Projekt napinacza
-
- Kontakt:
Projekt napinacza
Tym razem zapodam coś od siebie.
Projekt wg. mnie ukończony, napinacz oblatany i po poprawkach konstrukcji działa wyśmienicie, może coś jeszcze można poprawić liczę na sugestie (oraz sensowną krytykę)
Czas na trochę danych technicznych
- Zakres regulacji 34-42T (na żyletkę wejdzie 32-44T)
- waga z kompletem śrub ze stali inox ok. 150g.
- materiał pająk: aluminium klatki i dystanse: tworzywo kółko aluminiowe na łożysku maszynowym
Projekt wg. mnie ukończony, napinacz oblatany i po poprawkach konstrukcji działa wyśmienicie, może coś jeszcze można poprawić liczę na sugestie (oraz sensowną krytykę)
Czas na trochę danych technicznych
- Zakres regulacji 34-42T (na żyletkę wejdzie 32-44T)
- waga z kompletem śrub ze stali inox ok. 150g.
- materiał pająk: aluminium klatki i dystanse: tworzywo kółko aluminiowe na łożysku maszynowym
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
bezcennyKubaLaPL pisze:Koszt?

Taką zębatkę już kupiłem jak na razie muszę jeździć na tym co mam, pomyślę, pokreślę, wyprodukuję i wymienię na coś swojego.motomysz pisze:Tuning zębatki Dartmoora też fajny.
muras pisze:Gorna prowadnica nie jest za krótka ?
wydaje mi się że jest dopasowana idealnie, jest to druga wersja prowadnicy. W tej wersji nie występuje już problem z ramami amortyzowanymi, poprawiona prowadnica i kąt ramion napinacza.
żeby łańcuch spadł z dolnego kółka musiał by być bardzo luźny.off_road pisze:nie bedzie spadac z dolnego kolka?
A mi się wydawało że to moje rozwiązanie.SeraaX pisze:widzę moje rozwiązanie z gwintowanymi płytkami od regulacji:)
Nie ma opcji... oprócz anodowanego kółka na krwisty czerwony będzie only twarde surowe szczotkowane aluminium, białe tworzywo i śruby ze stali nierdzewnej.xihaves pisze:chętnie bym kupił takiw ładnych kolorkach pająka i klatek
-
- Kontakt:
Jestem tego samego zdania że ten patent jest lepszy.SeraaX pisze:patent lepszy niż nakrętki w wyfrezowanym kanale jak w większości napinaczy
Ja na takie rozwiązanie wpadłem przypadkiem jak zrobiłem pierwszą wersję napinacza z nakrętkami bez frezu, okazało się że żeby wyregulować trzeba się trochę pomęczyć z kluczem płaskim i imbusowym, w tym przypadku nic się nie rozjeżdża podczas regulacji

-
- Kontakt:
Re: Projekt napinacza
Nie robię nic na ratyfrango pisze:Zaprojektowałeś coś już?
Bo w tej formie do DH jeszcze jeszcze nie nadaje...

niech sie chłopak cieszy. że zrobił coś ładnego, sam i dla siebie. Może i takie taco nie wytrzyma dużego strzału, ale wtedy może kolega zrobi coś inaczej. Póki co, napinacz na pewno napina i zabezpiecza łańcuch przed spadnięciem, stosunkowo ładnie wygląda, i na pewno cieszy niesamowiciefrango pisze:Pomysł fajny, ale obawiam się o trwałość. Te oczka wyglądają rachitycznie. Podejrzewam też, że te najcieńsze elementy wewnętrzne literek odpadną przy pierwszej bombie.

-
- Kontakt:
frango pisze:Pomysł fajny, ale obawiam się o trwałość. Te oczka wyglądają rachitycznie. Podejrzewam też, że te najcieńsze elementy wewnętrzne literek odpadną przy pierwszej bombie.
A więc domniemasz że oczka są słabe nie mając zielonego pojęcia jak taco jest mocowane, śmiało mogę rozwiać twoje wątpliwości co do słabych oczek i wewnętrznych elementów literek, nie odpadną przy pierwszej i kolejnej bombie, a oczka jako takie są, ale raczej grają w tym sposobie mocowania drugie skrzypce.
Czy Taco ma kruszyć w pył granitowe skały hmmm wydawało mi się że Taco ma za zadanie chronić zębatkę i przyjąć/pochłonąć energie uderzenia ale nie kosztem mocowania (może się myliłem). Pancerne Taco jeden srogi dzwon, wyrwiesz śruby z ISCG i... żegnaj Heleno.
Ciesz oko tym że dolna klatka nie wychodzi poza obrys zębatki

Co to ma być ?MUSZEL pisze:stosunkowo ładnie wygląda