Manitou travis 180 serwis problem.

Irokez
Kontakt:

Manitou travis 180 serwis problem.

Post autor: Irokez »

Witam,od dluzszego czasu jestem posiadaczem w/w widelca.Jako ze rower aktualnie stoi ze wzgledu pogody,postanowilem sie zabrac za gruntowny serwis (wymiana oleju,oringow etc) wszystko juz zostalo przygotowane ,sciagam pokretlo od regulacji tlumienia powrotu i ZONK.Gniazdo tłumnika (imbus 8 ) jest totalnie obryte przez porzedniego własciciela ;/ I moje pytanie brzmi? co z tym fantem zrobic? Probowałem sie do tego zabrac imbusem ampułowym ( z dziurka) lecz skonczylo sie to totalna porazka ze wzgledu ze poprostu nie ma sie on czego zlapac.Scianki sa tam strasznie cieniutkie,jeszcze zaraz za nimi znajduje sie gwint wiec nie mam zielonego pojecia co z tym zrobic.

Ponizej zamieszczam fragment z instrukcji innego manciaka o co dokladnie mi chodzi.
http://www.enduroforkseals.com/sitebuil ... ck_web.pdf
3 krok
przy manitou sherman flick
jak sciaga to pokretlo
to pokazuje mu sie wpust na imbus i u mnie jest to totalnie objechane..

Jutro powinienem wrzucic zdjecia jak to dokladnie u mnei wyglada,lecz z tego co sie orientowalem samej koncowki tlumnika nie dostane,a cena nowego to bagatela tylko ok 170 euro.

Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Najprawdopodobniej poprzedni właściciel nie zrozumiał CLOCKWISE....
Szczerze ciężko coś poradzić... Można by wsadzić tam imbusa zalanego jakimś mega mocnym klejem do metalu, ale to już jest po śrubie, a pewnie następnej się nie dorobi...
Z gówna bata nie ukręcisz.
Irokez
Kontakt:

I niestety bedzie tez wtedy po tlumniku ;/ Staram sie to jakos wymyslec..Mozliwe ze uda mi sie odrwac kogos z cnc kto molgby mi dorobic taka koncowke tlumnika,ale pozostaje kwestia zmontowania tego w calosc...Myslalem tez nad tlumnikiem z shermana/stance'a i o przelozeniu samej koncowki,lecz z tego co pameitam tam jest bardzo cieniutka blacha i moze byc problem zeby to pospawac/zlutowac zeby to mialo rece i nogi.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Nie dorobisz tego raczej. Wbij dużego torxa i tyle.
hubas
Kontakt:

Post autor: hubas »

torxa nie nabijaj,ta końcówka jest z alu popęka,idendyczne występują w rst storm,r1i w sigmie,szukaj zajechanego storma
Irokez
Kontakt:

Panowie,kryzys zażegnany :) Mianowicie znalazlem starego imbusa 10,delikanie obszlifowalem na koncach na tyle,aby mial sie jak zlapac tlumnika,jednoczesnie nie rozwalajac go do konca.Delikatnie odkrecilem,zrobilem co mialem zrobic,i skrecilem spowrotem.

Mam nadzieje ze temat przyda sie komus w przyszlosci,dzieki wielkie za pomoc :)
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Irokez pisze: tlumnik
TŁUMIK a nie tłumNik...
To git, że się udało.
Z gówna bata nie ukręcisz.
ODPOWIEDZ