Problem ze sterami
Problem ze sterami
Witam . Mam taki problem .
Jak przełożyć stery z ramy kross sign ds do Octane one Void 2.0 .
Po prostu przekładam trochę części z krossa do octane one .
Rozebrałem wszystkie łożyska , wszystko co trzeba .
Jak wybić te miski i jak ponownie wepchać je do octane one .
Nie chce kupować sterów , ponieważ są one w bardzo dobrym stanie a z kasą cienko .
Z góry dzięki za odpowiedz .
Jak przełożyć stery z ramy kross sign ds do Octane one Void 2.0 .
Po prostu przekładam trochę części z krossa do octane one .
Rozebrałem wszystkie łożyska , wszystko co trzeba .
Jak wybić te miski i jak ponownie wepchać je do octane one .
Nie chce kupować sterów , ponieważ są one w bardzo dobrym stanie a z kasą cienko .
Z góry dzięki za odpowiedz .
-
- Kontakt:
Potrzebne sa 2 osoby
ja robie tak: biore jakiś pręt albo rurke zalezy co masz i zeby wybic dolna miskę wkładam od gory rury sterowej ten pret i zbijam po przekatnej raz tu raz naprzeciw. druga osoba trzyma rame w powietrzu. tą metode stosowałem z 5-6 razy i nie pogialem miski. mozesz tez dopasowac płaskownik ktory polozysz na misce wewnatrz rury sterowej i wtedy ponawalac( wieksze prawdopodobienstwo ze nie zepsujesz sterów
No ale 1 sposób testuje i zawsze wypala.
a wbijam poprzez jakies drewko lub jesli posiadasz to prasę hydrauliczną.

a wbijam poprzez jakies drewko lub jesli posiadasz to prasę hydrauliczną.
-
- Kontakt:
zarówno sign jak i octane mają chyba stery zewnętrzne, tak przynajmniej widać po zdjęciach na necie. Także wszystko będzie pasować.
Lepiej idź do serwisu, to jest kilka minut roboty mając narzędzie to wybijania i wciskania sterów. Wcisnąć można samemu jak się ma pod ręką gwintowany pręt/ długą śrubę i trochę podkładek oraz nakrętek (tak samo działa oryginalna prasa do wciskania):

ale wybija się niewygodnie jeśli nie ma się rurki podobnej do oryginalnego narzędzia:

Można walczyć śrubokrętem czy czymś innym, ale stery z dłuższymi miskami będą wychodzić ciężko i możesz je poniszczyć.
Lepiej idź do serwisu, to jest kilka minut roboty mając narzędzie to wybijania i wciskania sterów. Wcisnąć można samemu jak się ma pod ręką gwintowany pręt/ długą śrubę i trochę podkładek oraz nakrętek (tak samo działa oryginalna prasa do wciskania):

ale wybija się niewygodnie jeśli nie ma się rurki podobnej do oryginalnego narzędzia:

Można walczyć śrubokrętem czy czymś innym, ale stery z dłuższymi miskami będą wychodzić ciężko i możesz je poniszczyć.
Przełożyłem stery samemu .
Nie problem było wybić miski .
Problem było je nabić . Troszkę się ukombinowałem ale dałem rade .
Wybiłem prętem i młotkiem .
Wbiłem tak . Posmarowałem główkę smarem , Jak i miskę .
Położyłem na stabilnym podłożu . I przez kawałek deseczki nabijałem równomiernie miseczki .
Dzięki za pomoc .
Nie problem było wybić miski .
Problem było je nabić . Troszkę się ukombinowałem ale dałem rade .
Wybiłem prętem i młotkiem .
Wbiłem tak . Posmarowałem główkę smarem , Jak i miskę .
Położyłem na stabilnym podłożu . I przez kawałek deseczki nabijałem równomiernie miseczki .
Dzięki za pomoc .

Ja mam signa FR i do tego stery FSA Pig (te na kulkach) i za nic nie mogę dobić tych misek do końca. Poszły już 2 pręty, zerwały się gwinty jak dokręcałem i nic. Weszły prawie całe ale i tak widać z 1,5mm prześwitu między główką a miską sterów. Próbowałem ściskiem stolarskim (też ma sporą siłę) ale to również nie pomaga.