Budżetowe i w miarę mocne koła do Enduro/FR

Linux210
Kontakt:

Budżetowe i w miarę mocne koła do Enduro/FR

Post autor: Linux210 »

Witam.
Składam właśnie rower do jazdy po bezdrożach, mieście, oraz wyskoczenia w las na jakiś freeride, niedaleko miejsca zamieszkania, a czasami może i w górach. Sądzę, że mowa tutaj o maksymalnie metrowych dropach, jakiś lajtowych przelotówkach etc. Sęk w tym, że nie mam zbyt dużego budżetu i obecnie do ogarnięcia zostały mi w sumie tylko koła.
Posiadam obecnie 2 kółka na piastach Joytecha pod tarcze, na kulkach i obręczach Mach 1 EXE - obręczach nadających się co najwyżej do lekkiego XC :? Co do przodu to mam zamiar ten sezon przelecieć na miękkiej ośce, więc piasta zostaje na 100% (ma dobrą kulturę toczenia i na pewno wytrzyma). Z tyłu Joytech wg. mnie też da radę, co Wy sądzicie, warto ruszać, czy śmigać i jak coś zmienić kule na nowe ?
Dlatego w planach mam zmianę tylko obręczy. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeżeli moje obręcze mają wysokość całkowitą 21mm, to gdy kupię obręcze o takiej samej wysokości to nie muszę wymieniać szprych ani nypli ? Wiem, że wielu z Was nie poleca zaplatania na tych samych szprychach, ale chcę zrobić taki myk, że oblecieć szprychy klejem na gorąco, rozkręcić kolo i po prostu bez ruszania położenia szprych dać nową obręcz.
Teraz kolejny dylemat przed którym stoję. Jakie obręcze? Liczy się dla mnie cena, waga nie jest aż tak istotna. Chętnie używki, chętniej nowe - kolor biały (od taki kaprys :P ), pod 36 szprych. Mimo, że nie przepadam za dartmoor'em to myślałem o pancernych Blizzardach (tylko gdzie to dostać teraz).
Proszę poradźcie co i jak.

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Troche nienormalne podejscie, ze skoro nie ogarniaja ci koła XC to od razu przejsc do najciezszych obreczy darta. To jak nie miec miejsca w smarcie i kupic tira.

Fortress tył, raider przód.
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Jak chcesz mieć inny kolor to może to http://www.rowerowy.com/czesci/obrecze_opaski/fortress

Impus
Kontakt:

Post autor: Impus »

Raider przód Fortress tył, dokładnie tak jak pisze Spaced. Sam od roku ujeżdżam taki set i nie ma na co narzekać. Piasty jeżeli dają radę to nie zostaw, rok jakoś wytrzymają ;) może akurat będziesz później ramę zmieniał i będzie tył też inny potrzebny. Co do przeplatania kół to tak, jeżeli wysokość się zgadza to szprychy i nyple powinny pasować. Przepleść możesz bez problemu sam, wystarczy klucz do szprych. Nie próbuj kombinerkami bo załatwisz nyple. Jak już będziesz mieć obręcze to przyłóż jedną do tej którą masz aktualnie zaplecioną, tak żeby miejsca na wentyl były równo, później sklej je razem izolatką w 2 czy 3 miejscach i odkręcaj i przekładaj co drugą szprychę. Jak skończysz to lecisz pozostałe i masz przeplecione koło, zostaje tylko oddać do wycentrowania.
dexterns
Kontakt:

Post autor: dexterns »

exhalibur -chyba tak sie to pisze rodi rims

cena nowych to ok 50-60 zł pancerne z wagą troche cięzej ale napewno są lzejsze niz blizardy
Linux210
Kontakt:

Spaced , masz bardzo dużo racji. Zarzuciłem tak model Blizzarda, bo wiem, że obręcz jest pancerna i wytrzyma dłużej niż wszystko inne w moim rowerze, starałem się przyszłościowo pomyśleć (przedobrzyłem). Ale chyba zdecyduję się na Fortressy x2, albo Fortressa i Ridera. Bo faktycznie z tego co czytałem wiele osób tak poleca.
FRmaniak zamówiłbym dziś gdyby tylko był biały.
Impus nie jedno kółko zaplatałem i temat raczej ogarnę, kluczyk też posiadam. Bardzo fajny pomysł z tym sklejeniem taśmą, lepszy od klejenia szprych klejem na gorąco. Wycentruję sam, mam nadzieję, że dobrze naciągnę i będzie równo, serwis zawsze traktuję jako ostateczność.

