Karbonowa zjazdówka Kony (Kona)

frango
Kontakt:

Karbonowa zjazdówka Kony (Kona)

Post autor: frango »

info: http://www.dh-zone.com/news/nowy-protot ... B3wki-kona

Wygląda na to, że Kona przymierza się do zrobienia karbonowej zjazdówki :)

Na antypodach sezon rowerowy trwa w najlepsze. Jeden z najlepszych zawodników Australii, mistrz kraju w kategorii juniorów w 2011 i 2012, Connor Fearon, dostał nowy rower do testów. Prosto z Ameryki wysłano mu prototyp/egzemplarz przedprodukcyjny karbonowej zjazdówki marki Kona. W sam raz na zbliżające się mistrzostwa.

Connor i Kona nie chcieli niczego powiedzieć na temat nowego roweru, ale ciekawskim udało się zrobić kilka zdjęć i przyjrzeć sprzętowi. Na rundkę po parkingu nie było nawet mowy.
W porównaniu z aktualnym Supreme Operatorem, nowa konstrukcja jest zmieniona w 100%. Przedni trójkąt zrobiony jest z karbonu UD (UniDirectional), wahacz jest aluminiowy. Rama wygląda rasowo, wręcz racingowo, ma gładkie linie i całkiem niezłą geometrię.

Skok 200mm
HA (kąt główki) - 64*
BB o szerokości 104mm, prawdopodobnie w standardzie PressFit, umieszczony 3,5mm powyżej osi kół
Krótki tylny trójkąt - 420mm
Oś tylnego koła w standardzie 157mm

Rower "zważony" w ręce sprawia wrażenie bardzo lekkiego.
Należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Rama ma zintegrowane bumpery amortyzatora dwupółkowego. Przygotowana jest do wewnętrznego, jak i zewnętrznego prowadzenia przewodów. Wszystkie punkty obrotu są duże i wyglądają porządnie. Główny punkt obrotu jest dość nisko nad suportem.

Jest też kilka drobiazgów, które nie do końca mi się podobają. Dolne mocowanie dampera, który nie wygląda jak tegoroczny RockShox Vivid, jest tak nisko, że ledwo zmieściła się pod nim linka przerzutki. Zrezygnowano z otwartej, szczątkowej rurki podsiodłowej, przez co, regulacja siodła prawdopodobnie skurczyła się do 2-3cm.

Produkt jest na tyle zaawansowany w swej formie, że istnieje prawdopodobieństwo, iż jest to model 2014.

Czekajcie na więcej szczegółów.

Obrazek

Więcej zdjęć:
http://www.onlymtb.ca/post/43574381135/ ... bike-proto

Później przeczytam artykuł i coś dopiszę ;)

Muszę przyznać, że jest to wyjątkowo ładny rower, nie tylko jak na Konę.
pozdro

frango
frango
Kontakt:

Ten prototyp/egzemarz przedprodukcyjny do pojazd Connora Fearona, mistrza Australii DH. Rower zostal przyslany z Kanady, by Connor mogl go potestowac podczas nadchodzacych zawodow.

Przedni trojkat jest z karbonu UD, tyl aluminiowy. Rama ma zintegrowane bumpery widelca i wewnetrzne prowadzenie przewodow, jak i przelotki.

HA to 64*, BB troche nizej niz w Operatorze. BB o szerokosci 104mm, a tylna piasta 157. Autorowi artykulu nie pozwolono wsiasc na rower, ale "wazony" w rece sprawial wrazenie bardzo lekkiego.

Nadal jest to jednozawias z dodatkowymi elementami posrednimi. Skok 200mm.

Projekt wyglada na tak zaawansowany, ze mozliwym jest, ze to model 2014.

