Oszust z Tablica.PL

DisC
Kontakt:

Oszust z Tablica.PL

Post autor: DisC »

Jako iż potrzebowałem nowych butów , znalazłem 2 pary air maxów 90 (fejki ,wygodnie mi się w nich na rowerze jeździ) za przyzwoitą cene 250zł. A więc napisałem do niejakiego Artura B. o te buty. Wszystko ładnie pieknie był mały problem bo zazwyczaj nikogo u mnie w domu nie ma więć pobranie odpada. Zrobiłem przelew na konto (tak wiem że to teoretycznie moja wina), pogadaliśmy sobie trochę , chwalił się że latał kiedyś , pytał się jak było na smolnej itp. Od następnego dnia gdy wchodziłem na GG uciekał na niewidok i nie odpisywał jutro mija 14przepisowych dni na wysłanie towaru. i zamierzam udać się z tym na policje. Wrazie czego uważajcie na tego oszusta !. Zostawiam tu jego dane.

95 1020 4649 0000 7202 0156 3147 PKO Bank Polski, Artur B********cz, ul. Bohaterów westerplatte 74/3, 76-200 Słupsk .

Jeżeli ktokolwiek jest ze słupska , ew jest w stanie jakoś dostać się do tego Pana. proszę o kontakt.

GG: 2553840
email :jajko68@o2.pl
RoyalDH
Kontakt:

Post autor: RoyalDH »

Powiem ci tak ześ tempak trochę ale bez obrazy kto inteligentny wysyła kasę bez np allegro aukcji ,itd krótko mówiąc koleś cie wydymał na 250zł i policja przyjmie zgłoszenie i na tym się zakończy sprawa raczej na 100% nie odzyskasz kasy , jak gość niepełnoletni to dostanie kuratora i tyle na temat..
Załatwiam części nowe ,pisać na PW
Sprzedam komplet dh MSR szczegóły na pw.
unabomber
Kontakt:

Post autor: unabomber »

RoyalDH, weź proszę nie wypowiadaj się w dziale Skradzione, bo poniżasz tylko ludzi, którym i tak się oberwało. Dresiarsko brzmią te twoje mądrości życiowe.
RoyalDH
Kontakt:

unabomber pisze:Dresiarsko brzmią te twoje mądrości życiowe.
Nie jestem dresem kolego
Ale kto na logikę wysyła kase w ciemno hehe , ja tam nie ufam nikomu a co dopiero wysyłać kasę bez żadnego zabezpieczenia .
Dobija mnie takie info wysłałem kasę a gość nie wysłał towaru coś się dziwić złodziej trafia na jelenia i czerpie z tego korzyści że wyłudził kasę od kogoś , może kolegę nauczy to czegoś żeby nie wysyłać kasy bez uprzedniego wystawienia aukcji allegro albo odbioru osobistego a jak nie mógł za pobraniem w danym dniu odebrać to zawsze mógł następnego dnia to zrobić max ma na to 2 tygodnie.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

a mi nie raz pare osób zaufało, mi też sie zdarzyło - i popatrz, jakoś wszystko było w porządku. Nie mowie, żeby teraz zawsze w ciemno płacić iip, ale stwierdzam, że da się, i niektórzy dobrzy ludzie czasem zaufają innym
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

RoyalDH pisze:ja tam nie ufam nikomu
No to w zasadzie smutne...

Jak jest cała korespondencja itd. to umowa ważna jak każda inna. Jakieś allegro dużo by nie pomogło.
A nawet ostatnio parę tańszych gratów kupowałem w ten sposób i jakoś się nie przejechałem...

DisC Zgłoś na policję oszustwo. A jeśli to jakiś gówniarz i udałoby Ci się znaleźć kontakt do jego rodziców to załatwiaj przez nich.
RoyalDH
Kontakt:

miki_ck pisze:A jeśli to jakiś gówniarz
Daje 100% ze policja przyjmie zgłoszenie i gnoja znajda ale dostanie pouczenie a jak niepełnoletni to kuratora a kasy jak niema tak nie będzie , najbezpieczniej za pobraniem + sprawdzanie towaru i gra gitara to tylko dopłata 5zł a może zaoszczędzić potem problemu.
Ja jedynie komu ufam to firmą sprawdzonym ale jeżeli oferują wysyłkę za pobraniem to korzystam .
DisC
Kontakt:

Jutro będe jechał na zawody do słupska to odrazu go odwiedzę, a co do RoyalDH od dwóch lat handluje częściami i nie tylko i jakoś nigdy mi się takie coś nie zdażyło ;) Z tego co wiem to jest to jakiś 18 letni dresik. więc jak go spotkam w domu to będzie z górki.
RoyalDH
Kontakt:

