystkie cenne uwagi ;) Musze to wszystko przetrawić jeszcze ;) Shimano bym bardzo chętnie założył :) I na przód i na tył ;) Ale trochę droższe są te hamulce, niż moje założenia cenowe ;) Jednak mimo wszystko wezmę je pod uwagę, skoro rzeczywiście są warte swojej ceny ;) I nad Strokerem ACE też się bardzo poważnie zastanowię ;)
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Hopów nie znam, brałbym Ace jak z gwarą są. I rozpatrz koniecznie Zee jak napisałeś.
lukasz_olawa
Kontakt:

Niestety ACE używka, bez gwary, ale na Allegro działa program ochrony kupujących, wiec w pewnym sensie zakup jest zabezpieczony. A Zee... Troche drogie ;) Chyba poczekam na jakieś używki, których ostatnio brak wszędzie ;) Więc poczekam jeszcze trochę, powiększę fundusze i będę szukać ;)
Barteqc
Kontakt:

Post autor: Barteqc »

Hope mono M4 jest najlepszym hamulcem jaki kiedykolwiek miałem, wygląd, siła, modulacja, i dziecko z przedszkola mogło by go servisowac, konstrukcja cepa, sprawdzona. Polecam:)
lukasz_olawa
Kontakt:

Barteqc pisze:Hope mono M4 jest najlepszym hamulcem jaki kiedykolwiek miałem, wygląd, siła, modulacja, i dziecko z przedszkola mogło by go servisowac, konstrukcja cepa, sprawdzona. Polecam:)
Ile ważysz? :) jeździsz coś w górach? ;)
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

lukasz_olawa pisze:ale na Allegro działa program ochrony kupujących, wiec w pewnym sensie zakup jest zabezpieczony.
Buhahah :D
Sorry, nie mogłem się powstrzymać.
Chyba nie miałeś za dużo do czynienia z Allegro. Owszem niby zapewniają zwrot kasy, ale tylko w razie ewidentnego oszustwa, a i wtedy procedura trwała będzie kilka miesięcy, a Ty zostaniesz bez kasy i sprawnych hebli (jak się okaże że z nimi coś nie tak).
Natomiast jak sprzedający będzie szedł w zaparte że sprzedał sprawny towar, i ze Ty go uszkodziłeś (czyli kłamał, prosto mówiąc) zostaje tylko sprawa w sądzie, a to i nerwy i mnóstwo czasu. Niestety, takie realia, dlatego warto przede wszystkim patrzeć na komentarze sprzedającego, bo to największa miarodajna informacja czy zakup będzie udany.
Barteqc
Kontakt:

Post autor: Barteqc »

ważę 90 kg, tak bywam dość często:)
DH-luka
Kontakt:

Post autor: DH-luka »

Dobrze odpowietrzony i ustawiony m4, na duzych tarczach, z klamka straitline w stalowym oplocie bedzie ladnie hamowal, ale potrzeba wszystkich z wyzej wymienionych rzeczy zeby tak hamowal :)

tarcza musi byc idelanie posrodku a tloczki musza sie rowno wysuwac (wideo na stronce hope tech). uszczelka w zbiorniczku musi byc elegancko zrolowana. - detale ktorych niedopatrzenie powoduje ze hamulec jest slaby
wiem bo mialem.

klamki straitline do tego hampla sa zbawieniem.
duzym plusem jest dostepnosc uszczelek.

SLX m666 mam teraz - ma lepsza modulacje i hamuje lepiej. dziala zarabiscie od poczatku. zastanawiam sie nawet czy nie zalozyc mniejszych tarcz.

przy niezbyt wysokich cenach zacisku i klamki mozna przebolec brak czesci zamiennych i wymienic caly element.

troche gorzej sie odpowietrza jednak niz m4 ale to kwestia przyzwyczajenia.

cena SLX i M4 ?? wybor jest prosty :)

goraco polecam Ci tego SLXa kilku znajomych go kupilo i nie ogladaja si wstecz.

pozdr
dh_fr
Kontakt:

Post autor: dh_fr »

ja też slx na 2013rok mogę polecić co prawda jeszcze dobrze nie przetestowałem ale czuję że będzie zacnie :D no i do tego tarcza 203mm (baradine) ;)
lukasz_olawa
Kontakt:

sznib pisze:Buhahah :D
Sorry, nie mogłem się powstrzymać.
Miałem do czynienia z Allegro ;) Ale... Kto nie ryzykuje, ten nie jedzie :P :D POZDR ;) :D

A wracając do tematu, dwutłoczkowy SLX będzie mocniejszy niż czterotłoczkowy Stroker ACE, albo taki hope? I przy zjazdach SLX nie traci na sile?? Nie przegrzewa się? Zastanawiam się mocno, czy nie poczekać jeszcze trochę, nie odłożyć trochę kasy i nie kupić jakiejś używki ZEE albo Sainta. Jak one się nają do SLXa?

I cały czas mi po głowie ten Stroker chodzi jeszcze :P Na prawdę tak dużo ich było z wadliwym zaciskiem??
ODPOWIEDZ