Juicy 5 i krzywo wytarte klocki.

YeahBunny
Kontakt:

Juicy 5 i krzywo wytarte klocki.

Post autor: YeahBunny »

Witam. Jestem właścicielem juicy 5. Powiem szczerze, że w porządku hamulec. Mam jednak z nim niemały problem i to już od dawna. Nie chce porządnie hamować, a kiedy zdjąłem zacisk i zajrzałem jak z klockami, to wytarte były tylko na górze i na dole, a po środku okładziny były jak wyjęte z pudełka... Kiedy pożyczyłem hamulec od kumpla (też juicy 5) to hamował jak trzeba, także sprawę wytartej tarczy można raczej wykluczyć. Spotkał się już może ktoś z takim felerem? :D
Specker
Kontakt:

Post autor: Specker »

Ja mam juicy 3 i klocki nie idą po całej tarczy i na górze zostaje pasek ale mój hamuje i jest ok
Mam tarcze 185 serwisant powiedział że może tarczą 190 by pomogla
KamilQ
Kontakt:

Post autor: KamilQ »

Tarcza 190? Spoko masz serwisanta :D
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

A serwisant nie zauważył że masz zły adapter albo za dużo podkładek pod zaciskiem?
A co do nierówno wytartych klocków. Musi być zużyta tarcza. Jeśli klocki są wytarte na górze i na dole, a środek jest cały to znaczy że środkiem klocek nie styka się z tarczą , a górą i dołem tak. Ewentualnie może być jeszcze taka sytuacja że tarczę masz ok, ale poprzedni właściciel klocków/hamulca miał wytartą tarczę i tak się klocki zużyły, dlatego teraz na równej tarczy nie stykają się całą powierzchnią, tylko samym środkiem i przez to hamuje słabiej. Kolega widocznie miał równe klocki, przez co hamowały całą powierzchnią i dawały większą moc.

galgan
Kontakt:

Post autor: galgan »

To jeszcze chyba(!) mogą być tłoczki, ja mam tak w hfx9 tylko że u mnie klocek najpierw styka się prawą stroną a później reszta...
YeahBunny
Kontakt:

Post autor: YeahBunny »

Problem zażegnany, musiało się wszystko pięknie i MOCNO dotrzeć. Docieranie klocków na płaskim nawet przy dużej prędkości to o dupę rozbić. :D A co do poprzednich komentarzy- klocki kupiłem nowe, tłoczki także wymieniane, dlatego mnie to dziwiło ;)
Specker
Kontakt:

Post autor: Specker »

Tarczą 190 beka xd ale tak powiedzial a zacisk mam przykrecony bez adaptera odrazu w amortyzatory???
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Specker przecież magura robi takie tarcze więc co w tym śmiesznego czy głupiego?
.
bikerBB
Kontakt:

Post autor: bikerBB »

galgan pisze:To jeszcze chyba(!) mogą być tłoczki, ja mam tak w hfx9 tylko że u mnie klocek najpierw styka się prawą stroną a później reszta...
też tak mam w tych hamplach. Chyba taka ich uroda :D
ODPOWIEDZ