Początek przygody

Hawkin
Kontakt:

Początek przygody

Post autor: Hawkin »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :)
Pragnąc rozpocząć zmagania z rowerem w terenie (DH/FR) jako człowiek całkowicie póki co zielony w temacie, prześledziwszy całą masę tematów "dla początkujących" na forum i rozjaśniwszy sobie co nieco, mam do Was prośbę o poradę jeszcze w kilku kwestiach.
Pierwszą z nich jest rodzaj ramy roweru. Śledząc aukcje internetowe patrzę raczej na te mieszczące się w zakresie +/- 2000 zł. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć, w tej cenie mogę szukać tylko i wyłącznie jako takiego HT.
(Ile trzeba wyłożyć za w miarę sensownego fulla?)
Idąc dalej, zacząłem czytać o ramach dostępnych w tych granicach, które zagwarantowałyby jak najlepsze warunki do zagłębienia się w tajniki tego pięknego sportu i stanowiły dobrą podstawę na drodze modernizacji.
Z internetowych opinii dowiedziałem się, że ramy NS prezentują w tej kategorii bardzo wysoką klasę...
Jednak chciałby zasięgnąć tutaj waszych opinii, czego szukać, jaka rama jest najlepszym wyborem (przy 182 cm wzrostu i ok. 70 kg wagi), na co zwracać uwagę, próbować złożyć coś samemu czy czatować na jakąś okazję z gotowcem, patrzeć na HT czy kombinować fundusze na Fulla (przy takim rozwiązaniu myślę że krytyczny max to 3000 zł), na co nie dać się złapać na aukcjach z używanymi maszynami... No, to chyba wszystkie kwestie które mnie męczą na chwilę obecną :)
Za odpowiedzi, porady, a chociażby cierpliwość w czytaniu tych wypocin z góry bardzo dziękuję.

PS. Oczywiście wiem już, że podstawą w tej dziedzinie jest oprócz roweru kask i cały czas mam to na uwadze.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Kask, gogle, rękawiczki, ochraniacze - już z 700zł mniej z budżetu, więc za ok 2-2,5tyś myślę że tylko jakiś sztywniak bo kupować signa czy inne coś nie ma sensu
harry
Kontakt:

Post autor: harry »

ja swojego specjal big hita złożyłem za 3500 tak +- bo miałem kilka części z poprzednich , przyznam szczerze troche już mi się nudzi chyba bardziej mnie kręci składanie tworzenie nowych maszyn :) a u mnie w regionie trudno o jakieś górki do zjazdów ,jak coś napisz może sprzedam
GoldsAdi
Kontakt:

Post autor: GoldsAdi »

Składanie swojego bika to jest trochę czasochłonne i kosztowne a fulla to sobie odpuść na początek :D Kup HT i ucz sie techniki dopiero gdy ogarniesz tą jazde i co ważne spodoba ci sie to w 101% to rozglądaj sie za Fullem . Ramki Ns Nie pamiętam modelu :D:D ale jest stalowa i pancerna nie widzałem jeszcze pękniętej ramy a widzałem niedolota przy którym sie pozginała :twisted: Tak jak kolega pisał wyżej odejmij sobie koszt ochraniaczy na pierwszy miejscu KASK !! Ja bym ci radził na chwilę obecną zobaczyć co ciekawe lubie wystawiają i jak wyrwie sie okazję to fart a jak nie to będziesz musiał sam sobie składać rower część po części .
Hawkin
Kontakt:

Ok,
a powiedzcie mi jeszcze, drodzy riderzy, jak wygląda jazda rowerem przystosowanym do DH/FR po szosie? Załóżmy na ramie Kona Stinky/Big Hit lub NS Surge w przypadku sztywniaka? Decydując się na bike'a musiałbym pozbyć się motoroweru i nie wiem czy takim rowerem można na jakimś poziomie normalnie się przemieszczać :)
galgan
Kontakt:

Post autor: galgan »

Ja latam na małym HT na kapciach 2.6" i po szosie jest troche trudno, ale po miesiącu idzie się przyzwyczaić :)
komarek
Kontakt:

Post autor: komarek »

Jeżeli nie są to jakieś wielkie dystanse to nie ma problemu tak do 30-50 km. Zależy też jaka masz zebatke, kasete no i kondycję. :P
galgan
Kontakt:

