kamerowanie: smartfon vs kamera

Yncy
Kontakt:

kamerowanie: smartfon vs kamera

Post autor: Yncy »

Cześć, potrzebuję szybkiej odpowiedzi.
Mianowicie co lepiej sprawdzi się w nagraniu krótkiego, 3 minutowego filmiku bike-lifestyle'owego? Będzie ujęcie przy ciemnym, sztucznym świetle, w kompletnej ciemnicy na ulicy przy latarniach oraz w dzień w lesie w obecności oczojebnego śniegu. Potem obróbka w Vegasie.

Do wyboru:

-kamera Sony DCR-SR40 bez nagrywania w HD (rozdziałka: 340 tys. pix) + statyw i ujęcia w ruchu (obracanie kamery za riderem na statywie)

-Ipod Touch 4G z aparatem HD, 30 kl/s - unieruchomiony, kręcenie w miejscu bez poruszania urządzenia

-cyfrówka Fujifilm Finepix S1500, 640x480, 30 kl/s

Chcę uzyskać możliwie najlepszy efekt do późniejszej obróbki. Za kamerą przemawia kręcenie w podczerwieni i możliwość dowartościowania ujęć przez statyw. Za Ipodem kręcenie w HD, co za tym idzie duża rozdziałka i dostateczna płynność. Cyfrówka jak dla mnie ostateczność (pod statyw)

Rady ekspertów od video ? :)
doo
Kontakt:

Post autor: doo »

Moim zdaniem bardziej w tym przypadku przyda Ci się sprzęt w pełni kompatybilny ze statywem, czyli jednym słowem kamery Sony. HD byłoby oczywiście wskazane, ale bez odpowiedniej stabilizacji obrazu i tak nie uzyskasz zadowalającego efektu, a to poważne ograniczenie przy kręceniu bike’owych filmów.
intro.
knofel
Kontakt:

Post autor: knofel »

Kamerowanie ?
A aparatem, aparatujesz ?
:D
GravitaziaRacing
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

A ja myślałem, że się filmuje ;)
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Szymon_331
Kontakt:

Post autor: Szymon_331 »

Matko jedyna...

Ludzie, ja mam do Was prośbę. Przestańcie traktować rozdzielczość HD jako wyznacznik jakości. Ludzie myślą że jak filmik wrzucą w HD to od razu jest bardziej PRO. Prawda jest taka że w SD także da się stworzyć przepiękny materiał. Szajs w HD będzie jeszcze bardziej widoczny.

Ja bym postawił na kamerę bo kamera została przystosowana do filmowania. Badziewie w smartfonie zawsze będzie tylko dodatkiem do telefonu.

W nocy zobaczycie że ani kamera ani telefon sobie nie poradzą. Chyba że dysponujecie naprawdę solidnym źródłem światła.

Do takich rzeczy przydałyby się obiektywy o światłosile przynajmniej f1.8 lub f.1.4 oraz dobra matryca nie generująca dużego szumu przy ISO 3200.

Mimo wszystko polecam statyw i kamerę bo przynajmniej ujęcia będą stabilne. Kamera także nagrywa przeważnie w mniejszej kompresji a charakterystyczny dla cyfrowych matryc efekt rolling shuter jest mniej widoczny.

Cyfrówka oferuje ISO 6400. Sprawdźcie czy przy takim ISO da się też filmować. Jeśli tak to zabierzcie ją na plan filmowy w nocy, okazać się może przydatna gdy okaże się że jest zbyt ciemno dla pozostałych sprzętów.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