Kaseta, przerzutka, łańcuch - tanio i dobrze

Linux210
Kontakt:

Kaseta, przerzutka, łańcuch - tanio i dobrze

Post autor: Linux210 »

Witam.

Wczoraj moja przerzutka (acera) przywitała się ze szprychami. Wygląda na zdrową, jednak łańcuch i hak są na pewno już do wymiany. Zdecydowałem się, że wymienię również kasetę, która jest mocno zużyta i ma za sobą około 7tys km zwykłej jazdy,
Planuje kasetę HG41 i do tego łańcuch HG40. Jednak nie wiem co z przerzutką. Posiadam manetkę Alivio 8 stopniową. Z przodu posiadam blat 42z + boxguide'a, więc zdecyduję się pewnie na kasetę z największą koronką 32z (boję się, że 30z będzie niewystarczające).
Teraz nasuwa się dylemat, co z przerzutką. Na oko Acera jeszcze da radę, ale wolałbym ją wymienić. Nie wiem na co się zdecydować. Kolejna Acera ? Może po prostu Tourney z krótkim wózkiem ? Może jakaś Sora ?
Budżet na wszystko to 180zł, więc po odliczeniu haka, łańcucha i kasety zostaje mi 80zł na zmieniarkę. Zależy mi, żeby nowa przerzutka nie podzieliła losu Acery.

Pozdrawiam.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Linux210 pisze:Zależy mi, żeby nowa przerzutka nie podzieliła losu Acery.
To ją dobrze wyreguluj.

Jak przerzutka jest prosta to nie zmieniaj, chyba że ma mega luzy/słabą sprężynę już. HG-41 + HG40 to najbardziej z podstawowych - podstawowy zestaw więc cudów nie będzie.
Linux210
Kontakt:

Wyregulowana była dobrze, specjalnie nawet zrobiłem tak, żeby nie wskakiwała na największą koronkę w obawie przed wkręceniem.
Krzywa nie jest. Luz na nicie jest wyczuwalny, ale nie jest jakiś ogromny.
Nie potrzebuję cudów, potrzebuję napęd który nie będzie sprawił problemów i nic nie będzie zgrzytać i przeskakiwać. Jaką przerzutkę kupić, jeżeli zdecyduję się na zmianę ?
Acera, Altus, Sora ?
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Sora - najmocniejsza sprężyna, najkrótszy wózek
Linux210
Kontakt:

Ok, dzięki. Ostatnie pytanie, do 11-32 kasety i 42z z przodu krótki czy średni wózek ?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

średni powinien to ogarnąć. A jak już zmieniasz wszystko to może przemyśl zmianę na srama. Starą manetkę możesz sprzedać, kupić używaną srama a jakość będzie nieporównywalnie lepsza.
ODPOWIEDZ