rama do 4x

klimor23
Kontakt:

rama do 4x

Post autor: klimor23 »

Cześć !
Zaczynam przygodę z 4x i jakie ramy byście polecieli chciał bym coś nie drogiego ( może być nawet używanego ) myślałem nad ramą : dartmoor phantom lub zumbi voodoo
siwek1
Kontakt:

Post autor: siwek1 »

Niedrogiego tzn ile masz do wydania?
klimor23
Kontakt:

360 zł i czy wogule kupię coś takiego za taką kasę
maczejson
Kontakt:

Post autor: maczejson »

Zainteresowany :?:
Załączniki
sell.JPG
Szpej: Romet Mosquito + Marzocchi 55 RS

[ Ja nie latam, ja się staczam... :/ ]
klimor23
Kontakt:

nie słyszałem o niej nigdy
klimor23
Kontakt:

a wiecie coś o Dartmoor Creeper ?
maczejson
Kontakt:

Sam siedziałem z pół roku w tym samym temacie i postaram się opisać Ci krótko poszczególne ramy.
- Dartmoor Phantom - waga 2,05 kg, najlżejsza z ram, cała czołówka na nich śmiga (generalnie zawodnicy ze szczawnieńskiej Wieży, a to dlatego, że Dart jest ich sponsorem + kilku innych), tania w porównaniu do innych, a poziom bardzo podobny, nówka kosztuje ok. 700zł, natomiast używkę trudno raczej jakąś znaleźć
- Nukeproof Snap - waga 2,10 kg, tu już trzeba dwa tysiące za nówkę liczyć, używka, na której śmigał biadaczq z forum stoi/stała na allegro za połowę tej ceny
- Zumbi VooDoo - waga nie jest jej atutem - 2,5 kg to jednak troszkę jest, ja bym jej do 4x nie używał, chociaż jej przeznaczeniem, wg producenta, jest też 4x, aktualnie to chyba tylko jeden rider z Wawy na niej czasami w zawodach startuje, ostatnio na allegro nówka z gwarancją stała za 600 albo 700 zł, używka za 350
To są te dwie najpopularniejsze + Zumbi, o którym pisałeś, z tych mniej popularnych są jeszcze:
- Ns Decade - waga 2,15 kg, w 4x też pociągnie ;), cena to też ponad tysiąc, więc odpada, bo używek raczej nie ma na allegro czy jakiś giełdach na forach
- Specialized P.3 - zła chyba nie jest, ktoś tam na niej jeździ, nie chcę skłamać, ale Chyba Prokop na niej śmiga, cena też z 2k
- Ghost 4x, tutaj są dwie wersje: Comp (słabsza) i bodajże Pro, czyli ta lepsza, jak kupować to tylko tą lepszą, ale cena działa na niekorzyść obydwóch wersji, na Ghoście jeździ Slavik, aktualny nr 1 w 4x
- Lapierre Rapt - jest kilka wersji, to ramy chyba bardziej do dirtu i slopestyle'u, Rapt 2.1 jest w posiadaniu Szymona Smołki z Rybnika, cen też atrakcyjne raczej nie są
- Romet Pelicancan - pisałem Ci już o nim,waga 2,05 kg, Dominik Harazim zrobił na niej wice-MP
Reasumując, do Twoich oczekiwań pasuje Phantom, używany, jeśli znajdziesz używkę mieszczącą się w Twoim budżecie, która będzie w dobrym stanie, to bierz, bo warto, i nawet mimo, że mam ramę do opchnięcia to mogę Cię zapewnić, że będziesz zadowolony z Darta, jeśli oczywiście znajdziesz używaną i to za taką cenę. Jeśli nie to zapraszam do mnie, Pelicancan czeka, lekka, całkiem niezła no i tania. Możesz poszukać wypisanych przeze mnie pozostałych ram, ale wątpię czy znajdziesz, w pierwszej kolejności patrz na Phantoma!
Czy Creeper byłby dobry, hmm... to już zależy od tego w jakim stanie znajdziesz ;)
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem
Pozdro
Maciek

Włóczykij89
Kontakt:

Post autor: Włóczykij89 »

