witam!
ostatnio nabyłem nową korbe deore m590.
Na początek kilka słów o niej:
Uważam że nie nadaje się zbytnio do DH/FR (ktoś na forum ostatnio pytał). Wyciągnąłem z niej dwie skrajne zębatki. Mino założonego napinacza i przycięcia szlifierką gniazd pod najmniejszą zębatke cała konstrukcja nie pasuje najlepiej. Sama praca też nie zachwyca- spodziewałem się większej sztywności. Ale jest na pewno sztywniejsza innych modeli podobej klasy ze zwykłym suportem.
Jednak najbardziej zastanawiający jest korek który wkręca się z lewej strony. Po 1 jest z plastiku (dla mnie to jakiś skandal). Po 2 mino przykręcenia wypada, a po 3 nie spełnia swojej funkcji.
i tu rodzi się pytanie... słyszał ktoś o tych korkach wykonanych z melatu, aluminiu lub innego mocniejszego tworzywa który bedzie pasował do korby m590?? i pytanie do posiadaczy korb SLX/ZEE/XT/XTR- jaki tam jest korek??
pozdr
korba deore m590
http://goodbike.com.pl/p/119/655-5-kolo ... rb-shimano też zastanawiam się nad zakupem tej nakrętki bo w mojej oryginalnej już praktycznie wcale nie ma gwintu, ale nie wiem jaki tam jest gwint m15 czy m20 może niech ktoś z forumowiczów się wypowie.
http://www.nusiu.pl/sklep/index.php?cPath=16_17
Edit: tu coś jeszcze znalazłem
http://www.nusiu.pl/sklep/index.php?cPath=16_17
Edit: tu coś jeszcze znalazłem
Też mam u siebie M590 i nie widzę żadnego problemu. Spasowała do napinacza dużo lepiej niż poprzednia korba, nie udało mi się wyzuć tego "braku sztywności". Co do korka to jest z plastiku fakt, ale on musi jedynie kasować luz i w zupełności wystarcza. Co do rozmiaru zamiennika to chyba najprościej będzie zmierzyć aktualnie posiadaną śrubę.
Re: korba deore m590
Boś ch*jowy mechanik.made07 pisze:witam!
Wyciągnąłem z niej dwie skrajne zębatki. Mino założonego napinacza i przycięcia szlifierką gniazd pod najmniejszą zębatke cała konstrukcja nie pasuje najlepiej.
Jednak najbardziej zastanawiający jest korek który wkręca się z lewej strony. Po 1 jest z plastiku (dla mnie to jakiś skandal). Po 2 mino przykręcenia wypada, a po 3 nie spełnia swojej funkcji.
Skoro masz jakiekolwiek pretensje do materiału tej nakrętki, wypada Ci (pewnie gwint zjechałeś) i "nie spełnia swojej funkcji" to znaczy że kompletnie nie potrafisz tej korby ogarnąć.
Pzdr również.
Re: korba deore m590
po pierwsze - podobnie jak kolega wyżej jestem ciekawy jak wyczuwasz ten brak sztywności.... powiedz jeszcze, że wyczuwasz ten brak sztywności w fullu?. (mam ta korby w 2 rowerach, zero problemu)made07 pisze:witam!
Sama praca też nie zachwyca- spodziewałem się większej sztywności. Ale jest na pewno sztywniejsza innych modeli podobej klasy ze zwykłym suportem.
...
po drugie - ta nakrętka musi być z plastiku by "sprawni technicznie inaczej", nie dokręcili tego elementu za mocno (sic) ! Tą nakrętką wyłącznie się delikatnie kasuje luzy na łożyskach. Jeśli to zepsułeś, to proponuję zakupić nową, ja jak zgubiłem z XT nabyłem nową za parę groszy w centrumrowerowym.pl.
po trzecie i najważniejsze... naprawdę proponuję iść do serwisu lub przeczytać manual za nim znowu coś zacznie "chujowo" działać i obwinisz za wszystko głupich tępych Chińczyków, Tajwańczyków i tym podobnych "za miskę ryżu" którzy nie przewidzieli, że jest taki radosny kraj, w którym wszystko się dokręca w rowerze popularnym francuzem lub imbusem z przedłużką z rury CO.