Rowerek full do FR

rudygrzybek
Kontakt:

Rowerek full do FR

Post autor: rudygrzybek »

Witam , otóż chciał bym kupić już sobie jakiegoś fajnego fula do fr , wiecie czasem lasek czasem miasto , mam do wydania 5000 no może i 5500 jesli by był taki i by mi sie spodobał więc czekam na wasze propozycje , i jeśli już jakiś znajdziecie jakąś aukcję czy coś to prosił bym o linka jeśli jest taka możliwość , bo ktoś znajdzie a potem ja znaleźć nie mogę .
mrfoxik4152
Kontakt:

Post autor: mrfoxik4152 »

Pomyśl nad marką specialized no np. big hit fajna ramka geo też, ja mam specialized demo 8 z 2012r rowerek zajebisty wogóle ta marka ma fajne ramy kolega ma big hita to śmiga jak szalony i wydał w dobrą rame ty też pomyśl za nim kupisz jakiegoś **** za 5000zł bo nie opłaca, sama rama z big hita jest na allegro za 2 800zł to spokojnie byś sobie złożył cały rowerek na dobrych częściach

link do ramy: http://allegro.pl/specialized-big-hit-3 ... 54963.html
Soulforged
Kontakt:

Post autor: Soulforged »

Przede wszystkim doceniam styl pisania kolegów powyżej - nie ma to jak "strumień świadomości" :P

A co do ramy - dziwne było by płacenie takiej sumy za średniej klasy ramę mającą swoje lata gdy za nie wiele więcej można mieć np. Wisha prosto ze sklepu (również z damperem) dużo bardziej pasującego do takiej jazdy o jakiej pisze kolega.
pixel991
Kontakt:

Post autor: pixel991 »

Big hit fajne rozwiązanie, cena za ramę też w miarę dobra. W linku który wysłał mrfoxik4152 widać że warta ta aukcja jest uwagi. Ale koledze chodzi o cały rower i z tego co mi się wydaje to szuka już czegoś złożonego, więc moje propozycje w tej cenie to: Ns soda (może gdzieś się uda znaleźć w okolicach 5500 zł), scott voltage fr30 lub fr20, big hit (nie dawno była aukcja całego roweru w dobrej cenie), dartmoor wish.

linki do niektórych przykładów:
1) http://tablica.pl/oferta/scott-voltage- ... fd7712c571
2) http://tablica.pl/oferta/specialized-bi ... fd7712c571
3) http://tablica.pl/oferta/ns-bikes-soda- ... 6453c9f3b9
GrzywaFR
Kontakt:

Post autor: GrzywaFR »

od sb polecam fr20 i speca , mega ramki :) i jak voltage to lepiej fr20 -różni się przede wszystkim tym ,ze damper 241mm .
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

Post autor: Spaced »

mrfoxik4152 pisze:Pomyśl nad marką specialized no np. big hit fajna ramka geo też, ja mam specialized demo 8 z 2012r rowerek zajebisty wogóle ta marka ma fajne ramy kolega ma big hita to śmiga jak szalony i wydał w dobrą rame ty też pomyśl za nim kupisz jakiegoś **** za 5000zł bo nie opłaca, sama rama z big hita jest na allegro za 2 800zł to spokojnie byś sobie złożył cały rowerek na dobrych częściach

link do ramy: http://allegro.pl/specialized-big-hit-3 ... 54963.html
Nie znam sie, wypowiem sie czyli sprzedajesz rame?

Na demo go nie znac, marke to mozna kupowac jak wejdzie na giełde i bedą akcje na sprzedaż.
Kupujac sprzęt kupujesz konkretną RAMĘ! Inna sprawa, ze spec to najbardziej przereklamowana firma na rynku jaka znam. Maja sensownej klasy sprzet, pare bardzo fajnych ram ale wszyscy zakladaja, ze co nie zrobią to dobre. Wiecej myslenia chłopie.

W tej cenie moim zdaniem wish albo soda. Spokojnie do wziecia.
mrfoxik4152
Kontakt:

Post autor: mrfoxik4152 »

Ja demo nie sprzedaje tylko mu proponuje żeby sobie kupił big hita "mądry człowieku".
Soulforged
Kontakt:

Re:

Post autor: Soulforged »

mrfoxik4152 pisze:Ja demo nie sprzedaje tylko mu proponuje żeby sobie kupił big hita "mądry człowieku".
Twoja propozycja jest tak "ciekawa" że aż budzi podejrzenia że zachwalasz to co masz na sprzedaż - to samo w sobie raczej źle świadczy o twoim poziomie wiedzy:P
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