Jak chcesz kupić taniej Phantoma to w hadronsport.com jest promocja 12% taniej na model z tego roku. Sam kupiłem tę ramę w tym sklepie i jest ok. Jak się jeździ, to za wiele nie powiem, bo nie jestem w pełni zdrowy aby potestować.
timon92
Kontakt:

Post autor: timon92 »

A Author Prokop?
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Jeszcze do ogółu można dopisać ramki BMC, ale to już dla prawdziwych rejsingowców i znalezienie nie zajechanej używki graniczy z cudem :)

Moim zdaniem najlepszym wyborem na początek będzie phantom, cena nie zwala z nóg, waga porównywalna do 'czołowych' ram no i wspierasz nasz rodzimy rynek :)

btw. Górnik od 'zielonych' ostatnio chyba prokopa się pozbywał w całkiem ciekawym secie, napisz do niego.
edit. sprzedawał ale chyba nie sprzedał, tak wygląda zestaw:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3320812407
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Author Prokop to klasyka 4crossu, powinna być dobra, choć nie jeździłem.

Creeper jest lekki, ale mało sztywny i mało wytrzymały. Na początek ogarnie, ale przy mocniejszym niedolocie może trzasnąć (tak jak mi). Z drugiej strony jeśli nie będziesz miał takich przygód to swoje powinien wytrzymać, kumple trochę czasu na nim śmigali i dawał radę.

Phantom to dobre wyjście, trochę brakuje mu sztywności, ale poza tym jest na prawdę dobrą ramą w tej cenie.
Jeszcze do ogółu można dopisać ramki BMC, ale to już dla prawdziwych rejsingowców i znalezienie nie zajechanej używki graniczy z cudem
Wprowadzili je w końcu do produkcji? Kiedyś szukałem jakiegoś info i chyba tylko dla Riderknechta były zrobione.
http://brooce.pinkbike.com
wojtasu
Kontakt:

Re:

brooce pisze: Wprowadzili je w końcu do produkcji? Kiedyś szukałem jakiegoś info i chyba tylko dla Riderknechta były zrobione.
Jeśli mnie pamięć nie myli to z jakiś rok czy dwa lata temu były dostępne na CRC w proszkowo-niebieskim kolorze i rok temu była taka ramka na allegro.
Więc raczej były, ale dobrze by było gdyby ktoś bardziej poinformowany potwierdził moją tezę :)
maczejson
Kontakt:

Niedawno jeszcze na allegro stał taki set: Phantom + Rock Shox Recon SL za 2,900 chyba...
Co do ram to jeszcze jest Yeti DJ, dystrybutorem w Polsce jest Gregorio, no ale tu znowu wkrada się niezbyt korzystna cena :/

Co do Authora, to mam Panowie pytanie, czy nazwa ma jakiś związek z czeskim fourcrossowcem?

brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Był sponsorowany przez Authora przez wiele lat (na oko osiem? może dziesięć?), jeździł (wygrywał) na tej ramce, więc na pewno pomagał przy jej projektowaniu - stąd i nazwa ;)
http://brooce.pinkbike.com
maczejson
Kontakt:

A potem przesiadł się na Speca... Wielkie dzięki, po prostu byłem ciekaw :D

Włóczykij89
Kontakt:

Re:

Post autor: Włóczykij89 »

maczejson pisze:A potem przesiadł się na Speca... Wielkie dzięki, po prostu byłem ciekaw :D
Najpierw (jest w ogóle takie słowo :?: :?: :wink: ) jeździł dla Speca, później jeździł dla Authora i następnie wrócił do Speca. 8)
timon92
Kontakt:

Post autor: timon92 »

Jeśli chodzi o Prokopa z aukcji to sprzedał się, jeździ teraz w Tarnowie
galgan
Kontakt:

Post autor: galgan »

jeszcze slyszalem ze ludzie uzywaja Dangerous Mike ramy nie polamiesz, a jest mala zwinna i dosc fajna... jedynie ta waga... około 2,7kg :/
no i jescze pionowe haki...
wojtasu
Kontakt:

galgan on szuka ramy do 4x a nie czołgu na 4x ;)
DM to fajna,pancerna rama ale nie do tej dziedziny.
ODPOWIEDZ