Jak dla mnie, jak juz wspomnialem, bardzo ladny rower/rama. Tylko w kilki miejscach jest bardzo ciasno. Dolne mocowanie dampera i linki przepchnkete pod nim. Regulacji siodelka to jest moze 2-3cm, przez brak dziury w wezle podsiodlowym jak w Operatorze
pozdro

frango
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Musieli dołączyć do reszty i chociaż proto stworzyć. Zobaczymy, może będzie mocniejsze od amelinowej wersji ;)
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
NorekO
Kontakt:

Post autor: NorekO »

Chyba panowie z Kony dogadali się z Norco, bo na moje oko to to ma więcej wspólnego z Norco Aurum niż poprzednim operatorem
frango
Kontakt:

Ci co więcej widzą na tych zdjęciach, mówią, że oś obrotu jest niżej i CS jest/są krótsze niż w Aurum
pozdro

frango
NorekO
Kontakt:

Post autor: NorekO »

Oglądam w pracy z telefonu więc oceniam tylko podobieństwo konstrukcji. Kilka różnic naturalnie musiało się znaleźć :)
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Ciekawe jak szybko główka odpadnie ;)

A na poważnie ciekawy sprzęt, Artur ma rację teraz kazdy musi mieć w stajni plastikową wersję ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Dalej czekam na carbonowego legenda ale rama ładna.
frango
Kontakt:

off_road pisze:Artur ma rację teraz kazdy musi mieć w stajni plastikową wersję ;)
Szkoda, że taka jedna firma na "G" się nie kwapi do tego :evil:
pozdro

frango
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

frango pisze:Szkoda, że taka jedna firma na "G" się nie kwapi do tego
Prędzej czy później i na to przyjdzie czas!

frango pisze:Muszę przyznać, że jest to wyjątkowo ładny rower, nie tylko jak na Konę.
Dokładnie. Bardzo mi się podoba! Ciekawe jak będzie z wytrzymałością...
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

W końcu koniec kony która pęka. teraz bedą sie rozwarstwiać :D
kubuspunxdh
Kontakt:

Post autor: kubuspunxdh »

niech oni najpierw zrobią Kone która nie pęknie/ powygina sie od użytkowania a potem niech sie biorą za plastik :) takie moje skromne zdanie :D
frango pisze:Autorowi artykulu nie pozwolono wsiasc na rower, ale "wazony" w rece sprawial wrazenie bardzo lekkiego.
może dlatego ze zaczeli robić ramy pod daną wage a koles byl "za tłusty :D " ?
rowerek PB Spider Suspensions boss!
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Na ramie pewnie napisane:
WARNING!!!
Max obciążenie 50kg, bo pęknie :lol:

Żartuję, te nowsze chyba tak nie pękają jak stare.

Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Banan725135650 pisze:Prędzej czy później i na to przyjdzie czas!
Myśle, że kolega na temat firmy G ma info troche przed nami ;)
kameldh
Kontakt:

Post autor: kameldh »

Niby ładna , ale poprzednia linia jakoś bardziej oryginalna .Zbyt podobna do norco , troche do one ghost.Widze kilka opcji na skok tylnego kola. BB bedzie cos kolo 340mm.Jedyne co mi sie podoba to malowanie
kuklis
Kontakt:

Post autor: kuklis »

Styl naklejek podrąbali ze Scotta :D https://www.google.pl/search?hl=pl&q=ga ... B670%3B445
W sumie gdyby nie milion linków w Gamblerze to ramki do siebie podobne.
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Śliczna ramka. Fajnie,że Kona się w końcu obudziła! W Entourage pokazali,że można pozytywnie namieszać z geo na technologicznie prostej ramie :D Bym nie skreślał tego roweru,bo to jednozawias. Ostatnio przetrzepałem sobie wykresy i niektóre rzekomo lepsze virtuale wypadają prawie identycznie :lol: Geo też mi się podoba BBD +3.5mm, CS 420mm Taki mix Operatora i Entourage ;)
PS: przy okazji ciekawy damperek RS ;)
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
Wincenty
Kontakt:

Post autor: Wincenty »

Bardzo mi się podoba. Rzeczywiście, trochę z operatora, trochę entourage. Kony do lekkich nigdy nie należały, ciekawe ile waży ta rama.
ODPOWIEDZ