Post autor: galgan »

komarek pisze:Jeżeli nie są to jakieś wielkie dystanse to nie ma problemu tak do 30-50 km. Zależy też jaka masz zebatke, kasete no i kondycję. :P
Zapomniałeś o najważniejszym! o siodełku! :P
Ja mam siodełko od streeta, wielką kanape i na rowerze potrafie w wakacje zrobić tripa 60-80km. Następnego dnia nie mam problemów z siedzeniem 8-)
Hawkin
Kontakt:

Co myślicie o tym:
http://allegro.pl/kross-sign-fr2-ds-roc ... 94190.html
??
Zainteresował mnie, ponieważ za 3 tysie mógłbym mieć nówkę ^^
Martwi mnie rama, ponieważ z tego co się dowiedziałem, te Krossy wychodziły tylko 17", to nie za mało na ponad 180cm wzrostu?
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Za taką kasę kupić signa tylko dlatego że nówka? Myślę że 3/4 7-8 letnich big hitów za takie pieniądze będzie pewniejszych i lepiej wyposażonych...
Hawkin
Kontakt:

A taka Kona Shred?
http://allegro.pl/rower-kona-shred-2013 ... 43138.html
warto płacić 700 zł więcej względem modelu 2011?
http://allegro.pl/rower-kona-shred-2011 ... 53314.html
@Specker
Nowy rower to pewniak, wiem że nic nie jest wymęczone, niedziałające, poluzowane itd. Poza tym, rower który mi doradziłeś znajduje się w Czechach. Wyjazd do Czech w celu obejrzenia roweru jest dla mnie raczej nieosiągalny, a kupowanie bicykla z 2008 roku w ciemno, wierząc w opis aukcji także mi się nie uśmiecha.
Specker
Kontakt:

Post autor: Specker »

A po co ci taki nowy rower ?

Ja brał bym http://allegro.pl/specialized-big-hit-i ... 23611.html

A pokazujesz tu tylko nowe ..
Moherek993
Kontakt:

Post autor: Moherek993 »

gdyby nie to, że Big Hit z Czech to tez byłbym za nim.
Kamil3city
Kontakt:

Post autor: Kamil3city »

Składaj rower na ramie ns surge do tego amor jakiś pike lub domain, kołka w jakies przyzwoitej cenie i bedziesz miał dobrą fure na początek i jak dobrze pomyślisz to nie bedzie ważyła zbyt dużo ;)
Specker
Kontakt:

Post autor: Specker »

Nie widziałem nawet że jest z Czech sory mój błąd.

A tak z ciekawości ile wyniesie takie sprowadzenie?
Hawkin
Kontakt:

Moglibyście wypowiedzieć się na temat tej Kony Shred 2013? Zastanawiam się nad jej kupnem, bo wydaje mi się, że spośród nówek do 3k najlepiej się zapowiada. Co o niej myślicie? Jest jakaś lepsza propozycja w tym przedziale do FR?
zawada1200
Kontakt:

Post autor: zawada1200 »

http://allegro.pl/romet-mosquito-1-bomb ... 88776.html

http://allegro.pl/rower-gorski-romet-mo ... 44615.html

ja bym te kupił, z 55 starczy na bank a i elixiry ma no i x9 przerzutkę. nawet mocowanie na iscg pod napinacz jest
piotrmarch
Kontakt:

Post autor: piotrmarch »

Zacznijmy może od tego: jak realnie będą wyglądać początki Twojej przygody z "tym" sportem?
Wyjazdy w góry? Dłuższe wycieczki górskie/niegórskie? Jazda po trasach pucharowych? Lokalne miejscówki?

Na kask itd nie musisz przeznaczać od razu 700zł, na początku jest to nawet niewskazane. Możesz nawet kupić sprzęt lekko używany, żeby uciąć koszty.
Hawkin
Kontakt:

Mam upatrzonych kilka fajnych miejsc w lesie. Chodziłoby mi o to, żeby pozasuwać po leśnych ścieżkach, czasami pod górkę, trochę częściej z górki... Cel to nowy rower, na którym mógłbym mieć pewność, że nie urwie/pognie mi się koło czy pęknie rama, i nie żaden 20kg klocek, gdyż po asfalcie do tych lasów muszę jakoś dojechać :D
ODPOWIEDZ