DisC pisze:odrazu go odwiedzę,
I jak zastaniesz go to odbierz co swoje albo kasę albo buty a jak nie to niech daje coś w tej cenie wartościowego .Jak nie wpuśći cię do domu to idz na policje i z nimi do niego wpadnij i tyle to chłopak zmięknie odrazu.
misiakrr
Kontakt:

Post autor: misiakrr »

Hah , kolejny co wierzy w specjalne postępowanie policji o 250 zl :D. Powodzenia
Wichu90
Kontakt:

Post autor: Wichu90 »

Ja przelałem 250zł gościowi za rame ns bitch, nie przysłał to zgłosiłem na policje, a po 9 miechach szok - przyszło pismo sądowe z przekazem pocztowym na kwote 250zł.

Prowadzący sprawę sam mi powiedział, że największy błąd dzisiejszego społeczeństwa to niezgłaszanie sprawy, 99% zgłoszonych kradzieży internetowych zostaje rozwiązana do roku czasu (z czego jakieś 70% po pierwszych 2-3 miesiącach, reszta jest dochodzona po koncie bankowym co opóźniają procedury i dlatego się to przedłuża).

Najgorsi są własnie tacy debile co nigdy w życiu na policji nie byli a są święcie przekonani, że policja nie działa i za nic w świecie waszej kasy nie odzyska!!! Nie zgłaszacie sprawy = prowadzicie ciche przyzwolenie na złodziejstwo. Tyle z mojej strony ;).
BlackForest
Kontakt:

Post autor: BlackForest »

wiecie czemu 250 zł ? bo to nie jest jeszcze przestępstwo lecz wykroczenie .
Wichu90
Kontakt:

Nie oznacza to, że zlodziej jest bezkarny. Do 250zł jest kara aresztu do 30dni, grzywny do 5 tysięcy, do tego jest obowiązek naprawienia szkody.
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Wichu dobrze mówi. Policja ma obowiązek przyjąć zgłoszenie i ścigać sprawcę, nawet jeśli wartość skradzionego mienia to kila pln. Nieraz oszuści naciągają na takie małe kwoty, ale na dużą skale i maja z tego duże pieniądze, a wielu ludzi nie zgłasza. Nie wiem skąd to przekonanie że "nie warto, bo i tak nic nie zrobią"? Jak się zgłosi to działalność oszusta można zniszczyć w zarodku, nie zgłaszając to tylko spowodujemy że się gość rozzuchwali i oszuka jeszcze więcej osób.
Dlatego warto zgłaszać takie rzeczy, zwłaszcza przy ewidentnych sprawach, pieniądze wpłacone towaru brak. Dużo gorzej jest w przypadku niezgodności towaru z umową, bo jak sprzedający będzie szedł w zaparte że np. kupujący zniszczył towar to tylko żmudna rozprawa w sądzie, powoływanie biegłych itd.
Kebab77
Kontakt:

Post autor: Kebab77 »

ktoś tam wyżej pisze, że nie wysyła się pieniędzy bez allegro, bzdura ja to jak mam aukcje to się właśnie z ludźmi dogaduje poza allegro, trochę cenę obniżę ale nie płacę tej jeb*** prowizji i jestem na zero a gość ma taniej i nigdy z nikim nie było problemu
Rogatos
Kontakt:

Post autor: Rogatos »

Zawsze możesz go postraszyć policją, masz w końcu jego dane itp. Jak jakiś gówniarz to może go to ruszyć.

Też nie raz na różnych forach sprzedawałem i kupowałem rzeczy tylko na "słowo", kasa szła na konto i jeszcze mnie nikt nie zrobił w ch.. :?
DisC
Kontakt:

Macie jakiś sposób zanim ostatecznie to zgłoszę na policje ?. Dodam że dostałem maila od pewnej Pani która też brała u niego buty i też została oszukana.
Rogatos
Kontakt:

Post autor: Rogatos »

Skoro jeszcze jedna osoba została oszukana to nawet lepiej, możesz się z nią spróbować dogadać i złożyć 2 zgłoszenia od razu - większa szansa, że się za niego wezmę.
Powodzenia życzę :)
Wichu90
Kontakt:

Jedynym dobrym sposobem jest właśnie zgłoszenie na policje.
Zrób skany aukcji, wydrukuj potwierdzenie przelewu, zapisz dane kontaktowe złodzieja podane w przelewie i na koncie allegro.

A jeżeli ktoś myśli, że go allegro przed złodziejstwem uchroni to jest niezłym naiwniakiem. Przecież to taka sama umowa jak każda inna. W polskim prawie nie ma rozróżnienia na "umowy zawarte przez internet" i "umowy zawarte przez internet przez allegro" hehe.
ODPOWIEDZ