Czy da się: wymienić bębenek między piastami? (tu: Novatec)

kycho
Kontakt:

Czy da się: wymienić bębenek między piastami? (tu: Novatec)

Post autor: kycho »

Witam
Mam pytanie jak w temacie (jak juz był temat ruszony, to proszę przekierować, ja nie znalazłem). Problem taki: mam zamiar kupić piaste novateca która ma aluminiowy bębenek, ale mam również starą piaste novateca która ma stalowy bębenek. I czy da się je wymienić między sobą? Czy sa jakieś ukryte róznice albo coś i się nie da, może ktoś już próbował tego?
Pytam bo szkoda mi kasy na kasetę na pająku, tym bardziej że mam starą zwykła, prawie nową i jakby sie dało je wymienić to byłoby super ;)

"Jedna to NTD812 a stara bodajże DH12SB, obie są na 8-9 rzędowa kasetę."
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Myślę że jeszcze dużo zależy od tego jakie to modele

kycho
Kontakt:

Jedna to NTD812 a stara bodajże DH12SB, obie są na 8-9 rzędowa kasetę.
maxcyg
Kontakt:

Post autor: maxcyg »

raczej nikt nie ma takiego doświadczenia, żeby pamiętać który bębenek pasuje z którego modelu do innego, najlepiej będzie jeśli to sam sprawdzisz
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

NTD812 a stara bodajże DH12SB
Wpisz w necie bębenek do NTD812 znajdź zdjęcie, wpisz bębenek do DH12SB, znajdź zdjęcie i porównaj budowę

diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

na stronie novateca -są manuale do piast. powinieneś znaleźć jakieś informacje.
Schokowafel
Kontakt:

Post autor: Schokowafel »

W takiej cenie możesz poszukać równie lekkiej piasty skręcanej na bolty.

A aluminiowym bębenkiem się nie przejmuj, tylko zakładaj normalna kasete. Prawda robią się wżery, prawda czasem może pojawic sie problem ze sciagnieciem kasety ale to nie jest tak naprawde zaden problem, nigdy nie widzialem takiego polaczenia doszczętnie zniszczonego, wszystkie zaklinowania udawało mi się zdjąć bez większego wysiłku. Sam waze dużo mam cięzką nogę, kiedys zintegrowala mi sie kaseta ze stalowym bębenkiem, ale od pewnego czasu smigam na aluminiowych i nie ma problemów.

Bebeki w piastach ktore podales nie beda pasowac na 100%
kycho
Kontakt:

Skąd pewność że nie będą pasować? Nie widzę między nimi jakiejś extra rożnicy. Obie wydają się takie same...

Co do zwykłej kasety na bębenku alu - wolałbym nie ryzykować. Załozyłem raz kasetę o której mowa na Hope'a, ledwo kilka rundek po placu i już zrobiły się małe ślady, więc szkoda mi kasy na eksperymentowanie jesli ma sie potem coś zepsuć ;)
Schokowafel
Kontakt:

Hope ma baaaaardzo miekkie alu na bębenku, większośc firm stosuje troche twardsze poza tym wiadomo ze powstaja ślady, czasem dosyć głębokie ale nigdy nie widzialem takiej piasty zarznietej na amen nawet po kilku latach. Ile wazysz, kaset o jakim zakresie uzywasz?

Co do bębenka:
http://novatecusa.net/wp-content/upload ... -02-08.pdf

twoja stara piasta ma bębenek typu B a NT-D812 typu A, różnia się grubością osi. Pewnie dało by się to przerobić i dopasować - nowe lozyska albo tuleja redukująca, tylko czy jest sens?
kycho
Kontakt:

hmm... dajmy: w zależności od poligonu to 60-65kg hehe ;) Kaseta zwykła 8 rzędowa.

Wielkie dzięki za link! :) Teraz wszystko rozumiem, bo wcześniej te symbole nie wiele mi mówiły. No to fakt, zgodzę się, sensu to nie ma chyba że komuś się nudzi
Schokowafel
Kontakt:

Przy takiej wadze zostawiłbym alu. Poza tym to piasta za mała kase nie ma sie co p***ić, Ja waze ponad stówke do tego starty na bramce i kaseta to musi wytzrymywać, jak do tej pory bez problemów na rotary i vee-one.
kycho
Kontakt:

Mało nie mało, no... Nie chcę tracić kasy przez coś czego można było uniknąć, ale mniejsza... ;)
Zobaczę jak będzie, najwyżej założę starą kasetę i jak bębenek na tym ekxtra nie ucierpi to zostawię no a jak nie to będzie trza pomysleć... ;]
ODPOWIEDZ