Juicy 5 i krzywo wytarte klocki.
Juicy 5 i krzywo wytarte klocki.
Witam. Jestem właścicielem juicy 5. Powiem szczerze, że w porządku hamulec. Mam jednak z nim niemały problem i to już od dawna. Nie chce porządnie hamować, a kiedy zdjąłem zacisk i zajrzałem jak z klockami, to wytarte były tylko na górze i na dole, a po środku okładziny były jak wyjęte z pudełka... Kiedy pożyczyłem hamulec od kumpla (też juicy 5) to hamował jak trzeba, także sprawę wytartej tarczy można raczej wykluczyć. Spotkał się już może ktoś z takim felerem? 

A serwisant nie zauważył że masz zły adapter albo za dużo podkładek pod zaciskiem?
A co do nierówno wytartych klocków. Musi być zużyta tarcza. Jeśli klocki są wytarte na górze i na dole, a środek jest cały to znaczy że środkiem klocek nie styka się z tarczą , a górą i dołem tak. Ewentualnie może być jeszcze taka sytuacja że tarczę masz ok, ale poprzedni właściciel klocków/hamulca miał wytartą tarczę i tak się klocki zużyły, dlatego teraz na równej tarczy nie stykają się całą powierzchnią, tylko samym środkiem i przez to hamuje słabiej. Kolega widocznie miał równe klocki, przez co hamowały całą powierzchnią i dawały większą moc.
A co do nierówno wytartych klocków. Musi być zużyta tarcza. Jeśli klocki są wytarte na górze i na dole, a środek jest cały to znaczy że środkiem klocek nie styka się z tarczą , a górą i dołem tak. Ewentualnie może być jeszcze taka sytuacja że tarczę masz ok, ale poprzedni właściciel klocków/hamulca miał wytartą tarczę i tak się klocki zużyły, dlatego teraz na równej tarczy nie stykają się całą powierzchnią, tylko samym środkiem i przez to hamuje słabiej. Kolega widocznie miał równe klocki, przez co hamowały całą powierzchnią i dawały większą moc.