PKS ,PKP przewóz roweru

HayesDHF
Kontakt:

PKS ,PKP przewóz roweru

Post autor: HayesDHF »

Witam was proszę o pomoc wybieram się w maju na JOY RIDE w Kluszkowcach i moje pytanie jest taki czy ktoś przewoził rower w pks lub pkp, bo z tego co wiem to teraz juz zabronili wozić rower w pkp bez wagonu na rowery mowa tu i TLK itd , a jak jest w pks czy ktoś wiózł rower w środku autobusu.
Proszę o wypowiedzi i przygody wasze ok dziękuję bardzo.Pozdrawiam
SELL:leatt brace club 3 roz.s nówka , kask 661 evolution jak nowy...
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

Od 18 marca bodajże rzeczywiście nie da się przewieźć roweru TLK jak nie ma wagonu do tego przeznaczonego. Przekonałem się o tym wczoraj na własnej skórze, zaskoczony na dworcu taką informacją. Akurat udało mi się jakoś dogadać z konduktorem i ostatecznie przewiozłem rower ale to loteria raczej.
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
nukianuki0
Kontakt:

Post autor: nukianuki0 »

A to PKP dowalilo!
Kluszkowce z tego co pamietam to tam tylko busikiem dotrzeć mozna,pare lat temu udało mi sie wbić z rowerem ale jak to teraz wyglada tego nie wiem.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Zależy na jakiego ***** trafisz. Generalnie, to pksy nie chcą przewozić rowerów, a pkp dojebało do pieca. Mozna jechać czymś innym niż tlk jak co :P
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Tutaj znajdziesz dużo informacji, jak masz czas to poczytaj: http://forum.trojmiasto.pl/Wypozycze-od ... 3,1,9.html

A ostatecznie wszystko zależy od kierownika pociągu. Jeśli trafisz na kutasa, to Cię nie wpuści lub będzie groził że Cię wyrzuci (zawsze na groźbach się kończyło ;) ). Są też tacy którzy "dbają o wizerunek firmy" (cytat ;) ) i nie będą robić specjalnych problemów. Chyba że ze strachu przed kontrolą, w zeszłym roku chyba ktoś beknął za takie wpuszczanie z rowerem, bo nagle wszyscy zaczęli trząść portkami. Piszę to odnośnie pociągów TLK w których był zakaz przewożenia rowerów już w zeszłych latach.

Co do zakazu: Z jednej strony piszą, że mogę przewozić rower "wyłącznie w wagonie klasy 2 przystosowanym do przewozu rowerów", a pod spodem że wymienione pociągi "objęte są całkowitym zakazem przewozu rowerów.", w których nie ma zwykłych wagonów nie objętych rezerwacją miejsc. To nie jest żaden bubel prawny?
http://brooce.pinkbike.com
HayesDHF
Kontakt:

Myślałem o regio pociągu ale jest problemik bo od chabówki do nowego targu jest jakiś remont czy coś , oczywiśćie dziwnym trafem jak jedzie regio a jak jedzie TLK to jedzie bezpośrednio .
A ktoś z was jedzie ja JOY RIDE z daleka np gdynia ,szczecin itd.
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

W regio nigdy nie było problemów z rowerami ;)
http://brooce.pinkbike.com
dexterns
Kontakt:

Post autor: dexterns »

raz kumpel rozłozył na czesci rame do torby koła pod pache i busem jechał
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

Mnie raz nawet do PKS-u kierowca wziął z rowerem ( o dziwo!! ) do środka, powiedział że nie ma sensu składać, położę na kanapie z tyłu i jeszcze pomógł mi go tam wcisnąć :D
ale niestety nie zawsze jest tak pięknie, dużo razy woziłem w bagażniku tym pod pasażerami, ale jak jest dużo bagaży nie chcą się godzić więc ostatecznie spakowałem ramę, amora i wszystkie drobne części do plecaka podróżnego, koła w łapę i spokój ;):) Wtedy to już nie jest rower :)
Slavvduro
Faerie
Kontakt:

Post autor: Faerie »

patent.
pakujesz kola w rame owijasz stretchem, zipami przyczepiasz do polki bagazowej i moga Ci naskoczyc. Albo postawisz na korytarzu taka paczuszkę(jak czarny strcz to pytaja czy tam nie masz nic latwopalnego lub bomby,policja sokisci konduktorzy) ;D
Do Krakowa tak jechalismy i z powrotem na korytarzu paczuszki stały.
Hamersky
Kontakt:

Post autor: Hamersky »

@up i pod koniec podróży ich nie było. :D

Ja bym się bał co do tych paczuszek.
Najlepiej zrobić tak jak mówili koledzy wyżej, spakować rame, amorka, kiere do torby, a koła pod pache. :)

Osobiście jeszcze nie cudowałem w ten sposób, bo jechałem tylko raz PKP i normalnie wziąłem rower do przedziału i nikt o nic nie sapał, nawet pani konduktor z wąsem. :D
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

A miał ktoś do czynienia z Polskim Busem? Podobno rower daje się do luki bagażowej i wszystko fajnie ale wyczytałem że dopiero kierowca na miejscu decyduje czy będzie na to miejsce. Trochę lipa bo jedziesz na trip i nie masz pewności że.. pojedziesz.
Faerie
Kontakt:

Wszystko było, tylko narodowcy trochę okopali :D
HayesDHF
Kontakt:

Ogólnie czy ktoś wie co się dzieje między chabówką a nowym targiem ,remont ,strajk przewozów regionalnych itd, bo to mi bardzo utrudnia dojazd do nowego targu.
Myślałem o PKS-ie ale boje się że rower trochę ucierpi w luku bagażowym ,pytanie czy ktoś wiózł rower w środku PKS i jak to wygląda w sensie technicznym czy trzeba bardzo kombinować z kierą , pedałami itd.czy widział ktoś z was w pks wieszaki na rower.
Bo kurcze kasę już mam na wyjazd a tu taka polka z PKP TLK , a wcześnie nie było tak ze albo w przodzie albo w tyle można było trzymać rower.
HayesDHF
Kontakt:

A więc tak dziś zadzwoniłem do firmy A.D. Euro Trans Przewozy autokarowe krajowe i zagraniczne z Ustki , czy mogę zabrać rower do nowego targu 23 maja a pan na to że jest taka możliwość tylko trzeba 7 dni wcześniej się przypomnieć ze zabieram rower , i rower pakuje do luku bagażowego raczej , i za rower płaci się 30% wartości biletu który ja dla siebie kupuje w moim przypadku jest to 50zł - 30% czyli za rower 15zł.
Totalna porażka trochę bo miałem nadzieje że rower zabiorę do środka ,bo trochę mi się nie widzi żeby skręcać rower po przyjeździe .
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

HayesDHF pisze:Totalna porażka trochę bo miałem nadzieje że rower zabiorę do środka ,bo trochę mi się nie widzi żeby skręcać rower po przyjeździe .
zdejmiesz przednie koło i finał, normalnie wejdzie ;)
Dużo razy woziłem tak rower i nic mu się nie stało, a koło założyć to chwila ;)
Slavvduro
HayesDHF
Kontakt:

Niby tak ale raczej nie chce nic odkręcać , może się uda ubłagać żeby do środka włożyć rower, bo PKP to raczej nie pojadę bo roweru nie można przewieść.
Faerie
Kontakt:

naprawdę mega problem, odkręcić koło... :shock:
djwiocha
Kontakt:

Post autor: djwiocha »

Kierę też warto z mostka zdjąć i do ramy przypiąć, owinąć streczem czy czym tam innym.
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE
ODPOWIEDZ