Czyli w takim razie zostaje przy koncepcji wymiany samych obręczy. Prawdopodobnie ww. komponenty Dartmoor'a.

Jeszcze chciałem się tylko na 100% upewnić. Skoro Mach 1 EXE ma wysokość 21mm, Fortress i Raider również. To nie muszę zmieniać nypli i szprych i wszystko ładnie będzie pasować ?

Bardzo Wam dziękuję za pomoc :D
Impus
Kontakt:

Tak przy okazji, odradzam białe obręcze od Darta. Miałem wcześniej białe Blizzardy i kamyczki lubią zbierać lakier. Anoda to anoda, a kolorów jest tyle, że na pewno coś wybierzesz. Poza tym jak lubisz mieć czysty rower to białe rzeczy są utrapieniem.
Linux210
Kontakt:

Dostępność jakoś ogarnę.
Impus zbiłeś mnie z tropu. Póki co prawie wszystko mam czarne, tylko kiera w anodzie czerwonej darta i chciałem białym ożywić i w sumie zawsze chciałem biało czarny rower. naprawdę taka lipa z farbą ?
Co do czystości to lubię pucować rower.
Impus
Kontakt:

Z farbą lipa, teraz mam czarne anodowane obręcze od Darta i nie ma problemu. Poza tym doczyścić te koła to był koszmar. Jak kiera czerwona to idź za ciosem ;) a i piasty kiedyś czerwone zapodać możesz.
Linux210
Kontakt:

Kiera to Rifle, dość wąska niestety i pod 25,4 - z czasem do zmiany. W planach była biała. Jutro może podskoczę do sklepu, pomacam i zobaczę czy anoda, czy farba.
Impus
Kontakt:

Z pomacania wiele nie wyniknie, na półce w sklepie wszystko dobrze wygląda ;) kolorów z Darta jest sporo, nie musisz wszystkiego kupować naraz, jak przez kilka miechów rower będzie różnokolorowy to go nie ubędzie, ważny efekt końcowy ;)
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Spaced Jeździłeś na raiderach / fortressach?
Ja miałem doświadczenie tylko z fortressem, zastanawia mnie czy raider jest dużo słabszy bo też planuje nowe kółka
Linux210
Kontakt:

Dobra, nie ma co gdybać. Zawsze chciałem białe. I na takie się zdecyduje, najwyżej będę codziennie siedział ze szmatką i pucował i żałował, że postawiłem na swoim.
Dziękuję Wam za pomoc. Mam nadzieję, że wszystko ładnie spasuje.
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Ja mam białą obręcz, rodi dh i jakoś nie jest straszne mycie jej

Impus
Kontakt:

MLYNoBIKER mam Raidera z przodu i nie ma na co narzekać, jak nie ważysz dużo, masz fulla i nie latasz jak wór cegieł to możesz spróbować też na tyle. Z przodu jest jak najbardziej ok.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

MLYNoBIKER pisze:Spaced Jeździłeś na raiderach / fortressach?
Ja miałem doświadczenie tylko z fortressem, zastanawia mnie czy raider jest dużo słabszy bo też planuje nowe kółka
mam w dircie ale w dircie jeszcze jak ciota wiec ciężko powiedziec. Wiem, ze Elvis, który jest 10-15kg ode mnie cięższy i jezdzi czasem dziwnie tez ma je w wishu i jakos ich nie zabił. Śliwa podobno sezon z nich wyciąga. Kilku kumpli w drogich maszynach ma i zyje. Jakbym sam nie miał tak przekombinowanych kół ze głowa boli to pewnie bym o nich myslal ( a teraz pewnie o revoltach)
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

spokojnie, mam białego trixie i jest spoko z lakierem.
Ja bym brał 2x rider lub trixie przód raider tył. Forta do enduro i lajtowego fr? ee, wolałbym lżej a równie spoko. A trix na przodzie daje rade, spokojnie, a lekki skurwiel ;)
Linux210
Kontakt:

Jestem dość spory bo 85kg wagi i do tego hardtail więc Fortress na tył wydaje się być idealny, a Raider na przód. Decyzja już w sumie zapadła. Wolę nie brać 2 Raiderów bo może kiedyś zachce mi się ostrzej pośmigać niż planuję.
ODPOWIEDZ