FOX 40 - pilne pytanie o długość sprężyn

motomysz
moderator
Kontakt:

FOX 40 - pilne pytanie o długość sprężyn

Post autor: motomysz »

Witam,

Przyznam, że mam potężną zagwozdkę...

Kupiłem niedawno FOXA 40 z rocznika 2010 - FIT RC2.

Miałem w nim niebieską sprężynę, postanowiłem wymienić się z kimś na zieloną.
Dziś przyszła do mnie paczka z zieloną sprężyną, ale ... długości sprężyn się nie zgadzają... wie ktoś o co chodzi ?

Niebieska Ti - 480mm
Zielona Ti- 460 mm - dodatkowo w paczce była jedna podkładka, ale ona ma 12mm ....

Zielona ma o 1 zwój mniej, co ciekawe osoba, z która się wymieniam twierdzi, że ma dokładnie ten sam model FOXa co ja, FIT RC2 z 2010.
A może ktoś z nas jest w błędzie? Zdjęcie mojego jest w podpisie...

Będzie ta zielona fungować ?

Pozdrawiam
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

ilość zwojów nie jest wyznacznikiem. zależy od twardości sprężyny.
natomiast długość powinna być jednakowa. dokładnie 480mm- jeśli dostałeś krótszą? to albo jest zbita ,albo ułamana.
MikiLcaa
Kontakt:

Post autor: MikiLcaa »

Gdyby była ułamana to by raczej było widać. A zbijanie dotyczy też sprężyn tytanowych? Wydaję mi się, że tylko stalowych ;)
motomysz
moderator
Kontakt:

A więc sprężyna twardsza mogła by mieć mniej zwojów ...

Skok tych zwojów, czyli odległość pomiędzy nimi, jest taka sama w obu sprężynach, i przez to nie wydaje mi się, aby ta zielona była ubita.

Na pewno też nie jest ukruszona było by to widać.

Wydaje mi się, że MikiLcaa ma rację, sprężyny tytanowe się nie ubijają i nie zmieniają swoich właściwości przez cały okres eksploatacji, i poza inna charakterystyką ugięcia to właśnie sprawia, że są lepsze i płacimy za nie kilka razy więcej niż za normalne.

Napisałem emaila bezpośrednio do działu technicznego FOXa, zobaczymy co odpiszą ...
karopl2
Kontakt:

Post autor: karopl2 »

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=83739

zobacz sobie ten temat, da się to ładnie obrobić po złamaniu, i pewnie podmalować tez

post od CiupekFR
motomysz
moderator
Kontakt:

karopl2
Chyba masz rację ... upewnię się dziś w domu... bo teraz dokładnie nie pamiętam, ale chyba napis "Titanium" jest na zielonej sprężynie o 1 zwój bliżej końca sprężyny niż na niebieskiej, a ta końcówka jest ogołocona z zielonej farby. Czyli z dużą dozą prawdopodobieństwa przypuszczam, że właśnie zielona sprężyna była ukruszona, i została elegancko obrobiona o ten jeden zwój....

Napisałem jeszcze PW do Ciupka odnośnie tego jako amortyzator się zmienił po takim tuningu sprężyny/

Dzięki !!
karopl2
Kontakt:

Post autor: karopl2 »

Jeśli jest ogołocona to bankowo grzebane przy niej, przykra sprawa trochę, nie mam pojęcia jak to może wpływać na amortyzator :)
motomysz
moderator
Kontakt:

Nie no, koleś który mi to przysłał na tym jeździł i mówił, że wszystko ok. I chyba się zdziwił, że coś jest nie tak.

W każdym razie transakcja była bezgotówkowa, sprężyna za sprężynę, i to on przysłał ją do mnie pierwszy, więc elegancko teraz mu ją odeślę i po kłopocie :)

W każdym razie dzięki wszystkim za pomoc i w sumie Diskordia miał rację, pisząc, że jest ukruszona :) Ale naprawdę, nie sposób tego zauważyć, jest elegancko obrobiona.
ODPOWIEDZ