Post autor: Spaced »

mrfoxik4152 pisze:Ja demo nie sprzedaje tylko mu proponuje żeby sobie kupił big hita "mądry człowieku".
I dajesz linka do aukcji gdzie kosztuje o dobrą 1/3 za dużo? Chłopie nie znasz się to nie pisz na forum, w najlepszym razie zadawaj pytania. Za tyle ludzie brali te ramy 2 lata temu. Teraz od kąd wszedł status ta rama jest warta duzo mniej. Pomijam fakt, ze wpisuje sie w wymagania duzo slabiej. Big Hit jezdzi i sie nie sypie. To koniec jej zalet. Jedna z bardziej nijakich ram na rynku. Dobre dla ludzi bez wymagań.
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Może zacznijmy od tego że do jazdy po Polskich trasach nie widzę innych ram jak: Soda, Wish, Wirld Card, Sx Trail czy inne tego typu. Inną sprawą jest jeśli ktoś często wyjeżdża poza kraj, wtedy Full 200/200 czy 200/230 ma rację bytu.
Druga sprawa jest taka że to co 90% ludzi nazywa Dh, to jest to poprostu lekko agresywne Enduro.
Trzecia sprawa jest taka że Big hit to rama do... właściwie nie wiem do czego. Niby do Fr, ale Fr i 200 skoku jakoś mi się nie widzi. Jedyny sens posiadania big hita widzę jeśli chcemy sobie złożyć budżetową zjazdówkę 200/200 ( tak naprawdę 90% ludzi nie potrzebuje tyle skoku), a już polecanie komuś BH z Boxxerem żeby jeździł w Fr to jest totalne nieporozumienie.

Jeśli Fr rozumiesz jako długie loty, gapy, dropy i jak nabierzesz troche wprawy grube triki to rowerem dla ciebie jest właśnie to co pisałem wyżej.
Dartmoor Wish
Ns Soda
Banshe Wirldcard
Specialized Sx Trail 2009+
Jeszcze do głowy przychodzi mi Kona Entourage
Do tego amortyzator jedno-półkowy 160-180mm typu Domain Rc/318, Totem, Liryk, Jakieś lepsze 55 lub 66 (chociaż wolałbym jednak 55 2010+), Fox 36 nie powiem ci dokładnie jaki bo w Foxach nie siedzę, ale jako pierwszy amortyzator odradzam, albo go zepsujesz przy serwisie albo wydasz majątek na serwis. Ostatnio zauważyłem jeszcze jeden fajny amor, był to jakiś X-Fusion, nie wiem jak on wypada na tle innych ale mi się spodobał.
Do tego komplet kół 26" na lekkich obręczach typu Dart Raider/Fortres, Ns Fundamental/Transmitler czy jakoś tak. Korba Shimano Slx/ Truvativ Descendant i nie patrz na inne korby raczej bo moim zdaniem to są jedyne korby nadające się do takiej jazdy, oczywiście inne shimano typu Deore Xt, Saint, czy Xtr też się nadadzą, ale dla mnie najlepszym wyborem będzie Slx. Są też inne korby, ale są już dużo droższe, Truvativ X0, RF Atlas Fr czy E13 Trs.
Do Tego 1 blat z przodu i napinacz, typu dart Blade/Weeze The end (sam mam, jest super), chyba że chcesz coś z ochroną zębatki Taco czy z Rockringiem to wtedy Dartmoor Rush, albo coś od E13.
Hamulców jest multum i można przebierać w nich. Z lekkich wybrał bym coś od Formuly, typu Rx, jeździłem - super. Polecam wszystko co od Shimano, Slx, Saint, Zee, Xt, Xtr.
Avida nie bardzo lubię ale jakieś Elixiry 5/7 albo Code to też dobre Hamulce.
Jednak ja celowałbym w Formule RX.
Przerzutka i napęd, ja mam Shimano Zee, też jest super, niektórym może przeszkadzać 10biegów, ale ja nie zauważyłem żeby to w czymś przeszkadzało, czy szybko się zużywało. Może i swoje kosztuje taki napęd, ale warto. Przerzutka Zee, Manetka Zee/Saint/Slx, kaseta Tiagra/105 11-23/11-25/11-28 do tego łańcuch albo coś od shimano albo Wipperman Conex 10s.
Reszta typu siodło/kierownica, mostek, pedały to juz raczej kwestia tego co si się podoba i jakie parametry ci odpowiadają.

rudygrzybek
Kontakt:

Post autor: rudygrzybek »

przepraszam za długą nieobecność na poście lecz poszliście w złą strone , nie oto mi chodziło , a byłem śpiący i nie opisałem tego dokładniej , chodziło mi o full 100mm przód 100mm tył taki na miasto , las coś takiego , bo wy już poszliście w strone bardziej dh , przepraszam jeszcze raz , właśnie założyłem nowy post więc jeśli sie znacie to sie wypowiedzcie http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=88648
timon92
Kontakt:

Re:

Post autor: timon92 »

To czemu napisałeś że do FR?
ODPOWIEDZ