Pragnąc rozpocząć zmagania z rowerem w terenie (DH/FR) jako człowiek całkowicie póki co zielony w temacie, prześledziwszy całą masę tematów "dla początkujących" na forum i rozjaśniwszy sobie co nieco, mam do Was prośbę o poradę jeszcze w kilku kwestiach.
Pierwszą z nich jest rodzaj ramy roweru. Śledząc aukcje internetowe patrzę raczej na te mieszczące się w zakresie +/- 2000 zł. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć, w tej cenie mogę szukać tylko i wyłącznie jako takiego HT.
(Ile trzeba wyłożyć za w miarę sensownego fulla?)
Idąc dalej, zacząłem czytać o ramach dostępnych w tych granicach, które zagwarantowałyby jak najlepsze warunki do zagłębienia się w tajniki tego pięknego sportu i stanowiły dobrą podstawę na drodze modernizacji.
Z internetowych opinii dowiedziałem się, że ramy NS prezentują w tej kategorii bardzo wysoką klasę...
Jednak chciałby zasięgnąć tutaj waszych opinii, czego szukać, jaka rama jest najlepszym wyborem (przy 182 cm wzrostu i ok. 70 kg wagi), na co zwracać uwagę, próbować złożyć coś samemu czy czatować na jakąś okazję z gotowcem, patrzeć na HT czy kombinować fundusze na Fulla (przy takim rozwiązaniu myślę że krytyczny max to 3000 zł), na co nie dać się złapać na aukcjach z używanymi maszynami... No, to chyba wszystkie kwestie które mnie męczą na chwilę obecną

Za odpowiedzi, porady, a chociażby cierpliwość w czytaniu tych wypocin z góry bardzo dziękuję.
PS. Oczywiście wiem już, że podstawą w tej dziedzinie jest oprócz roweru kask i cały czas mam to na uwadze.