Rama Specialized Status-co to w ogóle?
-
- Kontakt:
Rama Specialized Status-co to w ogóle?
Witam. Czy ktoś tego używa? Czy ktoś coś o tym wie oczywiście chodzi mi o praktykę? Jeżeli ktoś ma jakieś opinie to proszę pisać. Pozdro.
-
- Kontakt:
http://media.chopmtb.com/wp-content/upl ... qualis.jpg
Wiecej chyba tłumaczyc nie trzeba, ze to dobra rama
Wiecej chyba tłumaczyc nie trzeba, ze to dobra rama
FORZA JUVE!!!
A tak przy okazji, to odpowiedz na produkty firm, jak Scott w trybie low buget; http://youtu.be/ed9HfBC7YNA
Też z chęcią bym się dowiedział coś więcej na temat tego jak ta rama sprawdza się w boju.
To, że taka a nie inna osoba jeździ na tej ramie nie czyni od razu z niej zaje*** konstrukcji.
W sumie ciekawi mnie ta rama ponieważ nie ma jej za dużo,
w tym roku widziałem ją tylko w Roktynicach gdzie mają te rowerki w wypożyczalni.
To, że taka a nie inna osoba jeździ na tej ramie nie czyni od razu z niej zaje*** konstrukcji.

W sumie ciekawi mnie ta rama ponieważ nie ma jej za dużo,
w tym roku widziałem ją tylko w Roktynicach gdzie mają te rowerki w wypożyczalni.
http://www.pinkbike.com/u/gajosae/
-
- Kontakt:
Re: Rama Specialized Status-co to wogóle?
Ramka jest jak dla mnie dziwna, nie do dh, nie do enduro, to do czego to jest ?
200mm skoku to trochę za dużo jak na fr...
A za taką cenę można mieć prawdziwą zjazdówkę czy też prawdzią frirajdówkę.
200mm skoku to trochę za dużo jak na fr...
A za taką cenę można mieć prawdziwą zjazdówkę czy też prawdzią frirajdówkę.
BMX National Champion
-
- Kontakt:
Moim zdaniem Status jest rowerem/ramą dla początkujących i niezdecydowanych na jeden sezon a po sezonie kupuje się albo enduro(enduro,fr),albo demo(dh).
Widoczne na zdjęciach statusy są,że tak powiem wersjami specjalnymi,
sztywna oś z tyłu czasem cały tył 150 mm,stery łagodzące kąt.
Niestety czegoś takiego w sklepie kupić się nie da.
Widoczne na zdjęciach statusy są,że tak powiem wersjami specjalnymi,
sztywna oś z tyłu czasem cały tył 150 mm,stery łagodzące kąt.
Niestety czegoś takiego w sklepie kupić się nie da.
ari4 pisze:Już jedną ramkę na PB widziałem połamaną (wahacz tylny pękł), więc ciekawe jak z jej wytrzymałością...
Jedna rama to nie sto, nie ma co panikować,
Status zastąpil big hita i tyle, skoro ludzie na nim jeździli wszystko co się da to nie widzę powodów do czepiania się statusa. Jak komuś bardzo przeszkadza te 65 (ktore niedługo ktoś powie, że nadaje się tylko do xc) to można zainwestować dwie stówki w stery k9 czy tej drugiej firmy której nie pamiętam a zmniejszają kąt główki.
Z resztą czy tylko ta jedna informacja przesądza o przeznaczeniu ramy? Na tym forum prawie każdy patrzy tylko na skok i kąt główki, gdzie mało kto wie co daje dłuższy / krótszy tył, ma swoje wymagania co do wysokości suportu albo długości przedniego trójkąta, wb i takie tam.
http://allegro.pl/specialized-status-20 ... 01004.html I jak ktoś mi powie, że taka cena za nową ramę z gwarancją znanej firmy to dużo to chyba padnę, zobaczcie sobie na ceny choćby lichego scotta fr.
No i porównanie "nie kupuj nowego statusa bo za tyle masz używane demo" też jest śmiechu warte. Idąc dalej tym rozumowaniem nie szukajmy używanego demo, szukajmy używanej v10c.
Kolega ma L-kę takiego statusa, damper vanR sprężyna chyba 500lbs. twardość pod moje 90kg była akurat przy tym damperze, osobiście nie odpowiadał mi rozmiar - wolałbym Mkę, ale to kwestia upodobań. Rama jest ładna, przemyślana, wagowo też jest ok. Kolega przesiadł się na nią z big hita z dhxem i mówi, że działa lepiej, ile w tym prawdy to nie wiem, ja przejechałem się tylko małą rundkę po lesie.
-
- Kontakt:
jeździsz codziennie na ultra stromych trasach gdzie potrzebujesz glowki 61-63 stopnie ? przeciez w polsce rama z 65 spokojnie da rade (zakladajac ze reszta geo jest spoko), wiercho, żar itd przeciez to są plaskie trasy jak na standardy dh ...nukianuki0 pisze:Opisują to jako ramę do dh,skok 200 mm,ale dlaczego kąt główki to 65 stopni,65 stopni to enduro
No wiesz, mam BH z 2005 roku i jak do tej pory widziałem 3 zdjęcia pękniętych BigHitów (jedno połamanej) (mówię o starszych modelach).GgG pisze:Jedna rama to nie sto, nie ma co panikować,
A tu Status, będący dopiero 2 lata na rynku jedna rama pękła (nie wiem jaka stara była, możliwe że młodsza niż te 2 lata).
Wg mnie BH był na pewno wytrzymalszy (mówię o tych starszych modelach).
Edit:
Co do kąta główki, to też bym się nie sugerował tym parametrem.
Poczekajmy kilka lat, to główka 61-63 st będzie w XC, a w DH 50 stopni (trochę poleciałem z tymi wartościami specjalnie

-
- Kontakt: